Λίγες μέρες μετά την ανείπωτη τραγωδία στο Αγαθονήσι, όπου έχασαν τη ζωή τους 16 μετανάστες, ανάμεσά τους και επτά παιδιά, η ζωή επανέρχεται στους φυσιολογικούς ρυθμούς. Ο δήμαρχος του νησιού, κ. Ευάγγελος Κόττορος μιλώντας στη «δημοκρατική» περιγράφει τις συνθήκες του ναυαγίου και δεν κρύβει τον προβληματισμό του για τη συνέχιση των ροών από την Τουρκία.
«Έχει γραφτεί ότι οι μετανάστες επέβαιναν σε σαπιοκάραβο, το οποίο δεν ισχύει. Μας περιέγραψαν ότι ήταν μία γερή βάρκα από ανθεκτικό υλικό. Λίγο πριν φτάσουν στο Αγαθονήσι σταμάτησε η μηχανή. Λόγω της βλάβης επικράτησε πανικός. Όλοι κάθισαν στη μία άκρη για να σωθούν με αποτέλεσμα να ανατραπεί η βάρκα και όλοι, ενήλικες και παιδιά να πέσουν στη θάλασσα και δυστυχώς κάποιοι από αυτούς να πνιγούν», εξήγησε ο κ. Κόττορος, ο οποίος διαψεύδει κατηγορηματικά ότι η διάσωση των ναυαγών έγινε από τουρκικά σκάφη, όπως έχει γραφτεί.
«Στη διάσωση συμμετείχαν αποκλειστικά ελικόπτερο και σκάφη του Λιμεναρχείου και του Πολεμικού Ναυτικού. Υπήρχαν σε απόσταση τριών έως τεσσάρων μιλίων τρία τουρκικά πλοία τα οποία δεν συμμετείχαν στην επιχείρηση διάσωσης», εξήγησε ο δήμαρχος του Αγαθονησίου.

Οι διασωθέντες έχουν μεταφερθεί στο κέντρο υποδοχής μεταναστών στη Σάμο, όπου παρακολουθούνται από εξειδικευμένους γιατρούς. Τραγική φιγούρα η γυναίκα η οποία έχασε τον άντρα της και τα τέσσερά της παιδιά. «Συνεχίζεται η αναζήτηση για τους τρεις αγνοούμενους, εκ των οποίων οι δύο είναι οι διακινητές οι οποίοι είναι τουρκικής καταγωγής, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των διασωθέντων. Οι έρευνες συνεχίζονται κανονικά χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Ακόμη και τη Δευτέρα βούτηξαν έξι βατραχάνθρωποι παρόλο που οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκές. Οι υπόλοιποι μεταφέρθηκαν στο κέντρο υποδοχής στη Σάμο. Η γυναίκα που έχασε τον άντρα της και τα τέσσερα της παιδιά στο ναυάγιο είναι σε κακή κατάσταση και παρακολουθείται από ψυχολόγο. Σύμφωνα με την ίδια τη στιγμή του ναυαγίου θήλαζε το επτά μηνών μωρό της. Συνεχώς φώναζε ότι ήθελε να δει το μωρό της», είπε ο κ. Κόττορος.
Τέλος, ο δήμαρχος Αγαθονησίου αναφέρει ότι μπορεί να είχαν συνηθίσει στην προκλητική στάση των Τούρκων, αυτή τη φορά όμως οι προκλητικές δηλώσεις δεν μένουν στα λόγια αλλά γίνονται πράξη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
«Ποτέ δεν δίναμε ιδιαίτερη σημασία στις συνήθεις προκλήσεις των Τούρκων. Είμαστε μαθημένοι σε αυτή την τακτική. Αυτή τη φορά βλέπω όμως ότι ο Ερντογάν κάνει πράξη αυτά που λέει. Την επομένη της δήλωσής του ότι θα ανοίξει ξανά τις στρόφιγγες, γεμίζοντας το Αιγαίο με μετανάστες, δεχθήκαμε δύο γκρουπ άνω των 30 ατόμων. Την μεθεπόμενη έγινε το ναυάγιο. Είχαν καιρό να εμφανιστούν μετανάστες στο Αγαθονήσι και βλέπουμε μετά τις δηλώσεις του Ερντογάν να ξαναδεχόμαστε ολόκληρες φουρνιές…», είπε ο κ. Κόττορος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ