Ικανοποιημένος εμφανίζεται ο κλάδος των αρχιτεκτόνων της περιοχής και όχι μόνον, για την εξέλιξη των Πανελλήνιων Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών Αστικού Εξοπλισμού. Το εγχείρημα ήταν ιδιαίτερα απαιτητικό και δύσκολο, καθώς πρόκειται για τους 5 από τους συνολικά 9 διαγωνισμούς, οι οποίοι προκηρύχτηκαν πριν από 1 χρόνο.
Αυτό δήλωσε στην «δ» ο πρόεδρος Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου κ. Γιώργος Σκιαδόπουλος, ενώ αναφέρθηκε και στον διαγωνισμό για την συνολική ανάπλαση της περιοχής πίσω από το κτήριο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ένα μεγάλο και φιλόδοξο στοίχημα που θα αλλάξει εντελώς την εικόνα και την λειτουργικότητα της κεντρικότατης αυτής περιοχής.
«Είμαστε στην πολύ ευχάριστη θέση να έχουμε τις τελικές ανακοινώσεις για τις ημερομηνίες υποβολής των προτάσεων όλων των Ελλήνων αρχιτεκτόνων –είτε κατοικούν στην Ελλάδα, είτε κατοικούν και εργάζονται στο εξωτερικό- για τα νησιά της Δωδεκανήσου. Είναι πολλά τα νησιά, όπως ξέρετε, και βέβαια, είναι μεγάλο το αντικείμενο. Όσον αφορά την κατηγοριοποίηση των διαγωνισμών, θέλω να υπενθυμίσω τόσο στους συναδέλφους όσο και στους συμπολίτες μας, ότι πρόκειται γενικότερα για τον αστικό εξοπλισμό: δηλαδή αναφερόμαστε σε πέντε διαγωνισμούς (εκ των εννέα). Οι τέσσερις αφορούν:
1. «ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΚΑΘΙΣΤΙΚΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ (ΠΑΓΚΑΚΙ) ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ»
2. «ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΦΩΤΙΣΤΙΚΟΥ ΙΣΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗ-ΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ»
3. «ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΚΑΛΑΘΟΥ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ»
4. «ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΤΥΠΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ»
Η αρχή έγινε με τον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Ιδεών με τίτλο:
«ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟΥ, ΑΠΟΔΥΤΗΡΙΩΝ, ΠΥΡΓΟ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΗ ΚΑΙ ΝΤΟΥΖΙΕΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΤΩΝ ΠΑΡΑΛΙΩΝ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ» η καταληκτική ημερομηνία είναι η 23η Μαρτίου 2018 ημέρα Παρασκευή και ώρα 15:30». Ευρύτερος σκοπός των Διαγωνισμών είναι η αναζήτηση πρωτότυπων σχεδιαστικών προτάσεων για την κατασκευή αντικειμένων αστικού εξοπλισμού στα νησιά της Περιφερειακής Ενότητας Δωδεκανήσου. Η ανανέωση της μορφής του αστικού εξοπλισμού αφενός μεν θα συμβάλει στη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των νησιών, αφετέρου θα αποτελέσουν χαρακτηριστικό στοιχείο σηματοδότησής τους. Με τον τρόπο αυτό επικυρώνεται η 6η συνεχής πετυχημένη υλοποιημένη συνεργασία μεταξύ Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου και Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου», εξήγησε ο κ. Γ. Σκιαδόπουλος.

Ο Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός
του Ναυτικού Ομίλου Ρόδου
Σε ερώτηση σχετικά με την συνολική ανάπλαση της περιοχής πίσω από το κτήριο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ο κ. Σκιαδόπουλος δήλωσε:
«Αυτή την περίοδο ασχολούμεθα με τους διαγωνισμούς. Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα ξεκινήσουμε τον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό του Ναυτικού Ομίλου Ρόδου. Πρόκειται για την λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής. Συνεπώς, αναφερόμαστε στην πλατεία η οποία βρίσκεται πίσω από το κτήριο της ΠΝΑΙ. Έχουμε ένα μεγάλο και φιλόδοξο όραμα γι αυτό το έργο, το οποίο μοιραζόμαστε με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ώστε η πλατεία αυτή, να αποτελέσει εφεξής, ένα ‘ζωντανό κύτταρο’ για την πόλη και για όλο το νησί, καθώς θα βελτιωθεί η λειτουργικότητά της. Το εγχείρημα θα είναι δύσκολο, αλλά μέσα από την εμπειρία που θα έχουμε μετά τους διαγωνισμούς, θα μπορέσουμε να βάλουμε…πλώρη γι’ αυτό! Δεν σας κρύβω ότι έχουμε λάβει επιστολές από συλλόγους αρχιτεκτόνων από διάφορα μέρη της Ελλάδας, οι οποίοι εκφράζουν εντύπως και εγγράφως το παράπονό τους για τους αρμόδιους φορείς στην υπόλοιπη χώρα, που δεν προχωρούν σε τέτοιες προκηρύξεις αρχιτεκτονικών διαγωνισμών. Γνωρίζουμε ότι το εγχείρημα θα είναι δύσκολο αλλά οι εξελίξεις καταδεικνύουν πως όταν υπάρχει μια σωστή, μελετημένη και στρατηγικά οργανωμένη θεσμική συνεργασία, και ακολούθως προκύψει η επιστημονική συνεργασία, τότε σίγουρα μπορούμε να κάνουμε πολύ σημαντικά πράγματα».

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ