ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι εργαζόμενοι ζητούν να αναλάβει η ΔΕΥΑΡ τη διαχείριση του φράγματος

news room 3 λεπτά ανάγνωση
ΦΡΑΓΜΑ-ΓΑΔΟΥΡΑ

Την αντί­θεσή τους εκφρά­ζουν οι 230 εργα­ζό­με­νοι στην ΔΕΥΑΡ για την ψήφιση της προ­γραμ­μα­τι­κής σύμ­βα­σης με την ανάδοχο εται­ρεία που θα ανα­λά­βει το έργο της συντή­ρη­σης και καθη­με­ρι­νής λει­τουρ­γίας του φράγ­μα­τος Γαδουρά.

Αυτό κατέ­στη­σαν ήδη σαφές στην συνε­δρί­αση του διοι­κη­τι­κού συμ­βου­λίου της ΔΕΥΑΡ αλλά και στην συνε­δρί­αση του δημο­τι­κού συμ­βου­λίου Ρόδου την περα­σμένη Δευτέρα 17 Ιουλίου, όπου ψήφισαν ΚΑΤΑ της σύμ­βα­σης, δηλώ­νο­ντας με αυτό τον τρόπο την αντί­θεσή τους όχι στα σχέδια για την ανάληψη του έργου από τον ιδιώτη, αλλά κυρίως για το γεγονός πως ‘το Φράγμα πρέπει να το ανα­λά­βει η ΔΕΥΑΡ’.

Κληθείς από την «δημο­κρα­τική» να σχο­λιά­σει και να εξη­γή­σει την στάση των εργα­ζο­μέ­νων στο ζήτημα, ο πρό­ε­δρος του σωμα­τείου εργα­ζο­μέ­νων στην ΔΕΥΑΡ κ. Λευ­τέ­ρης Καρα­νι­κό­λας, δήλωσε τα εξής:

«Δεν θα έλεγα ότι υπάρχει ανη­συ­χία από την πλευρά μας. Απλά εμείς ως εργα­ζό­με­νοι πιστεύ­ουμε ότι η ειδική υπη­ρε­σία για να δια­χει­ρι­στεί το νερό είναι η ΔΕΥΑΡ. Γι αυτό τον λόγο δεν ψηφί­σαμε την προ­γραμ­μα­τική σύμβαση. Η ΔΕΥΑΡ δεν είναι ανίκανη για κάτι τέτοιο. Κατά την προ­σω­πική μας άποψη, έτσι πρέπει να γίνει, διότι ο νόμος που αφορά τον ‘Καλλικράτη’ μάς έδωσε την ευθύνη να υδρο­δο­τούμε ολό­κληρο το νησί. Όλοι έβαλαν το χέρι στην τσέπη κι έφτια­ξαν το Φράγμα. Αυτό δεν θα έπρεπε να το έχει ο φυσικός του φορέας για την υδρο­δό­τηση του νησιού; Για την ιδιω­τι­κο­ποι­ήση δεν ανη­συ­χούμε. Δεν έχουμε να φοβη­θούμε τίποτα. Συνερ­γα­ζό­μα­στε με ιδιώτες κάθε φορά που είναι ανάγκη για να προ­λά­βουμε τις βλάβες κ.λπ. Το θέμα που θέτουμε είναι ότι πρέπει να το ανα­λά­βει η ΔΕΥΑΡ».

Σε παρα­τή­ρηση ότι για την διεκ­δί­κηση της δια­χεί­ρι­σης του Φράγ­μα­τος απαι­τεί­ται χρόνος εφόσον πρέπει να περάσει από την Βουλή, ο κ. Καρα­νι­κό­λας παρέ­πεμψε στον Εσω­τε­ρικό Κανο­νι­σμό της ΔΕΥΑΡ:

«Αυτά έπρεπε να τα είχαν κάνει από νωρίς, οι ‘άρχοντες’ του τόπου μας. Είτε ο Δήμος είτε η Περι­φέ­ρεια, όποιοι ήταν αρμό­διοι όλο αυτό το διά­στημα, έπρεπε να το είχαν διεκ­δι­κή­σει, έπρεπε να ήταν έτοιμοι. Το 2011, όταν δημιουρ­γή­θηκε η νέα επι­χεί­ρηση της ΔΕΥΑΡ με ευθύνη για ολό­κληρο το νησί, ψηφί­στηκε ο εσω­τε­ρι­κός κανο­νι­σμός όπου προ­βλε­πό­ταν η Διεύ­θυνση Φραγ­μά­των. Αυτό έχει περάσει και από ΦΕΚ και ισχύει μέχρι σήμερα. Δεν είναι τυχαίο αυτό. Έγινε επί θητείας του τέως δημάρ­χου Ρόδου κ. Στάθη Κου­σουρνά. Γιατί δεν μπο­ρούμε λοιπόν να το διεκ­δι­κή­σουμε άμεσα; Εμείς ψηφί­σαμε υπέρ της αλλαγής του εσω­τε­ρι­κού κανο­νι­σμού της ΔΕΥΑΡ –τότε, το 2011- όπου προ­βλέ­πε­ται η Διεύ­θυνση Φραγ­μά­των μεταξύ των άλλων διευ­θύν­σεων. Μάλιστα, είχε οριστεί διευ­θυ­ντής και προϊ­στά­με­νος. Μόνο προ­σω­πικό δεν υπήρχε. Περι­μέ­ναμε να γίνουν αλλαγές αλλά κάποια στιγμή άλλαξαν όλα…. ρότα. Το πώς το ανέλαβε η περι­φέ­ρεια, δεν το γνω­ρί­ζουμε. Και από την άλλη, ο εργο­λά­βος που θα το ανα­λά­βει τώρα, θα έχει το εξει­δι­κευ­μένο προ­σω­πικό; Εμείς γνω­ρί­ζαμε ότι υπήρξε επι­στη­μο­νικό προ­σω­πικό που θα μπο­ρούσε να ανα­λά­βει την ευθύνη. Μας…. ‘κακοφάνηκε’ αυτή η εξέλιξη γιατί περι­μέ­ναμε να το ανα­λά­βει η ΔΕΥΑΡ. Πάντως δεν είμαστε αντί­θε­τοι με τον ιδιώτη. Οι εργα­ζό­με­νοι ζητάμε να ανα­λά­βει η ΔΕΥΑΡ το Φράγμα. Δεν υπάρχει άλλος στο νησί που να έχει μεγα­λύ­τερη εμπει­ρία στο θέμα», όπως ανέφερε.

Στην ΔΕΥΑΡ εργά­ζο­νται αυτή την στιγμή 230 άτομα ενώ οι οργα­νι­κές θέσεις είναι 370 και σύμφωνα με τον κ. Καρα­νι­κόλα, υπάρχει δυνα­τό­τητα για προ­σλή­ψεις.

Να σημειω­θεί ότι ο πρό­ε­δρος των εργα­ζο­μέ­νων δεν ήταν παρών ούτε στην συνε­δρί­αση του δ.σ. της ΔΕΥΑΡ, ούτε στη συνε­δρί­αση του δημο­τι­κού συμ­βου­λίου την περα­σμένη Δευτέρα –αλλά εκπρο­σω­πή­θηκε.

Μανω­λά­κης: ‘Δεδο­μένη η διεκ­δί­κηση του Φράγ­μα­τος από την ΔΕΥΑΡ»

Από την πλευρά της διοί­κη­σης, με δηλώ­σεις στην «δημο­κρα­τική», ο πρό­ε­δρος της ΔΕΥΑΡ κ. Αλέ­ξαν­δρος Μανω­λά­κης ξεκα­θά­ρισε τα εξής: «Είναι δεδο­μένο ότι αμέσως μόλις απο­κα­τα­στα­θεί η υδρο­δό­τηση στο νησί και προ­χω­ρή­σει η δια­δι­κα­σία με την δια­χεί­ριση του Φράγ­μα­τος, η ΔΕΥΑΡ θα ξεκι­νή­σει άμεσα την διεκ­δί­κηση του. Όπως έγινε γνωστό, το Φράγμα πρέπει να το διεκ­δι­κή­σουμε από την Περι­φέ­ρεια Νοτίου Αιγαίου με νόμο –καθώς μόνον η Βουλή των Ελλήνων μπορεί να το κάνει αυτό. Εφόσον και ο περι­φε­ρειάρ­χης είναι σύμ­φω­νος, εμείς θα ξεκι­νή­σουμε όλες τις δια­δι­κα­σίες –με ορί­ζο­ντα πεντα­ε­τίας και εφόσον εξα­σφα­λί­σουμε το εξεικ­δι­κει­μένο προ­σω­πικό».

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.