Ειδήσεις

DW: «Σώστε τα παιδιά στη Μόρια»

Ως χώρο ανομίας χαρακτήρισε ο επικεφαλής του γερμανικού τμήματος των Γιατρών χωρίς Σύνορα, Φλόριαν Βέστφαλ, τη Μόρια, ενώ επεσήμανε ότι οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης ενέχουν σημαντικούς κινδύνους τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική υγεία των παιδιών που βρίσκονται στον καταυλισμό.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική Deutsche Welle ο κ. Βέστφαλ εξήγησε ότι  «τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά διέφυγαν από εμπόλεμες περιοχές όπως τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, την Δημοκρατία του Κονγκό. Έχουν ζήσει διάφορα άσχημα πράγματα και στο τέλος αυτές τις άθλιες συνθήκες στη Μόρια. Το χειρότερο για τα παιδιά είναι πως δεν είναι συχνά προστατευμένα. Τα βράδια ο καταυλισμός είναι μια περιοχή ανομίας. Σημειώνονται συμπλοκές, βιασμοί, σεξουαλικές κακοποιήσεις ακόμα και παιδιών».

«Πολλά από αυτά τα παιδιά είτε έχουν σκεφθεί την αυτοκτονία είτε έχουν ήδη αυτοτραυματιστεί. Πρόκειται κυρίως για εφήβους. Έχω δει σημάδια από ξυράφι στα χέρια τους. Οι συνάδελφοι που βρίσκονται επί τόπου δηλώνουν πως μόνο την τελευταία εβδομάδα τέσσερεις έφηβοι προσπάθησαν να αυτοκτονήσουν ή τουλάχιστον το σκέφθηκαν σοβαρά ή τραυματίστηκαν. Την προηγούμενη εβδομάδα ήρθε μια γυναίκα από το Ιράκ και είπε πως η κόρη της φοβάται τόσο πολύ να κυκλοφορήσει στον καταυλισμό που είναι οπλισμένη με ένα μαχαίρι και το φυλάει κάτω από το μαξιλάρι της. Γίνεται ολοένα πιο επιθετική με τη μητέρα της και τις αδελφές της και διαρκώς κλαίει. Το κορίτσι πια σχεδόν δεν μπορεί να μιλήσει», συμπλήρωσε ο Γερμανός γιατρός επισημαίνοντας ότι αναφέρεται σε παιδιά ηλικίας 6 με 18 ετών.

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατες δηλώσεις του στην «Κ», ο ψυχίατρος των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», Αλεσάντρο Μπαρμπέριο – που έχει συμπληρώσει οκτώ μήνες βοηθώντας πρόσφυγες και μετανάστες έξω από το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας στη Λέσβο – ανέφερε: «Βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Φοβάμαι ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν». Ο υπερπληθυσμός στη Μόρια (υπολογίζεται ότι ζει εκεί τριπλάσιος αριθμός ατόμων από τη δυναμικότητα του κέντρου φτάνοντας τις 9.000 συνολικά) οδηγεί τους ανθρώπους στα όριά τους.

Στις καταστροφικές συνθήκες διαβίωσης στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο είχε αναφερθεί προ ημερών και η εφημερίδα TAZ η οποία έχει θέμα με τίτλο «Ακόμη και εξάχρονα σκέφτονται την αυτοκτονία».

Από την πλευρά του ο Φλόριαν Βέστφαλ θεωρεί ακατανόητο το γεγονός ότι οι άνθρωποι αναγκάζονται να ζήσουν σε αυτό τον καταυλισμό και δεν τους παρέχεται η απαιτούμενη ασφάλεια. Πολλές γυναίκες και παιδιά δηλώνουν πως τα βράδια δεν τολμάνε να πάνε στην τουαλέτα και ο γιατρός υπογραμμίζει πως μια τουαλέτα την μοιράζονται 60 με 70 άτομα.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο της DW για το έργο των Γιατρών χωρίς Σύνορα, ο κ. Βέστφαλ σημείωσε ότι: «Αυτό που προσφέρουμε καταρχάς είναι συνομιλίες και ομαδικές θεραπείες.Τους δίνουμε τη δυνατότητα να εκφραστούν, να μιλήσουν, να ζωγραφίσουν και να περιγράψουν αυτά που ζουν. Τους δίνουμε τη δυνατότητα αυτά που ζουν να τα προβάλουν σε ένα φανταστικό πρόσωπο διότι έτσι είναι ευκολότερο να μιλήσουν. Αυτό όμως δεν το κάνουν ειδικοί διότι δεν έχουμε τη δυνατότητα να το πληρώσουμε. Απευθύνουμε έκκληση, άνθρωποι που είναι περισσότερο ευάλωτοι, κυρίως θύματα βασανισμών, να απομακρυνθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα από τη Μόρια. Η προστασία και η ιατρική φροντίδα αυτών των ανθρώπων έχει απόλυτη προτεραιότητα».

Με πληροφορίες από την Deutsche Welle

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου