Στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Κω κατηγορούμενοι για έκθεση από την οποία προκλήθηκε θάνατος από κοινού δια παραλείψεως θα καθίσουν την 16η Απριλίου 2018 οι Ι. Μ. του Ε., και Κ. Γ. του Γ., που φέρονται ως υπαίτιοι του θανάτου από τη χρήση ναρκωτικών ενός νεαρού Ροδίτη.
Στην ίδια υπόθεση ενεπλάκη και ένας συγγενής του πρώτου, που έχει αποβιώσει.
Από την έρευνα που διενεργήθηκε, προέκυψε συγκεκριμένα ότι στις 14 Αυγούστου 2008 ο Α. Κ. του Κωνσταντίνου βρέθηκε νεκρός από άγνωστο στην ανάκριση άτομο σε παράδρομο της οδού Αισχύνης στη Ρόδο.
Από την διενεργηθείσα κύρια ανάκριση προέκυψε ότι ο θάνατός του οφείλετο σε έμφραγμα του μυοκαρδίου, ενώ από την τοξικολογική εξέταση προέκυψε ότι είχε καταναλώσει ναρκωτικές ουσίες και συγκεκριμένα οπιούχα και βενζοδιαζεπίνες.
Νωρίτερα, την ίδια ημέρα, αφού πήρε από τη μητέρα του το ποσό των 250 ευρώ, και ενώ ήταν χρόνιος πολυχρήστης ναρκωτικών ουσιών, συνοδευόμενος από το φίλο του Γ. Κ., επίσης τοξικομανή, αναχώρησαν για την περιοχή της Μέγγαβλης στη Ρόδο προκειμένου να προμηθευτούν ηρωίνη για να κάνουν στη συνέχεια χρήση. Αφού πράγματι έκαναν χρήση, τις απογευματινές ώρες μετέβησαν στην οικία του Μ. Ν.. Εκεί ο Α.Κ., καθώς και οι Μ. Ν. και Γ. Κ. έκαναν χρήση ηρωίνης ενώ δεν προέκυψε αν ο επίσης παρευρισκόμενος Μ. Ι. έκανε και ο ίδιος χρήση.
Ο Α.Κ. εκτός από ηρωίνη είχε νωρίτερα καταναλώσει και χάπια Lexotanil. Κατά τη διάρκεια της χρήσης των ναρκωτικών ουσιών, ο Κ. Α., έχασε τις αισθήσεις του και ενόψει της καταστάσεως αυτής, ο μεν Γ. Κ. απεχώρησε από το σπίτι, οι δε Μ. Ν. και Μ. Ι. φέρονται να μετέφεραν τον αποβιώσαντα καθώς και το δίκυκλο όχημά του σε ερημική περιοχή σε κοντινή απόσταση από το σπίτι του Μ. Ν. στην Ανάληψη, όπου βρέθηκε αργότερα.
Η μεταφορά του θανόντος και του δικύκλου εξάλλου δεν θα μπορούσαν να είχαν γίνει από έναν άνθρωπο μόνο, ενώ αποκλείεται ο ίδιος ο θανών να είχε οδηγήσει λόγω της καταστάσεως στην οποία είχε περιέλθει.
Από την ανάκριση δεν προέκυψε εάν ο Κ. Α. απεβίωσε εντός της οικίας του Μ. Ν. ή στην ερημική περιοχή, όπου βρέθηκε, έχοντας μεταφερθεί εκεί εν ζωή ακόμη.
Τα ανωτέρω αφηγήθηκε ο Μ. Ι. στον πατέρα του αποβιώσαντος, σε ανύποπτο χρόνο ενώ στη συνέχεια, εξεταζόμενος ενώπιον της Αστυνομίας αλλά και του Ανακριτή ισχυρίστηκε ότι δεν τα είπε και ότι δεν εγνώριζε απολύτως τίποτα για το θάνατό του.
Ομοίως και οι συγκατηγορούμενοί του αρνήθηκαν ότι βρίσκονταν στην οικία του Μ. Ν. μαζί με τον αποβιώσαντα κάνοντας εκεί χρήση ηρωίνης.
Ο ισχυρισμός αυτός όμως δεν κρίθηκε από το δικαστικό συμβούλιο πειστικός αφενός μεν διότι ο θανών βρέθηκε πολύ κοντά στην οικία του Ν. Μ., αφετέρου διότι τα όσα ισχυρίστηκε ο πατέρας τα πληροφορήθηκε από τον Μ. Ι. σε ανύποπτο χρόνο ενώ ο πατέρας του θανόντος δεν θα μπορούσε να γνωρίζει τις λεπτομέρειες που κατέθεσε (π.χ. την ώρα που βρέθηκε στο σπίτι του Μ. Ν. και ότι νωρίτερα είχε καταναλώσει Lexotanil) αν αυτές ήταν δημιούργημα της φαντασίας του. Από τα ανωτέρω προέκυψε, σύμφωνα με το δικαστικό συμβούλιο, ότι ο Κ. Α. φιλοξενούνταν στην οικία του Μ. Ν. και ότι αφού έκανε χρήση ναρκωτικών ουσιών – ηρωίνης μαζί με τον προαναφερόμενο καθώς και τον Γ. Κ. ενώ στην οικία παρευρίσκονταν και ο Μ. Ι.και ενώ αντιλήφθηκαν όλοι τους ότι είχε χάσει τις αισθήσεις του, δεν του παρείχαν την απαραίτητη φροντίδα, ήτοι να καλέσουν το ΕΚΑΒ προκειμένου να μεταφερθεί σε νοσοκομείο και να του παράσχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αλλά αντίθετα, αδιαφορώντας, ο Γ. Κ. απεχώρησε από την οικία, ο Μ. Ι. παρακολούθησε τα όσα συνέβαιναν αμέτοχος και στη συνέχεια μαζί με τον Μ. Ν. μετέφεραν τον Κ. και τη μοτοσικλέτα του σε ερημική τοποθεσία της Ανάληψης και συγκεκριμένα στην οδό Αισχύνης, όπου λόγω μη παροχής της απαραίτητης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης απεβίωσε συνεπεία εμφράγματος του μυοκαρδίου προκληθέντος από τις ναρκωτικές ουσίες που είχε καταναλώσει.
-Την ίδια ημέρα ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Ρόδου θα καθίσει ο 55χρονος Ρώσος V. V, κατηγορούμενος για έκθεση από την οποία επήλθε θάνατος.
Ο κατηγορούμενος είχε αφεθεί ελεύθερος χωρίς όρους μετά την απολογία του.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική», συνελήφθη από στελέχη του γραφείου Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου, ως υπαίτιος για τον θάνατο του 50χρονου Ουκρανού φίλου του Aleksei Shabanov.
O τελευταίος ανασύρθηκε νεκρός στη θαλάσσια περιοχή του Φαληρακίου και συγκεκριμένα σε μικρή απόσταση από τις ακτές της παραλίας των γυμνιστών στην περιοχή «Μαντώματα».
Την 6η Ιουλίου 2015 και ώρα 21.05 το Λιμεναρχείο ενημερώθηκε από έναν ημεδαπό ότι άγνωστος άνδρας βρισκόταν χωρίς να έχει τις αισθήσεις του εντός της θάλασσας σε βραχώδες σημείο στην συγκεκριμένη παραλία.
Στελέχη του Λιμεναρχείου μετέβησαν στο σημείο, όπου και ανέσυραν το πτώμα του ανδρός.
Την επόμενη ημέρα κατόπιν ερευνών προέβησαν στην προσαγωγή του κατηγορουμένου προκειμένου να διευκρινιστούν οι συνθήκες θανάτου του 50χρονου, με τον οποίο διέμενε στο ίδιο δωμάτιο του ξενοδοχείου «H» στο Φαληράκι.
Το Λιμεναρχείο προέβη στη σύλληψή του, διότι από την διενεργηθείσα προανάκριση προέκυψαν αποχρώσες ενδείξεις τέλεσης του ως άνω αδικήματος.
Πιο συγκεκριμένα φέρεται να προέκυψε ότι και οι δύο ευρίσκοντο στην παραλία και είχαν καταναλώσει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, ενώ οι λιμενικοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο κατηγορούμενος να έσπρωξε τον φίλο του στη θάλασσα και εν συνεχεία να μην τον συνέδραμε, ενώ πνιγόταν.
Ενώπιον της κ. Ανακρίτριας ο Ρώσος αρνήθηκε κατηγορηματικά τα όσα του αποδίδονται, υποστηρίζοντας ότι ήταν μαζί με τον φίλο του μέχρι το απόγευμα της ίδιας ημέρας καταναλώνοντας αλκοόλ (μπύρες, βότκα και κονιάκ) και ότι ευρισκόμενοι σε κατάσταση μέθης και οι δύο λογομάχησαν διότι ο 50χρονος ήθελε να πάρει στο δωμάτιο του ξενοδοχείου, όπου διέμεναν μια ομοεθνή του, που είχε γνωρίσει στο Φαληράκι.
Υποστήριξε ότι ο ίδιος δεν του επέτρεψε να μείνει η Ρωσίδα μαζί τους και εκείνος αντέδρασε. Προηγουμένως είχαν μεταβεί σε ένα παντοπωλείο του Φαληρακίου και αγόρασαν νερά και μετά χώρισαν οι δρόμοι τους.
Ισχυρίστηκε ακόμη ότι δεν αναζήτησε τον φίλο του, διότι πίστευε ότι έμεινε μαζί με την ομοεθνή φίλη του.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ