Συνεντεύξεις

Βάνα Αγγελοπούλου – Μανωλάκη: «Ο όρος νησιωτικότητα πρέπει να τεθεί ψηλά στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης!»

Πριν λίγο καιρό, ανακοινώθηκε το όνομα της συμπολίτισσάς μας, κας Βάνας Αγγελοπούλου – Μανωλάκη μεταξύ των υποψηφίων ευρωβουλευτών με το κόμμα «Δημοκράτες» του κ. Ανδρέα Λοβέρδου. Στη σημερινή συνέντευξη προς την ‘δ’ μιλάει για την υποψηφιότητά της και τονίζει πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κερδίσει το στοίχημα της νομιμοποίησής της, στα μάτια των πολιτών της μόνο εάν οι μελλοντικές γενιές αισθανθούν το Ευρωπαϊκό περιβάλλον ως υγιές και ασφαλές!».
• Τι σας ώθησε να συμμετέχετε αυτή την φορά στην εκλογική διαδικασία για την Ευρωβουλή και μάλιστα στο πλευρό του Ανδρέα Λοβέρδου;
Είναι γεγονός ότι τα τελευταία πέντε χρόνια ασχολήθηκα με τον δεύτερο βαθμό Αυτοδιοίκησης, στο παρελθόν απασχολήθηκα επί σειράν ετών στην ΔΥΠΑ ως σύμβουλος Εργασίας και ως σύμβουλος EURES για τα Δωδεκάνησα μεταξύ και άλλων αρμοδιοτήτων.
Επίσης έχω εκπονήσει έρευνες Γεωστρατηγικού – Γεωπολιτικού περιεχομένου για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 2019 έως το 2020. Μπορώ να πω ότι κατά κάποιο τρόπο και ως πολιτικός επιστήμων και διεθνολόγος, η απόφασή μου να εμπλακώ στην εκλογική διαδικασία ως υποψήφια ευρωβουλευτής έρχεται ως φυσιολογική συνέχεια των παραπάνω.
Όσον αφορά στους λόγους που αποφάσισα να είμαι στο πλευρό του Ανδρέα Λοβέρδου και στο νεοσύστατο κόμμα των Δημοκρατών, αυτοί είναι πολλοί: ο πρωταρχικός λόγος είναι το ίδιο το προφίλ του προέδρου, καθότι είναι από τους τελευταίους πολιτικούς της χώρας με εμπειρία και σταθερή πολιτική πλεύση πάντα ως κεντρώος.
Υπηρέτησε την χώρα μας από υψηλές θέσεις ευθύνης με ουσιαστική προσφορά, μετριοφροσύνη και καθαρότητα.
Είναι ένας σπουδαίος συνταγματολόγος, ένας έγκριτος δικηγόρος.
Τέλος, με εντυπωσίασε ο τρόπος που έγινε η επιλογή του συνόλου των υποψηφίων με αμεσότητα και με μία αξιοκρατική διαδικασία μέσω βιογραφικών.
• Ποιο είναι το διακύβευμα των ευρωεκλογών για τους ‘Δημοκράτες’; Πόσο ψηλά έχετε βάλει τον πήχη και τι προσδοκίες έχετε;
Κυρία Ντόκου, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κερδίσει το στοίχημα της νομιμοποίησής της, στα μάτια των πολιτών της μόνο εάν οι μελλοντικές γενιές αισθανθούν το Ευρωπαϊκό περιβάλλον ως υγιές και ασφαλές!
Για εμάς τους ‘Δημοκράτες’ πρωτεύον μέλημα είναι να ανοίξουμε ξανά τη συζήτηση για την μεταρρύθμιση της Ευρώπης, με ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς, ισχυρή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας για μία Ευρώπη που προστατεύει τους λαούς της, με κοινωνική συνοχή, ασφάλεια, ευημερία. Μέσω συνεκτικής δράσης.
Θα αγωνιστούμε για:
*Δυνατή εκπροσώπηση της Ελλάδας στην Ευρώπη.
*Μεγαλύτερη απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων.
*Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής πρέπει να αποτελεί πρώτο στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την βιωσιμότητά της, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έως την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
*Η ανάδειξη του ρόλου της Ε.Ε. στην διεθνή σκηνή είναι για εμάς ζωτικής σημασίας σε μία εποχή γεωπολιτικών αναταραχών και ανταγωνισμού στην γειτονιά μας.
*Η ανάδειξη του δημογραφικού προβλήματός στην Ελλάδα και την Ευρώπη λόγω της υπογεννητικότητας.
*Για εμάς υπάρχουν τα αδιαπραγμάτευτα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, αυτά αφορούν το Casus belli και το Κυπριακό.
*Η διασφάλιση του βιοτικού επιπέδου του Ευρωπαίου πολίτη και της ελληνικής οικογένειας. Κοινωνικότερη Ευρώπη με φθηνότερο κόστος ζωής.
*Η ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης: για εμάς τα ανοιχτά σύνορα δεν είναι σύνορα.
Ο στόχος των Δημοκρατών είναι να φθάσουμε και να ξεπεράσουμε το 3% και να είμαστε το μεγαλύτερο από τα μικρά κόμματα. Να καλύψουμε τον χώρο του Κέντρου και να ασκήσουμε αντιπολίτευση με κοινή λογική και μετριοπάθεια.
• Τι σημαίνει για εσάς προσωπικά και τα Δωδεκάνησα η υποψηφιότητά σας στις ευρωεκλογές του Ιουνίου καθώς και το γεγονός ότι ανακοινωθήκατε από τον κ. Λοβέρδο ανάμεσα στα πρώτα δεκατέσσερα ονόματα;
Αποτελεί σαφώς μεγάλη τιμή για εμένα η συμμετοχή μου στο ευρωψηφοδέλτιο των ‘Δημοκρατών’ του Ανδρέα Λοβέρδου.
Έχει μεγαλύτερη αξία η επιλογή μου διότι ο πρόεδρός μας δείχνει έμπρακτα με όλες τις επιλογές των συνυποψηφίων μου, ότι στηρίζει τους εργαζόμενους, τους αυτοδημιούργητους, τους ανθρώπους της καθημερινότητας που έχουν μεν τα εχέγγυα και τα τυπικά προσόντα αλλά συγχρόνως είναι πολίτες που παράγουν και προσφέρουν στην κοινωνία, ασπάζονται την κοινή λογική με μετριοπάθεια τόσο στις ιδέες τους, όσο και στη ζωή τους.
Είμαι πολύ περήφανη που εν δυνάμει θα μπορέσω να εκπροσωπήσω τον τόπο μου, τα Δωδεκάνησα, και θα προασπιστώ τα συμφέροντά του.
Κυρία Ντόκου, ζούμε σε έναν ευλογημένο τόπο που τον χαρακτηρίζει η νησιωτικότητα με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Ο όρος νησιωτικότητα πρέπει να τεθεί ψηλά στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να διεκδικήσουμε την απαραίτητη χρηματοδότηση που θα μας επιτρέψει να νοιώσουμε ισότιμοι πολίτες, να νοιώσουμε ασφαλείς στο νοτιοανατολικό εξωτερικό σύνορο της Ευρώπης!
Είχα την τύχη μέσα από την ενασχόλησή μου ως σύμβουλος EURES στα Δωδεκάνησα όπως προείπα και ως διευθύνουσα σύμβουλος του ΚΕΚ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να έρθω κοντά στους συμπολίτες των νησιών μας και να κατανοήσω τις ανάγκες και την αγωνία τους.
Για εμένα η έννοια της προσφοράς παίζει πρωταρχικό ρόλο σε κάθε έκφανση της ζωής μου.
• Κατά την άποψή σας, με ποια ατζέντα θα πάμε στην ευρωκάλπη; Ο αντίκτυπος που έχει η ΕΕ (και οι αποφάσεις που λαμβάνονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) στην καθημερινότητά μας, είναι άμεσος και σημαντικός.
Ας ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι το 90% των νόμων που έρχονται στην Ελληνική Βουλή είναι ευρωπαϊκοί.
Παρά το γεγονός αυτό η αποχή των Ελλήνων ψηφοφόρων στις Ευρωεκλογές διευρύνεται!
Θα πρέπει ο Έλληνας πολίτης να κατανοήσει ότι πλέον η καθημερινότητά του εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τις αποφάσεις που λαμβάνονται στην Ευρώπη και να προσέλθει στην κάλπη της 9ης Ιουνίου.
Ήρθε η ώρα οι πολίτες της Ενωμένης Ευρώπης να διαμορφώσουν το σχέδιο για την μεγάλη ανανέωσή της.
Η ατζέντα της Ευρώπης για εμάς τους Δημοκράτες αφορά:
Ευρωβαρόμετρο: η φτώχεια και η ακρίβεια είναι τα μεγαλύτερα θέματα.
* Η κλιματική αλλαγή
* Τα ισχυρά εξωτερικά σύνορα
* Η υγεία
* Το δημογραφικό
* Η Δικαιοσύνη
* Η παράτυπη μετανάστευση
* Το αίσθημα ασφαλείας στην καθημερινότητα του πολίτη.
Είναι πολλά τα μέτωπα που η Ελλάδα πρέπει να δώσει μάχες και να τις κερδίσει με δυνατή ελληνική εκπροσώπηση.
Εμείς οι Δημοκράτες δηλώνουμε παρόντες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου