Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της «δ» για την κατάσταση που διαμορφώνεται στα εκλογικά επιτελεία

«Πονοκέφαλος» για τις παρατάξεις οι «διαρροές» παλαιών στελεχών

Γράφει ο Δαμιανός Αθανασίου

Σε κρίσιμη παράμετρο για την έκβαση των εκλογών, αλλά και για το μετεκλογικό σκηνικό εντός και εκτός του δημοτικού συμβουλίου, έχει αναδειχθεί το ισοζύγιο «διαρροών» μεταξύ των κυοφορούμενων συνδυασμών των κ.κ. Αντώνη Καμπουράκη, Στράτου Καρίκη και Φώτη Χατζηδιάκου.
Αν και οι τρείς υποψήφιοι δήμαρχοι δεν εκδηλώνονται συχνά, αφήνοντας να διαφανεί ότι υφίσταται μια άμιλλα ως και προσωρινή ανακωχή, ενόψει της εκλογικής μάχης του Μαϊου, το παρασκήνιο μαίνεται και τα μαχαίρια έχουν ήδη βγει από τα «θηκάρια».
Δεν λείπουν μάλιστα και τα πισώπλατα μαχαιρώματα.
«Είναι πολιτικά ανήθικο να καλούν στα γραφεία τους τους εν ενεργεία Αντιδημάρχους, Προέδρους, Προέδρους των κοινοτήτων, που είναι συνεργάτες του Δημάρχου και να τους κάνουν πρόταση να είναι μαζί τους υποψήφιοι. Αυτό είναι πολιτικά ανέντιμο. Και αν είναι άπειροι περί τα πολιτικά, καλό είναι να το σπουδάσουν πρώτα και μετά ν’ ασχοληθούν μ’ αυτό το θέμα. Προσωπικά δεν μ’ αγγίζει γιατί ξέρω τους συνεργάτες μου -έρχονται κατευθείαν και μ’ ενημερώνουν- αλλά βλέπω πόσο χαμηλά έχει πέσει το επίπεδο της πολιτικής» ανέφερε σε συνέντευξη του ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
Η αποσυσπείρωση της παράταξης του ωστόσο είναι δεδομένη. Η γκρίνια και ο φόβος των στελεχών του για την επόμενη ημέρα είναι έκδηλος, ενώ οι πρώτες διαρροές υποψηφίων του σε άλλες παρατάξεις του πρώτου και δεύτερου βαθμού της αυτοδιοίκησης, είναι ήδη γνωστές στα πολιτικά «καφενεία».
Και δεν είναι μόνο ηχηρά ονόματα, του άλλοτε «δυνατού» ψηφοδελτίου, που έχουν αποφασίσει να «μεταδημοτεύσουν», που προκάλεσαν τη νέα επικοινωνιακή «πατάτα» του νυν Δημάρχου, αλλά και εκείνοι, που επιλέγουν να μην κατέλθουν ως υποψήφιοι στις επόμενες εκλογές και το δηλώνουν ευθαρσώς.
Ο κ. Χατζηδιάκος, επέλεξε με την ως άνω δήλωση να αποδείξει ότι η παράταξη του παραμένει «μασίφ» και ότι μάλιστα οι υποψήφιοι σύμβουλοι και συνεργάτες του, τον ενημερώνουν για τις οχλήσεις που δέχονται από άλλους συνδυασμούς.
Η αλήθεια όμως είναι ότι ήδη μετρά σημαντικές απώλειες, που δεν περιορίζονται στον κεντρικό κορμό του ψηφοδελτίου του αλλά και στα τοπικά συμβούλια.
Και αν η δήλωση του ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς να ασχολείται με το ψηφοδέλτιο και τις εκλογές, έχει δόση αληθείας, τότε μάλλον έχει ήδη χάσει το τρένο αφού οι κύριοι ανταγωνιστές του εργάζονται συστηματικά στην κατεύθυνση όχι μόνο της συγκρότησης συνδυασμών αλλά και σχηματισμού των προγραμμάτων τους.
Από εκεί και πέρα η επιλογή των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να στηρίξουν την υποψηφιότητα του κ. Στράτου Καρίκη, μόνο ως «κεραυνός εν αιθρία» δεν ήλθε σε όσους γνωρίζουν στοιχειώδη πολιτική γεωγραφία.
Η ευκαιρία, που έδωσε η Νέα Δημοκρατία, στο άλλοτε προβεβλημένο στέλεχος της, που μάλιστα είχε επιλέξει να στελεχώσει το βουλευτικό ψηφοδέλτιο της, να επιστρέψει στους κόλπους της, όχι μόνο δεν έτυχε αποδοχής, αλλά πριν ακόμη εκδηλωθεί με επίσημο τρόπο αποδοκιμάστηκε από τον κ. Καρίκη.
Στο άκουσμα συγκεκριμένα της πληροφορίας ότι επίκειται η υποβολή πρότασης από κλιμάκιο στελεχών της Νέας Δημοκρατίας στον κ. Καρίκη, ο τελευταίος έσπευσε να… διαψεύσει την πρόθεση.
Η αλήθεια είναι ότι η απλή αναλογική σε συνδυασμό με τους μαθηματικούς υπολογισμούς, που παρουσιάστηκαν στον κ. Καρίκη, η πρόταση που του έγινε από τον ΣΥΡΙΖΑ με παρέμβαση του υπουργού Αμύνης κ. Πάνου Καμμένου, ήταν ιδιαίτερα ελκυστική.
Πιο συγκεκριμένα, διαρρέεται πως η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την εταιρεία Marc στο νησί της Ρόδου, παραγγέλθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και φέρει τον κ. Καρίκη να «υπερτερεί» έναντι των αντιπάλων του.
Δεν λείπουν μάλιστα και αναφορές στα φημολογούμενα αποτελέσματα της συγκεκριμένης δημοσκόπησης από υποστηρκτές του στα social media, που κατά παράβαση στοιχειωδών κανόνων δημοσιοποίησης δημοσκοπήσεων, φτάνουν στο σημείο να υποστηρίζουν ότι λίγο πολύ ο κ. Καρίκης έχει εξασφαλίσει ήδη αυτοδυναμία…!
Η αλήθεια όμως είναι ότι ο κ. Καρίκης ευελπιστεί ότι ο συνδυασμός του, που μετρά ήδη αρκετές απώλειες, για τις οποίες μη δημόσια εξέφρασε την δυσαρέσκεια του, θα εξασφαλίσει ένα σημαντικό ποσοστό των ψηφοφόρων των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ στον πρώτο γύρο, που μαζί με τις λοιπές ψήφους της παρατάξεως, θα τον φέρει σίγουρα στον δεύτερο γύρο της εκλογικής μάχης.
Ο σκληρός πυρήνας των παρατάξεων Χατζηδιάκου – Καρίκη, «διαρρέει» στο μεταξύ, ότι υπήρξε προσπάθεια από τον κ. Καμπουράκη, να έχει και την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνάντηση του με τοπικά στελέχη, πράγμα ωστόσο, που δεν επιβεβαιώθηκε από καμιά πλευρά.
Η στόχευση είναι προφανής: Να προκαλέσει αποσυσπείρωση στην τοπική Νέα Δημοκρατία, αν και τα όσα διαδίδονται ηχούν πλέον και ως «ανέκδοτα» για όσους γνωρίζουν τον μην επαγγελματία πολιτικό, που αν αποσκοπούσε πραγματικά σε στήριξη από την κυβέρνηση, που καταρρέει, θα είχε συνάντηση είτε με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό είτε με τον Υπουργό Επικρατείας…
Το εμφυλιοπολεμικό κλίμα που επικρατούσε στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας φέρεται να έχει καταλαγιάσει.
Πίσω από τις κουρτίνες του 20όροφου ξενοδοχείου, καταγράφεται έντονο παρασκήνιο, με ζυμώσεις κεντρικών προσώπων της κεντροδεξιάς, συνάξεις και συναντήσεις με στελέχη της αυτοδιοίκησης, που προκαλούν αίσθηση.
Ο νέος υποψήφιος λέγεται ότι έχει εξασφαλίσει, μεταξύ άλλων, την στήριξη δύο σημαντικών στελεχών της παράταξης Μαχαιρίδη αλλά και υποψηφίους από την Αριστερά. Νέοι επιχειρηματίες ως και επιστήμονες βρίσκονται κοντά στη νέα προσπάθεια, ενώ ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ήδη έχουν δεσμευτεί για την κάθοδο με τον συνδυασμό του γνωστοί ιατροί, δικηγόροι, φαρμακοποιοί και έμποροι, ενώ θεωρείται δεδομένη η στήριξη του από το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και την Ενωση Ξενοδόχων Ρόδου.
Και η δυναμική αυτή εκτός από πανικό έχει προκαλέσει τα αντανακλαστικά των λασπολόγων και των υπογείων, που επιδιώκουν το τελευταίο διάστημα, με πρωτοφανή φαιδρότητα ως και με ανώνυμες καταγγελίες να πλήξουν την υποψηφιότητα του Αντώνη Καμπουράκη.
Οι μεγαλύτεροι, όμως, λόγοι που εκτοξεύουν στα ύψη την υποψηφιότητα του Αντώνη Καμπουράκη, αφορούν το ήθος, την καλλιέργεια και την ανθρωπιά του.
Η δράση του στην τοπική κοινωνία, η καταγωγή του, οι πολιτισμικές αξίες που έχει ενστερνιστεί και το ήθος που μέχρι τώρα έχει δείξει αποτελούν εγγύηση σχετικά με το πώς θα κινηθεί ως δήμαρχος και τι θα πράξει. Εξάλλου, δεν είναι νεοφώτιστος στα πολιτικά πράγματα του τόπου μας. Έχει αναπτύξει πολύχρονη ενασχόληση με τα κοινά και η δημιουργική δράση και προσφορά του εκτείνεται και εκτός των ορίων του νησιού.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ