ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δένδιας: Θα συνεχίσουμε να απαντάμε στην τουρκική προκλητικότητα ψύχραιμα και με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο

news room 5 λεπτά ανάγνωση
Δένδιας

Θα συνε­χί­σουμε να απα­ντάμε στην τουρ­κική προ­κλη­τι­κό­τητα «ψύχραιμα και με απο­κλει­στικό γνώμονα τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασ­σας», υπο­γράμ­μισε ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Νίκος Δένδιας, σε κοινές δηλώ­σεις με τον Ούγγρο ομόλογό του Πίτερ Σίγιαρτο, ο οποίος πραγ­μα­το­ποιεί επί­σκεψη στην Αθήνα.

Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η Ελλάδα απαντά στο σύνολο των παρά­νο­μων και μονο­με­ρών τουρ­κι­κών αιτιά­σεων, αλλά δεν παρα­σύ­ρε­ται σε ρητο­ρι­κές αντι­πα­ρα­θέ­σεις.

«Στο επίπεδο της ρητο­ρι­κής, είμαστε μάρ­τυ­ρες μιας πρω­το­φα­νούς προ­σπά­θειας αμφι­σβή­τη­σης της ελλη­νι­κής κυριαρ­χίας, μιας προ­σπά­θειας σπί­λω­σης της εικόνας της Ελλάδας, αλλά και μιας προ­σπά­θειας αμφι­σβή­τη­σης, δυστυ­χώς, και στο πεδίο με υπερ­πτή­σεις και παρα­βιά­σεις του ενα­ε­ρίου χώρου και των ελλη­νι­κών χωρικών υδάτων», σημεί­ωσε.

Δεν μπο­ρούμε να επι­τρέ­ψουμε σε καμία χώρα να μας προ­σβά­λει με ψευδείς θεωρίες με ψευδείς ειδή­σεις, επι­σή­μανε και προ­σέ­θεσε χαρα­κτη­ρι­στικά:

«Στο πλαίσιο αυτό περι­μέ­νουμε την αλλη­λεγ­γύη των εταίρων μας. Ζητάμε από τους εταί­ρους μας το αυτο­νό­ητο, αυτό που εμείς δια­κη­ρύ­ξαμε αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρα­νία: τον σεβασμό στο απα­ρα­βί­α­στο των συνόρων, στην κυριαρ­χία όλων των κρατών, τον σεβασμό στις Διε­θνείς Συν­θή­κες».

Ανα­φε­ρό­με­νος στις γεω­πο­λι­τι­κές εξε­λί­ξεις, ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών ανέφερε πως η εισβολή στην Ουκρα­νία και ο συνε­χι­ζό­με­νος πόλεμος, έχουν τελείως αλλάξει το τοπίο.

Στη συνά­ντηση με τον Ούγγρο ομόλογό του, συζη­τή­θηκε το ζήτημα της ενερ­γεια­κής ασφά­λειας στην Ευρώπη, καθώς τόσο η ελλη­νική όσο και η ουγ­γρική κοι­νω­νία έχουν επη­ρε­α­στεί από την αύξηση των τιμών στην ενέρ­γεια, όπως είπε ο κ. Δένδιας.

Υπεν­θύ­μισε πως η κυβέρ­νηση Μητσο­τάκη έχει ήδη λάβει μια σειρά μέτρων προ­σπα­θώ­ντας να ανα­κου­φί­σει τους Έλληνες κατα­να­λω­τές.

Σημεί­ωσε δε πως «η Ελλάδα καθί­στα­ται πλέον ενερ­γεια­κός κόμβος, από τον οποίο μπορεί να μετα­φέ­ρε­ται φυσικό αέριο προς την υπό­λοιπη περιοχή, τα Βαλ­κά­νια, τη Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη, την Κεντρική Ευρώπη», ενώ στόχος είναι να συν­δε­θεί το δίκτυο αυτό με την Κεντρική και Ανα­το­λική Ευρώπη.

Ανέφερε πως τόσο οι σταθμοί υγρο­ποι­η­μέ­νου φυσικού αερίου, ο υπάρχων στη Ρεβυ­θούσα, και ο υπό κατα­σκευή -έτοιμος να λει­τουρ­γή­σει σε λίγες εβδομάδες- στην Αλε­ξαν­δρού­πολη, θα συνει­σφέ­ρουν σημα­ντικά. Σ’ αυτή την κατεύ­θυνση θα συμ­βάλ­λουν επίσης και οι δια­συν­δε­τή­ριοι αγωγοί, όπως ο ΤΑΡ και ο IGB, o οποίος ανα­μέ­νε­ται να ξεκι­νή­σει τη λει­τουρ­γία του πάρα πολύ σύντομα.

Συζη­τή­θηκε ακόμη η επι­σι­τι­στική κρίση που έχει δημιουρ­γή­σει η σύρραξη, ιδιαί­τερα σε χώρες της αμέσου γει­το­νίας μας, όπως η Αίγυ­πτος.

Ανα­φέρ­θηκε ακόμη στην Ευρω­παϊκή προ­ο­πτική των Δυτικών Βαλ­κα­νίων, όπου, όπως τόνισε, οι θέσεις Ελλάδας και Ουγ­γα­ρίας συγκλί­νουν ιδιαί­τερα.

«Είμαστε πεπει­σμέ­νοι ότι πρέπει να δοθεί ένα σαφές μήνυμα στή­ρι­ξης στην περιοχή, ιδιαί­τερα στην παρούσα συγκυ­ρία, όπου το ενδια­φέ­ρον έχει στραφεί σε άλλες χώρες που επι­θυ­μούν να κατα­στούν επίσημα υπο­ψή­φιες προς ένταξη στην ΕΕ».

«Δεν πρέπει να λησμο­νούμε τα Δυτικά Βαλ­κά­νια, τα οποία έχουν κατα­βά­λει και συνε­χί­ζουν να κατα­βάλ­λουν, προ­σπά­θειες για να απο­τε­λέ­σουν μέλος της ευρω­παϊ­κής μας οικο­γέ­νειας», σημεί­ωσε και πρσέ­θεσε πως δεν πρέπει να δημιουρ­γή­σουμε κενό σ’ αυτή την περιοχή. «Αν αφή­σουμε αυτό το κενό θα το εκμε­ταλ­λευ­τούν άλλες δυνά­μεις φυγό­κε­ντρες, οι οποίες προ­σβλέ­πουν σε ένα δια­φο­ρε­τικό μέλλον για την περιοχή μας».

Τέλος, ανα­φε­ρό­με­νος στο μετα­να­στευ­τικό, ευχα­ρί­στησε τον ομόλογό του για την συνει­σφορά της Ουγ­γα­ρίας στην Frontex, η οποία έχει ανα­πτυ­χθεί στα ελλη­νικά σύνορα που είναι και ευρω­παϊκά σύνορα.

«Δυστυ­χώς βλέ­πουμε μια μεγέ­θυνση της προ­σπά­θειας εργα­λειο­ποί­η­σης του μετα­να­στευ­τι­κού και μια ρητο­ρική όξυνση προς αυτή την κατεύ­θυνση», υπο­γράμ­μισε ο κ. Δένδιας.

Ούγγρος ΥΠΕΞ: Απα­ραί­τη­τος ο σεβα­σμός στην κυριαρ­χία και την εδαφική ακε­ραιό­τητα των κρατών

Την ανάγκη «να υπάρχει σεβα­σμός στην κυριαρ­χία και την εδαφική ακε­ραιό­τητα των κρατών», υπο­γράμ­μισε από την πλευρά του ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών της Ουγ­γα­ρίας Πίτερ Σίγιαρτο, στέλ­νο­ντας μήνυμα στή­ρι­ξης στις θέσεις της Ελλάδας.

«Η Ευρώπη βρί­σκε­ται αντι­μέ­τωπη με δυσκο­λίες και προ­κλή­σεις ασφα­λείας, που τονί­ζουν την ανάγκη στην Ευρώπη να υπάρχει σεβα­σμός στην κυριαρ­χία και την εδαφική ακε­ραιό­τητα των κρατών», σημεί­ωσε.

Επι­σή­μανε πως τόσο η Ελλάδα όσο και η Ουγ­γα­ρία ενδια­φέ­ρο­νται «να επι­κρα­τή­σει η ειρήνη το συντο­μό­τερο δυνατόν», ενώ υπο­γράμ­μισε πως δύο ζητή­ματα παγκο­σμίου εμβε­λείας προ­κύ­πτουν από τον πόλεμο, λόγω της επι­σι­τι­στι­κής ανα­σφά­λειας, δημιουρ­γού­νται νέες μετα­να­στευ­τι­κές ροές, αλλά και η ενερ­γειακή κρίση.

«Και οι δύο αυτές κρίσεις απο­δει­κνύ­ουν ότι ο ρόλος της Ελλάδας είναι καίριας σημα­σίας και προ­σβλέ­πουμε στο άμεσο μέλλον στενή συνερ­γα­σία των δύο χωρών», σημεί­ωσε.

Όπως τόνισε λόγω του ότι δεν μπορούν να αυξη­θούν οι εξα­γω­γές του σιτα­ριού από Ρωσία και Ουκρα­νία θα υπάρξει σοβαρή πείνα σε πολλές περιο­χές του πλανήτη, ενώ αυτές οι περιο­χές ανα­μέ­νε­ται να παρά­ξουν νέα κύματα μετα­να­στών και προ­σφύ­γων.

Σημεί­ωσε πως η Ευρώπη πρέπει να προ­λά­βει νέα μεγάλα μετα­να­στευ­τικά κύματα και αν τα προ­βλή­ματα προ­μή­θειας σίτου οξυν­θούν θα πρέπει να δια­φυ­λά­ξει τα σύνορά της.

«Ελλάδα και Ουγ­γα­ρία μέχρι στιγμής έχουν προ­στα­τεύ­σει τα ευρω­παϊκά σύνορα και αυτό θα κάνουν και στο μέλλον», υπο­γράμ­μισε.

Όσον αφορά την ενερ­γειακή ασφά­λεια, ανέφερε χαρα­κτη­ρι­στικά πως η Ουγ­γα­ρία «ποτέ δε στήριξε και δε θα στη­ρί­ξει οποια­δή­ποτε ιδέα ακόμη και αν αυτή έρχεται από άλλους, ακόμα και αν έρχεται από τις Βρυ­ξέλ­λες, εφόσον αυτή θέτει σε κίνδυνο την ενερ­γειακή ασφά­λεια της Ουγ­γα­ρίας».

«Χρεια­ζό­μα­στε ποσό­τη­τες αργού πετρε­λαίου από τη Ρωσία. Δεν είναι δυνατό να φτά­σουμε στο σημείο να λέμε ότι δεν μπο­ρούμε να προ­μη­θευ­τούμε αργό πετρέ­λαιο από τη Ρωσία», ανέφερε. Από την άλλη, προ­σέ­θεσε, οφεί­λουμε να έχουμε όσο το δυνατόν περισ­σό­τε­ρες πηγές και δια­δρο­μές, όμως «κάτι τέτοιο προ­ϋ­πο­θέ­τει πολλά χρήματα και πολύ χρόνο».

Υπάρ­χουν δυο σενάρια για τη διο­φο­ρο­ποί­ηση των πηγών σε φυσικό αέριο: η Ανα­το­λική Μεσό­γειος και Αζερ­μπαϊ­τζάν και τα δύο μπορούν να φτάσουν μέσω της Ελλάδας στην Κεντρική Ευρώπη, κάτι που προ­ϋ­πο­θέ­τει υπο­δο­μές, επι­σή­μανε.

«Ευελ­πι­στούμε ότι στο μέλλον θα υπάρχει και άμεση σύνδεση, θα υπάρχει ο νότιος διά­δρο­μος. Όμως μέχρι να συμβεί αυτό θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι δεν υπάρ­χουν εναλ­λα­κτι­κές στο ρωσικό αέριο».

Τέλος, υπο­γράμ­μισε πως η Ελλάδα μπορεί πάντα να βασί­ζε­ται στην Ουγ­γα­ρία, η οποία στη­ρί­ζει την υπο­ψη­φιό­τητα της χώρας μας ως μη μόνιμο μέλος στο Συμ­βού­λιο Ασφα­λείας του ΟΗΕ.

Πηγή  kathimerini.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.