Έντονη κριτική δέχτηκε η περιφερειακή αρχή από τις παρατάξεις της μειοψηφίας κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, που την κατηγόρησαν για έλλειψη απορρόφησης πόρων, μη υλοποίηση έργων -με αφορμή την έγκριση του απολογισμού οικονομικού έτους 2017.
Ξεκινώντας την τοποθέτησή του, ο εισηγητής και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης είπε: “Ο απολογισμός συντάχθηκε σύμφωνα με τα αποτελέσματα τέλεσης του προϋπολογισμού των εσόδων”.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Γιάννης Μαχαιρίδης είπε: “Είχαμε πει στον κ. Χατζημάρκο, ότι θα βρει στα ταμεία αυτά που αφήσαμε. Σε μια περίοδο δύσκολη το ταμειακό υπόλοιπο θα έπρεπε να είναι μηδέν καθώς η αγορά, στενάζει. Θα έπρεπε να γνωρίζουμε σήμερα μετά από 4 χρόνια πόσα χρήματα έχουμε δικά μας -όχι τις κυβέρνησης. Βλέπουμε εκατοντάδες συμβάσεις και… άπειρα ‘πανηγυράκια’! Θυμάστε τι είχατε πει; Τέρμα τα πανηγυράκια.
Αν ζητήσουμε τι έχει απορροφηθεί θα δούμε ότι δεν υπάρχουν απορροφήσεις, αφού δεν υπάρχουν οι απαραίτητες μελέτες. Θέλω να μάθω εάν αυτοί οι πόροι μπορούν να διοχετευτούν εκεί που πρέπει και θα επανέλθω στην γέφυρα Κρεμαστής, στο φράγμα Κρητηνίας, στο Ογκολογικό αφού ο τόπος έχει ανάγκη από έργα και από απασχόληση. Θα τον ψηφίσουμε τον απολογισμό για να μην φανεί ότι δεν στηρίζουμε τον τόπο”.
Ο κ. Μαχαιρίδης επικαλέστηκε την δική του θητεία όπου συνεδρίαζε τακτικά με την Διαχειριστική Αρχή για να ελέγχεται η πορεία των έργων και η απορροφητικότητα. “Η εικόνα είναι απογοητευτική σήμερα λόγω της αγοράς κι εμείς θέλουμε να φανούμε ότι στηρίζουμε την αγορά και τον τόπο”, είπε ο κ. Μαχαιρίδης.
Ο κ. Μπενέτος Σπύρου, κατηγόρησε την περιφερειακή αρχή και τους θεσμούς για “απάθεια” απέναντι στις έξωθεν επιταγές, δικαιολογώντας την αρνητική ψήφο του για τον απολογισμό.
Η κυρία Μαρία Χατζηγιάννη, στην τοποθέτησή της είπε πως κανένας επιχειρηματίας δεν έχει βοηθήσει ουσιαστικά τον τόπο εκφράζοντας την δυσαρέσκειά της για την μη απορρόφηση πόρων σε μια σειρά από έργα κατηγορώντας τους ιδιώτες για προσπάθεια κέρδους και αιτιολόγησε την αρνητική ψήφο της, λέγοντας πως ο απολογισμός του 2017 δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και δεν είναι προς όφελος των πολιτών.
Τα πνεύματα όξύνθηκαν’ και οι τόνοι ανέβηκαν με αφορμή την τοποθέτηση του κ. Αντώνη Χατζηϊωάννου ο οποίος εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην περιφερειακή αρχή, λόγω αδυναμίας εκτέλεσης έργων: “Είναι επιλογή της Περιφέρειας να μην προωθεί έργα. Ειδικά για την Γέφυρα Κρεμαστής υπάρχει πρόβλημα” όπως είπε.
“Η Γέφυρα Κρεμαστής και τ’ Αφάντου, είχαν συμβάσεις υπογεγραμμένες. Καθυστερήσαμε τρία χρόνια μέχρι να γίνει.
Στην Κρεμαστή είπατε ότι δεν είχε μελέτη. Οι μελετητές λέγανε ότι δεν μπορούσαν να προχωρήσουν. Το Φράγμα Κρητηνιας ήταν δημοπρατημένο έργο. Και τα έργα δεν είχαν φορέα την ΠΝΑΙ όπως το Ογκολογικό. Βάλαμε όμως τα λεφτά. Όλους θα μας κρίνει τον Μάιο ο λαός του Νοτίου Αιγαίου…. εμένα με έκρινε πάντως…”, είπε ο κ. Χατζηιωάννου.
“Ποιος μιλάει για πανηγύρια; Ο μέτρ των πανηγυριών! Ο κ. Μαχαιρίδης…. Αν είστε και υποψήφιος στις εκλογές, θα κριθούμε όλοι μαζί”, απάντησε με την σειρά του ο κ. Μπαριανάκης.
“Εμείς ως περιφερειακή αρχή μπορούμε να έχουμε ήσυχη την συνείδησή μας ότι κάναμε και κάνουμε έργα, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών”

Ο Γιώργος Χατζημάρκος
Απαντώντας ο περιφερειάρχης, ξεκίνησε από τον κ. Χατζηϊωάννου. Αναφέρθηκε στο Φράγμα Κρητηνίας λέγοντας “δεν είχε συμβασιοποιηθεί καθόλου.
Στον κωδικό ήταν όλοι ίδιοι πόροι της ΠΝΑΙ. Η δική σας περιφερειακή αρχή είχε όλη την ευχέρεια να το συμβασιοποιήσει. Την πρώτη μέρα που ανέλαβα ένα από τα θέματα στο γραφείο μου, ήταν κι αυτό.
Η χώρα έχει μια ιστορία στα φράγματα. Όποιος πιάσει να μελετήσει το θέμα βλέπει την πορεία του. Όταν πας και λες ότι έχεις τόσα λεφτά σε έναν υπουργό δεν θα ενδιαφερθεί για να το εντάξει κάπου” για να παραδεχτεί ο κ. Μαχαιρίδης ότι δεν τα είχε καταφέρει να εντάξει το έργο σε κάποιο πρόγραμμα με εθνικούς πόρους “και με δικό μου…. υπουργό”, όπως είπε.
Όσον αφορά τις εκλογές του Μαΐου είπε “εδώ θα είμαστε όλοι”.
Το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ