Ειδήσεις

Τ. Παναγιωτόπουλος: Σχεδόν αυτοκτονικό να γίνουν μεγάλες παρελάσεις με κόσμο – Η πανδημία δεν τελείωσε

«Ό, τι αποτελεί συγχρωτισμό πρέπει να αποφευχθεί. Να γιορτάσουμε και τις θρησκευτικές και τις εθνικές γιορτές χωρίς συγχρωτισμό. Μεγάλες παρελάσεις με κόσμο, είναι σχεδόν αυτοκτονικό, ειδικότερα στην βόρειο Ελλάδα», τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Τάκης Παναγιωτόπουλος.

Πρέπει οι συγχρωτισμοί να αποφευχθούν με μια ωριμότητα, με μια κατανόηση των πραγμάτων που διακυβεύονται, πρόσθεσε ο καθηγητής, «γιατί ειδικά το σύστημα υγείας είναι στα όριά του στην βόρεια Ελλάδα, θα πιεστεί και άλλο και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό το ενδεχόμενο».

«Είναι προφανές ότι τα πράγματα δεν είναι όπως θα θέλαμε και ότι η πανδημία δεν τελείωσε, το μήνυμα είναι αυτό. Και είναι λυπηρό που το τελευταίο διάστημα έχουν δοθεί κάποια μηνύματα προς την αντίθετη κατεύθυνση, παραδείγματος χάρη, όλα χωρίς όρια στην διασκέδαση, στην εστίαση και δεν είναι σωστό το μήνυμα αυτό. Η πανδημία δεν αστειεύεται και τώρα που έρχεται ο χειμώνας, όλες οι λοιμώξεις του αναπνευστικού αυξάνονται, αναμένεται λοιπόν σε συνδυασμό και με την γρίπη να δυσκολέψουν τα πράγματα περισσότερο», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Σε σχέση με τα εμβόλια που κυκλοφορούν στην Ε.Ε., υπογράμμισε ότι όλα παρέχουν προστασία πάνω από 90%, γεγονός που τα καθιστά ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό και ασφαλές όπλο, πράγμα που σπάνια συμβαίνει με εμβόλια για άλλες ασθένειες. «Τα Mrna εμβόλια είναι μια τομή στην τεχνολογία και αντί να δούμε το σύνολο των πραγμάτων, εστιάζουμε στο ότι είναι νέα τεχνολογία και άρα εξ ορισμού ύποπτη, το οποίο είναι λάθος μεγάλο».

Αναφορικά με το αν επιδέχεται βελτίωση το ποσοστό εμβολιασμών στην χώρα μας, ο κ. Παναγιωτόπουλος επεσήμανε πως παρατηρείται μια διάχυτη στάση ότι η ενημέρωση εξαντλήθηκε, κάτι που είναι λάθος.

«Η ουσιαστική ενημέρωση γίνεται μέσα από τοπικά δίκτυα, από τους ανθρώπους που εμπιστευόμαστε άμεσα στον περίγυρό μας, τον γιατρό, που δυστυχώς στην χώρα μας το σύστημά μας δεν τους παρέχει, από ένα καλά δομημένο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Η Πορτογαλία στης οποίας τα υψηλά ποσοστά αναφερόμαστε, φερ’ ειπείν έχει ένα τέτοιο σύστημα».

Τόνισε μάλιστα ότι όταν το 30%-50% είναι ανεμβολίαστοι, αυτό αποτελεί «κοινωνικό φαινόμενο, δεν είναι ανευθυνότητα, ούτε εγωισμός. Άσε που αν αποκαλείς κάποιον ανεύθυνο και εγωιστή δεν φτιάχνεις γέφυρες πειθούς. Από αμφιβάλλοντα και διστακτικό, τον κάνεις αρνητή. Και αυτό το σενάριο παίζεται στην χώρα μας και στα ΜΜΕ πολλούς μήνες τώρα», είπε χαρακτηριστικά.

Υπάρχει ακόμα καιρός, εκτιμά ο καθηγητής, αρκεί να επιστρατευτούν οι τρόποι που η δημόσια υγεία γενικώς αντιμετωπίζει τα πράγματα.  «Όχι με τις κατηγορίες, αλλά με την προσπάθεια προσέγγισης του κόσμου μέσα από δίκτυα ανθρώπων που τους έχουν εμπιστοσύνη και είναι κοντά τους».

Πηγή ertnews.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου