Εφόσον κερδίσει τις επόμενες εκλογές, η Νέα Δημοκρατία θα φέρει «αναπτυξιακό σοκ» με πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που δεν απαιτεί έγκριση των πιστωτών, δηλώνει η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ σε συνέντευξή της στο Έθνος της Κυριακής. Δεν αποκλείει μάλιστα αναθεώρηση δεσμεύσεων όπως τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Απαντώντας σε ερώτηση για το μήνυμα που στέλνουν οι δανειστές με την αναβολή εκταμίευσης της τελευταίας δόσης, η Μαρία Σπυράκη αναφέρει ότι «οι εταίροι μας στην Ευρώπη ακούν με προσοχή το σχέδιό μας και ζητούν να πληροφορηθούν λεπτομέρειες γιατί συνειδητοποιούν ότι θα είμαστε μια  κυβέρνηση που θα ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις».

«Στόχος μας είναι να προκαλέσουμε ένα αναπτυξιακό σοκ στην αγορά εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, που εμείς σχεδιάζουμε και δεν αποτελεί απαίτηση των πιστωτών. Το πρόγραμμά μας μπορεί να δώσει δουλειές, με έμφαση στους τομείς που η Ελλάδα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα, όπως  είναι ο τουρισμός, τα αγροτικά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι υποδομές για τη μεταφορά προϊόντων ή την ψηφιοποίηση της οικονομικής δραστηριότητας και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

»Σε δεύτερο χρόνο, και αφού ανακτήσουμε την αξιοπιστία της χώρας, θα μπορούμε να ζητήσουμε να αναθεωρηθούν και μια σειρά από δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και για μετά το τέλος της θητείας της, όπως τα υψηλά  πρωτογενή πλεονάσματα.

Για τις συντάξεις

Για το θέμα της περικοπής συντάξεων, η κ. Σπυράκη απαντά: «Η ΝΔ δεν ψήφισε την περικοπή των συντάξεων. Η περικοπή των συντάξεων επιβλήθηκε μετά το Γ´ Μνημόνιο  και αποτελεί μια ακόμη οδυνηρή απόδειξη της αναξιοπιστίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Καταθέσαμε τη σχετική τροπολογία για να δούμε αν υπάρχει η δυνατότητα, αν υπάρχει το περιθώριο να μην περικοπούν οι συντάξεις. Προκαλούμε την κυβέρνηση να απαντήσει με πράξεις στο  ερώτημα αντί να εφαρμόζει τη μέθοδο του Χότζα που γέμισε το δωμάτιο με ζώα και πράγματα και μόλις αφαιρούσε το παραμικρό επαίρονταν ότι έχει ένα ευρύχωρο σπίτι!

»Αυτή η κυβέρνηση αφού επέβαλε περικοπές στις συντάξεις έως 30% και νομοθέτησε επιπλέον μειώσεις, τώρα ορισμένοι υπουργοί αφήνουν να διαρρεύσει ότι αυτές οι περικοπές θα αναβληθούν ενώ ο κ. Χουλιαράκης εκδίδει εγκύκλιο για την εφαρμογή τους. Αντί να παίζουν με το εισόδημα των συνταξιούχων ας ξεκαθαρίσουν το τοπίο. Το οφείλουν στους γονείς μας».

Για τη συμφωνία των Πρεσπών

«Στις Πρέσπες υπογράφηκε μια κακή συμφωνία για τα ελληνικά συμφέροντα. Οι γείτονες , όπως άλλωστε δήλωσε  και ο κ. Ζαεφ στο BBC, πήραν «Μακεδονική εθνότητα και Μακεδονική γλώσσα erga omnes» . Κατόρθωσαν δηλαδή να διασφαλίσουν με τη συμφωνία τον πυρήνα του αλυτρωτισμού, που είναι ο ισχυρισμός περί Μακεδονικού έθνους. Η ΝΔ δεν πρόκειται να υπερψηφίσει την κύρωση της συμφωνίας  στη Βουλή και δεν θα την κυρώσει ούτε στην επόμενη Βουλή στην οποία, σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις, θα είναι πλειοψηφία. Αυτή είναι η θέση της Νέας Δημοκρατίας την οποία έχει έγκαιρα εξηγήσει στους διεθνείς συνομιλητές της.

»Καταθέσαμε πριν από την υπογραφή της συμφωνίας στις Πρέσπες πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ πήραν όλη την ευθύνη ώστε η συμφωνία να υπογραφεί. Τώρα πλέον, όπως αποδείχθηκε και από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, η συμφωνία των Πρεσπών παράγει αποτελέσματα. Ο κ. Ζάεφ κάθισε ήδη στο τραπέζι των ηγετών του ΝΑΤΟ, συμμετείχε στην οικογενειακή φωτογραφία, και πλέον η εθνική επιτυχία στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι που προέβλεπε πρώτα λύση και μετά ένταξη,  αποτελεί παρελθόν. Τα διαπραγματευτικά όπλα της Ελλάδος παραδόθηκαν στις Πρέσπες.

Σε ερώτημα για την πρόσφατη προσχώρηση του ανεξάρτητου βουλευτή, Γιώργου Κατσιαντώνη, κόντρα στη λεγόμενη δεξιά στροφή της ΝΔ,  η Μαρία Σπυράκη επισημαίνει πως «η ΝΔ είναι το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα της Ευρώπης […] Τα προβλήματα δεν έχουν ιδεολογικό πρόσημο. Χρειάζονται επειγόντως λύσεις».

Αυτοδυναμία ή κυβέρνηση συνεργασίας;

«Ο κ. Μητσοτάκης έχει την πολιτική βούληση και σε περίπτωση αυτοδυναμίας να  επιδιώξει ευρύτερες συναινέσεις. Οι αλλαγές ώστε η Ελλάδα να αναταχθεί και να κερδίσει το χαμένο έδαφος χρειάζονται ευρύτατη στήριξη, όχι μόνο κοινοβουλευτικά αλλά και κυρίως από τους πολίτες. Είναι κρίσιμο σε αυτή την προσπάθεια να συμπορευτούμε όλοι όσοι θέλουμε την Ελλάδα πρωταγωνίστρια και όχι χώρα-παρία, μια χώρα σύγχρονη, ευρωπαϊκή κι ευέλικτη» λέει η επρόσωπος Τύπου της ΝΔ.

Σε ερώτηση, τέλος, για το εάν θα είναι η ίδια υποψήφια στην Α’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, η κ. Σπυράκη αποφεύγει να απαντήσει: «Σε ό,τι με αφορά, προσπαθώ να είμαι συνεπής και με τα κοινοβουλευτικά μου καθήκοντα στην Ευρωβουλή και δημιουργική με τις νέες τάσεις που διαμορφώνονται στην Ευρώπη. Υπηρετώ παράλληλα την παράταξη από τη θέση του εκπροσώπου του κόμματος με όσες δυνάμεις διαθέτω. Σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη είναι το σπίτι μου. Όμως τα ψηφοδέλτια είτε για την  Ευρωβουλή είτε για τη Βουλή των Ελλήνων είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του προέδρου».

Πηγή newpost.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ