Ειδήσεις

Eνα επίκαιρο άρθρο: Γ. Χατζημάρκος: Ο Σκουρόβλαχος ή… ο Μπαστουνόβλαχος;

ʼΑρθρο του
Γιώργου Χατζημάρκου

σύστημα το [sístima] :σύνολο από σώματα, πράγματα, έννοιες ή διαδικασίες που βρίσκονται σε αλληλεξάρτηση, έτσι ώστε κάθε μεταβολή στο ένα από αυτά να έχει επίδραση σε ένα ή σε όλα τα άλλα.

Ότι θα καταφεύγαμε στα λεξικά για να ερμηνεύσουμε, εκτός από την εγκυρότητα της ετυμολογικής προσέγγισης, και τα κίνητρα συμπεριφορών και αντιδράσεων μάλλον δεν είχαμε φανταστεί ότι θα μας συμβεί. Ας είναι.

Ας είναι καλά και οι γνήσιοι εκπρόσωποι του sistimatos που ανοικτά πια βγήκαν στην επιφάνεια, για να δικαιολογήσουν τα μηνιάτικα ετών και για να δώσουν στον λαό την αυθεντική ερμηνεία της “επικοινωνίας”.

Tης κακής επικοινωνίας. Αυτής που οι γνήσιοι υπηρέτες της αλήθειας ανακάλυψαν στους άλλους. Όχι αυτής που χρόνια τώρα πουλάνε οι ίδιοι στο sistima. Αυτή είναι η καλή επικοινωνία.

Ότι θα ενοχλούσα με την τοποθέτηση μου στη συνάντηση με τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, το είχα φανταστεί. Δεν θέλει και πολύ μυαλό για να το καταλάβεις αυτό. Όχι τόσο τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, γιατί αυτά στη συνάντηση άκουσαν την πλήρη τοποθέτησή μου και είχα και τη δυνατότητα να συζητήσω μαζί τους επί μακρόν τον τίτλο του “κατακτητή” που χρησιμοποίησα στον λόγο μου.

Ότι θα ενοχλούσα περισσότερο ακόμα κάποιους τοπικούς sistimikous που προσβλήθηκαν, ομολογώ ότι το θεωρούσα μάλλον μικρή πιθανότητα.

Φαίνεται όμως ότι η τόσο ενδιαφέρουσα περίοδος που διανύουμε μας δίνει και τις ευκαιρίες να δοκιμάζουμε την τύχη μας στο ξεμπρόστιασμα μερικών διανοούμενων και θεωρητικών της τοπικής ύπνωσης. Κάποτε, τότε που το sistima ήταν στα πάνω του, δεν είχες και πολλές ελπίδες να “τσιμπήσουν”.

Επιβεβαιώνεται όμως ότι οι αντοχές του sistimatos δοκιμάζονται και αυτό χαλάει την καθαρή σκέψη του. Αυτή που πρόβαλε σαν antistasi το να γυρνάς αξύριστος. Τότε, αυτό ήταν καλή επικοινωνία. Χρήσιμη στον λαουτζίκο και εντελώς ανιδιοτελής! Λίγο το έχεις να μοσχοπουλάς το μούσι που εκτός των άλλων είναι και αυτοφυές;

Ενώ τώρα, που από μία πεντάωρη συνάντηση με τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ βγήκαν και πληροφορίες που το sistima έχει προσπαθήσει επιμελώς να διαψεύσει, έπρεπε να βγουν οι φύλακες να ενημερώσουν με υπευθυνότητα. Όχι ακριβώς οι ίδιοι οι φύλακες, αυτοί που λέει και το γνωμικό ότι έχουν την γνώση, αλλά οι επιμελητές τους. Και αυτοί βέβαια έχουν γνώση, αλίμονο. Γνώση στην επικοινωνία.

Εδώ ολόκληρο μούσι πούλησαν, στο χρυσάφι που χαραμίσαμε θα κόλλαγαν;
Που χαραμίσαμε. Στον πληθυντικό βέβαια, αφού ως γνωστόν μαζί τα φάγαμε. Έχει κανείς αμφιβολία ;

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο ανιδιοτελής της επικοινωνίας έχει και την ερμηνεία για την στάση που τήρησα τόσο εγώ όσο και σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι που συμμετείχαν στην συνάντηση με τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ.

Έγινε, όπως λέει ο υπηρέτης της μίας και μοναδικής πηγής έμπνευσης, για επικοινωνιακούς λόγους. Σπουδαία ανάλυση, πολύ βαθυστόχαστη βρε παιδί μου.
Και λίγο προσβλητική για το ίδιο το sistima. Πως επιτρέπει και σε άλλους την επικοινωνία; Είδες σε τι καιρούς ζούμε φίλε Νικήτα ; Σε καταλαβαίνω απόλυτα.

Χάθηκε να κάναμε και εμείς μία δήλωση καθησυχαστική, ελαφρά αγωνιστική ή τέλος πάντων να παραπέμπαμε το θέμα σε μία επιτροπή ; Ας λέγαμε και δύο καλά λόγια για την ανάπτυξη που θα γνωρίσει τώρα το χρυσάφι που χαραμίσαμε!
Όταν κάνεις στη ζωή σου το αμορτισέρ, δύσκολα το ξεχνάς. Πόσο μάλλον αν αμείβεσαι κιόλας.

Υ.Γ.: Για να προλάβω το επόμενο θέμα που ενοχλεί το sistima, βάζω πρώτος το ερώτημα.
Τι σκότωσε το νέο εργοστάσιο της ΔΕΗ;
Ο σκουρόβλαχος που πετά ή ο μπαστουνόβλαχος που περπατά;

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου