Ρεπορτάζ

Ξενοδοχειακή εταιρεία κέρδισε την μάχη με ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ

Ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου με την διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων και με αίτημα προσωρινής ρύθμισης κατάστασης, προσέφυγε γνωστή ξενοδοχειακή εταιρεία κατά της ΔΕΗ ΑΗ και της ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, για να ματαιωθεί η διακοπή ηλεκτροδότησης ξενοδοχειακής μονάδας.
Η ξενοδοχειακή εταιρεία υποστηρίζει ότι η ΔΕΗ παρότι έχει εκδώσει δελτίο τύπου στο οποίο αναγράφει με ποιον τρόπο μπορούν να διακανονίσουν τις οφειλές τους οι επιχειρήσεις, χωρίς να γίνεται διαχωρισμός στο δελτίο τύπου ότι ισχύει άλλος  διακανονισμός για τις εποχιακές επιχειρήσεις, εντούτοις το υποκατάστημα Ρόδου της επιχείρησης δεν εντάσσει τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις σε ρύθμιση, ζητώντας την καταβολή υπέρογκων ποσών.
Η αιτούσα ξενοδοχειακή εταιρεία, η οποία λειτουργεί δύο μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες στο νησί, αιτήθηκε στην ΔΕΗ την υπαγωγή της σε ρύθμιση σύμφωνα με το εκδοθέν από την τελευταία δελτίο τύπου, πλην όμως η ΔΕΗ δεν δέχτηκε, ζητώντας καταβολές ποσοστού 50 % της συνολικής οφειλής.
Έτσι η αιτούσα προσέφυγε στο δικαστήριο ζητώντας να διακανονιστεί η οφειλή της σύμφωνα με το δελτίο τύπου της Δ.Ε.Η. αφενός και αφετέρου να απαγορευθεί στην ΔΕΗ να διακόψει καθόλο το διάστημα που θα είναι συνεπής η εταιρεία στην ρύθμιση το ηλεκτρικό ρεύμα.
Η αίτηση έγινε δεκτή, χορηγήθηκε προσωρινή διαταγή, διακανονίζοντας την οφειλή της η αιτούσα, με προκαταβολή σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το δελτίο τύπου της Δ.Ε.Η.
Η ξενοδοχειακή εταιρεία συστάθηκε το 1974 και συνίσταται στην ξενοδοχειακή εκμετάλλευση δύο ξενοδοχειακών μονάδων στο νησί της Ρόδου.
Αμφότερες οι ξενοδοχειακές μονάδες είναι γνωστές για τις υψίστης ποιότητας και πολυτελείς παροχές τους, στο πολυάριθμο πελατολόγιο καθ’όλα τα έτη λειτουργίας τους.
Οι ξενοδοχειακές μονάδες λειτουργούν και παρέχουν υπηρεσίες στους πελάτες κατά την τουριστική περίοδο στο νησί, ήτοι από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο κάθε έτους. Η επιχείρηση ήταν καθ’όλα ακμάζουσα υγιής και αξιόχρεη και κάλυπτε το σύνολο των υποχρεώσεών της. Συνεργάζονταν άριστα με τους υπόλοιπους επιχειρηματίες και προμηθευτές της τοπικής κοινωνίας, ενώ άριστη ήταν η φήμη της στα διεθνή τουριστικά πρακτορεία.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η οικονομική κρίση δεν άφησε ανεπηρέαστη την εύρωστη και επί πολλά έτη ακμάζουσα επιχείρηση. Η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, η ελλιπέστατη χρηματοδότηση των πιστωτικών ιδρυμάτων, η αδυναμία είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών είχαν σαν αποτέλεσμα να αντιμετωπίσει δυσπραγία κατά τα έτη 2010-2016 αλλά το μέγεθος αυτής ήταν ελεγχόμενο και δεν οδηγούσε αυτό σε μεγάλες καθυστερήσεις εξόφλησης των οφειλών της.
Ωστόσο την χρονιά 2014, το μεγάλο διεθνές τουριστικό πρακτορείο ‘’TUI’’ το οποίο κάλυπτε και καλύπτει το σύνολο των κρατήσεων της κάθε σεζόν, μεσούσης της τουριστικής σεζόν εντός του Ιουνίου 2014, ακύρωσε ξαφνικά το συμβόλαιό του και απώλεσε εξ’ αυτού του λόγου περίπου 4.000.000€.
Μετά από αυτό το τεράστιο οικονομικό πλήγμα, όπως ήταν αναμενόμενο, αδυνατούσε να εξυπηρετήσει εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις της. Μετά την ακύρωση του συγκεκριμένου συμβολαίου και την μεγάλη ζημία, προσπάθησε να άρει τις δυσμενείς συνέπειες το συντομότερο δυνατόν για να επανέλθει η επιχείρηση σε οικονομική σταθερότητα.
Έκτοτε σταδιακά ολοένα και ανακάμπτει και αφενός διακανονίζει τις οφειλές προς ιδιώτες και δημόσιο, αφετέρου επιχειρεί την είσπραξη ανείσπρακτων οφειλών προς την επιχείρηση, ενώ έλαβαν χώρα διαρθρωτικές αλλαγές στα διοικητικά στελέχη και τους οικονομικούς και νομικούς της συμβούλους, πάντα με γνώμονα και στόχο την διατήρηση της επιχείρησης ενεργής και της διατήρησης των θέσεων εργασίας.
Την υπόθεση χειρίζεται το δικηγορικό γραφείο Μηνά Τσέρκη και Συνεργάτες.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου