ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρισμός: Καραβάνια από Βρετανούς τον Ιούνιο στην Ελλάδα – Φρένο πάτησαν οι Αμερικάνοι

news room 3 λεπτά ανάγνωση
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μαζική επι­στροφή Βρε­τα­νών στην Ελλάδα για τις δια­κο­πές τους, αλλά φρένο στην έλευση Αμε­ρι­κα­νών δεί­χνουν τα στοι­χεία από την Τράπεζα της Ελλάδος για το ταξι­διω­τικό ισο­ζύ­γιο πλη­ρω­μών, για το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Αν μη τι άλλο, πρό­κει­ται για σημα­ντική αλλαγή τάσης, αφού έναν μήνα πριν, εντύ­πωση προ­κα­λούσε η διστα­κτι­κό­τητα των Βρε­τα­νών σε σχέση με πέρυσι, να έρθουν στην Ελλάδα για τις δια­κο­πές τους. Η τάση αυτή ανα­στρά­φηκε πλήρως και πλέον οι Βρε­τα­νοί όχι μόνο έρχο­νται στην Ελλάδα, αλλά αφήνουν και πολλά χρήματα, και σχεδόν είναι στην πρώτη θέση, μαζί με τους Αμε­ρι­κα­νούς, στην κατά κεφαλή δαπάνη.

Από την άλλη πλευρά, σταθερή αξία απο­τε­λεί η αγορά της Γερ­μα­νίας, η οποία είναι στην πρώτη θέση τόσο σε ό,τι αφορά το ύψος της συνο­λι­κής δαπάνης όσο και τον αριθμό των ταξι­διω­τών που ήρθαν στην Ελλάδα. Βέβαια, στο κομμάτι των εισπρά­ξεων παρα­τη­ρεί­ται μικρή υστέ­ρηση τον Ιούνιο σε σχέση με τον αντί­στοιχο μήνα του 2023.

Η αρνη­τική έκπληξη έρχεται από τους Αμε­ρι­κα­νούς, οι οποίοι παρου­σί­α­σαν σημα­ντική μείωση αφίξεων τον Ιούνιο, ενώ μειω­μέ­νες είναι και οι εισπρά­ξεις.

Κατά κεφαλήν δαπάνη ανά χώρα

Ας δούμε ανα­λυ­τικά την κατά κεφαλή δαπάνη για το εξάμηνο καθώς και τον Ιούνιο:

Γερ­μα­νία: Στο εξάμηνο δια­μορ­φώ­νε­ται στα 692 ευρώ και ανε­βαί­νει στα 745 ευρώ τον Ιούνιο.

Βρε­τα­νία: Στο εξάμηνο είναι 933 ευρώ και τον Ιούνιο 871 ευρώ.

ΗΠΑ: Από 939 ευρώ το εξάμηνο περιο­ρί­ζε­ται στα 871 ευρώ τον Ιούνιο.

Γαλλία: Η κατά κεφαλή δαπάνη δια­μορ­φώ­νε­ται σε 659 ευρώ στο εξάμηνο και 792 ευρώ τον Ιούνιο.

Ιταλία: Από 357 ευρώ το εξάμηνο ανε­βαί­νει σε 423 ευρώ τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με τα προ­σω­ρινά στοι­χεία, οι εισπρά­ξεις παρου­σί­α­σαν αύξηση κατά 7,7% τον Ιούνιο του 2024 και δια­μορ­φώ­θη­καν στα 3,115 δισ. ευρώ, έναντι 2,891 δισ. ευρώ τον αντί­στοιχο μήνα του 2023. Η αύξηση των ταξι­διω­τι­κών εισπρά­ξεων οφεί­λε­ται στην άνοδο της εισερ­χό­με­νης ταξι­διω­τι­κής κίνησης κατά 8,8%, ενώ η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώ­θηκε κατά 1,4%.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2024, οι εισπρά­ξεις παρου­σί­α­σαν άνοδο κατά 754,8 εκατ. ευρώ ή 12,2%, φτά­νο­ντας τα 6,921 δισ. ευρώ. Η άνοδος των ταξι­διω­τι­κών εισπρά­ξεων οφεί­λε­ται στην αύξηση της εισερ­χό­με­νης ταξι­διω­τι­κής κίνησης κατά 15,5%, ενώ η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώ­θηκε κατά 3,1%.

Εισπρά­ξεις ανά χώρα

Γερ­μα­νία: Οι εισπρά­ξεις τον Ιούνιο μειώ­θη­καν κατά 1,4% και δια­μορ­φώ­θη­καν στα 522,9 εκατ. ευρώ.

Γαλλία: Οι εισπρά­ξεις αυξή­θη­καν κατά 1% και δια­μορ­φώ­θη­καν στα 163,9 εκατ. ευρώ.

Ιταλία: Άνοδος 12,9%, με τις εισπρά­ξεις να φτάνουν τα 144,9 εκατ. ευρώ.

Βρε­τα­νία: Οι εισπρά­ξεις αυξή­θη­καν κατά 42,5%, φτά­νο­ντας τα 608,9 εκατ. ευρώ.

ΗΠΑ: Μείωση κατά 32,8%, με τις εισπρά­ξεις να δια­μορ­φώ­νο­νται στα 143,1 εκατ. ευρώ.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2024, οι εισπρά­ξεις από τη Γερ­μα­νία αυξή­θη­καν κατά 7,4% και ανήλθαν σε 1,223 δισ. ευρώ. Οι εισπρά­ξεις από τη Γαλλία αυξή­θη­καν κατά 2,5% και δια­μορ­φώ­θη­καν στα 445,7 εκατ. ευρώ. Αύξηση 48,8% σημεί­ω­σαν οι εισπρά­ξεις από την Ιταλία, που φτάνουν τα 329 εκατ. ευρώ. Οι εισπρά­ξεις από το Ηνωμένο Βασί­λειο αυξή­θη­καν κατά 19,9%, φτά­νο­ντας το 1,009 δισ. ευρώ, ενώ οι εισπρά­ξεις από τις ΗΠΑ αυξή­θη­καν κατά 1% και δια­μορ­φώ­θη­καν στα 540,1 εκατ. ευρώ.

Αφίξεις ταξι­διω­τών

Γερ­μα­νία: Αύξηση 2,5% τον Ιούνιο, με τις αφίξεις να δια­μορ­φώ­νο­νται σε 701,8 χιλ. ταξι­διώ­τες.

Γαλλία: Μείωση κατά 13,5%, με τις αφίξεις να είναι 206,7 χιλ. ταξι­διώ­τες.

Ιταλία: Άνοδος 10,3%, με τις αφίξεις να φτάνουν τις 235,4 χιλ. ταξι­διώ­τες.

Βρε­τα­νία: Αύξηση 7,8%, με τις αφίξεις να είναι 705,8 χιλ. ταξι­διώ­τες.

ΗΠΑ: Μείωση κατά 11,2%, με τις αφίξεις να δια­μορ­φώ­νο­νται σε 185,9 χιλ. ταξι­διώ­τες.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2024, η ταξι­διω­τική κίνηση από τη Γερ­μα­νία παρου­σί­ασε αύξηση 13,6% και δια­μορ­φώ­θηκε σε 1,766 εκατ. ταξι­διώ­τες. Από τη Γαλλία, η αύξηση ήταν 5,6%, με τις αφίξεις να φτάνουν τις 676,1 χιλ. ταξι­διώ­τες. Αύξηση 39,1% σημεί­ωσε η ταξι­διω­τική κίνηση από την Ιταλία, που ανήλθε σε 588,6 χιλ. ταξι­διώ­τες. Η ταξι­διω­τική κίνηση από το Ηνωμένο Βασί­λειο αυξή­θηκε κατά 6%, φτά­νο­ντας τις 1,372 εκατ. ταξι­διώ­τες, ενώ από τις ΗΠΑ η αύξηση ήταν 9,5%, με τις αφίξεις να φτάνουν τις 578,4 χιλ. ταξι­διώ­τες.

Πηγή: imerisia.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.