Και όμως! Εν μέσω καραντίνας, μπορεί επισήμως κομμωτήρια και καταστήματα καλλωπισμού να παραμένουν κλειστά λόγω των περιοριστικών μέτρων για τη διασπορά του κορωνοϊού, ωστόσο φαίνεται ότι στη… ζούλα, υπάρχουν κι εκείνοι που παρέχουν τις υπηρεσίες τους στη μαύρη αγορά!
Όπως καταγγέλθηκε στη «δ», κομμώτριες, τεχνίτριες νυχιών, μασέρ αλλά και εργατοτεχνίτες για διάφορα μαστορέματα στη Ρόδο, παρέχουν τις υπηρεσίες τους «πειρατικά» πηγαίνοντας από σπίτι σε σπίτι, αψηφώντας τον κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού!
Ουσιαστικά αποτελούν κινούμενη «υγειονομική βόμβα», που μπορεί να τινάξει στον αέρα τα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας.
Πέρα από την μαύρη εργασία και τους φόρους που χάνει το κράτος από έσοδα που δεν δηλώνονται, η απερισκεψία ορισμένων επαγγελματιών που αδιαφορούν για τις συνέπειες, μπορεί να «ναρκοθετήσει» την προσπάθεια που καταβάλλεται και σε τοπικό επίπεδο για τον περιορισμό των κρουσμάτων.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες στη «δ», όσοι αψηφούν τα περιοριστικά μέτρα και εργάζονται πειρατικά, πέρα από το γεγονός ότι είναι εν δυνάμει φορείς του ιού λόγω της συναναστροφής τους με κόσμο, χρησιμοποιούν εργαλεία που στις περισσότερες φορές δεν αποστειρώνονται και δεν απολυμαίνονται επαρκώς ενώ συχνά δεν φορούν μάσκα στο πρόσωπο!
Η… περιφορά από σπίτι σε σπίτι με εργαλεία και βούρτσες κοινής χρήσης, είναι ό,τι χειρότερο για την διασπορά του ιού αυτό όμως δεν φαίνεται να πτοεί τους ανεύθυνους επαγγελματίες που προτάσσουν το οικονομικό όφελος και όχι την δημόσια υγεία.
Η κατάσταση αυτή, διευκολύνεται ιδιαιτέρως από το γεγονός πως οι περισσότεροι… περιφερόμενοι «πειρατές» επιλέγουν να μην στείλουν μήνυμα στο 13033 προκειμένου να μην φαίνεται η ώρα αποστολής, αλλά έχουν μαζί τους τα σχετικά έγγραφα τα οποία ανανεώνουν έπειτα από κάθε ραντεβού, ώστε να μην γίνει αντιληπτή σε περίπτωση ελέγχου από την αστυνομία, η καθυστέρηση.
Και κάπως έτσι το κούρεμα «βαφτίζεται» ως μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, η βαφή μαλλιών ως μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ) ή κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη!
Την ίδια ώρα, οι ιδιοκτήτες κομμωτηρίων, κάνουν λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό και μαύρη εργασία και ζητούν αυστηρότερους ελέγχους.
Τεχνίτρια νυχιών ανέφερε στη «δ», πως είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να γίνεται χρήση εργαλείων που δεν έχουν αποστειρωθεί με τον ενδεδειγμένο τρόπο, όχι μόνο για την εξάπλωση του κορωνοϊού αλλά πρόκειται για κίνδυνο που μπορεί να κοστίσει ακριβά στον πελάτη.
Οι συνειδητοποιημένοι και υπεύθυνοι επαγγελματίες αναφέρουν πως τίθεται θέμα προστασίας τόσο των ίδιων και των οικογενειών τους, όσο και της δημόσιας υγείας και ζητούν αυστηροποίηση των ελέγχων, κατάργηση των έγγραφων δηλώσεων και ακόμα πιο τσουχτερά πρόστιμα.
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της «δ», στη Ρόδο ο κορωνοϊός δεν φαίνεται πως είναι αρκετός για να κάμψει τη μαύρη εργασία, καθώς πολλοί εκμεταλλεύονται την δυνατότητα που έχουν συμπληρώνοντας τις έντυπες δηλώσεις, να «ξεγλιστρούν» από τους ελέγχους, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ