Ειδήσεις

Eνα… βουνό οικονομικές υποχρεώσεις μέχρι το τέλος του έτους! Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι

Φορτωμένος με φορολογικές εκκρεμότητες, υποχρεώσεις και πληρωμή φόρων και τελών μπήκε ο Δεκέμβριος. Τα νοικοκυριά καλούνται να ανταποκριθούν σε ένα βαρύ φορτίο, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού με τα έσοδα που θα μπουν στα κρατικά ταμεία και οι φορολογούμενοι έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να καταφέρουν να συγκεντρώσουν τα χρήματα που απαιτούνται ώστε να τακτοποιήσουν τις οικονομικές τους εκκρεμότητες με το κράτος, οι οποίες είναι ένα… βουνό!
Ο πρόεδρος της ΕΛΦΕΕ Ρόδου κ. Ιωάννης Ηρακλείδης, οικονομόλογος, λογιστής-φοροτεχνικός, παρουσιάζει μέσω της «δ» έναν χρήσιμο οδηγό για τους φορολογούμενους και τι θα πρέπει να πληρώσουν ή να διευθετήσουν μέχρι το τέλος του έτους. Ο ίδιος εφιστά την προσοχή των αναγνωστών , στα παρακάτω ζητήματα, που θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπισθούν, το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους.
«Για τα θέματα που ακολουθούν, προτρέπω τους συμπολίτες μας, να απευθυνθούν στον λογιστή – φοροτεχνικό τους, μέλος της Ένωσης Λογιστών Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (Ε.ΛΦ.Ε.Ε) ΡΟΔΟΥ, για την αντιμετώπιση κάθε ειδικού θέματος ξεχωριστά και με βάση τις ιδιαίτερες συνθήκες ανά περίπτωση» σημειώνει ο κ. Η. Ηρακλείδης.
1. Γονικές παροχές ή δωρεές χρηματικών ποσών, για την δικαιολόγηση τεκμηρίων.
Είναι συνηθισμένο φαινόμενο οι γονείς να βοηθούν οικονομικά τα παιδιά τους, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις φορολογούμενων που προχωρούν στην αγορά ενός αυτοκινήτου ή ακόμα μιας κατοικίας με τα χρήματα που τους δίνουν οι γονείς τους, συγγενείς τους ή πιο σπάνια φιλικά τους πρόσωπα.
Τι γίνεται όμως όταν το παιδί υποβάλει φορολογική δήλωση και δεν έχει τα εισοδήματα που απαιτούνται για να καλύψει τη δαπάνη αγοράς ενός αυτοκινήτου; Στην περίπτωση αυτή, θα φορολογηθεί με βάση το τεκμαρτό εισόδημα που θα προκύψει για την αγορά αλλά και την κατοχή του αυτοκίνητου.
Ο φόρος που θα κληθεί να πληρώσει είναι σημαντικός. Επειδή οι περιπέτειες με την εφορία κοστίζουν σε χρόνο και χρήμα καλό είναι όλοι να λαμβάνουν τα μέτρα τους νωρίς.
Γονικές παροχές σε χρήμα Όταν οι γονείς δίνουν κάποια χρήματα στα παιδιά τους, αυτό ονομάζεται γονική παροχή. Η γονική παροχή μπορεί να γίνει ή με συμβολαιογραφικό έγγραφο, ή με δήλωση στην εφορία του δωρητή.
Και στις δύο περιπτώσεις η φορολογία είναι ίδια και ανέρχεται σε 10% επί του ποσού που παρέχεται.
Προσοχή! Ο φόρος 10% επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ των χρημάτων που δωρίζονται.
Προθεσμία για την δήλωση είναι μέσα σε έξι μήνες, από την ημερομηνία της γονικής παροχής και το αργότερο μέχρι την 29/12/2017, για ποσά που προορίζονται για την κάλυψη των προαναφερόμενων τεκμηρίων.
Σε περίπτωση δωρεάς χρημάτων από συγγενείς; Β βαθμού (παππούς, γιαγιά, θείοι , αδέλφια, ανίψια, πεθεροί, δισέγγονα) ο φόρος είναι 20% και σε περίπτωση λοιπών συγγενών ή ξένων γ βαθμού ο φόρος είναι 40%. Σε πολλές τέτοιες περιπτώσεις, ο φόρος αυτός (10%, 20%, 40%) είναι μικρότερος από τον φόρο που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι, αν δεν αξιοποιήσουν την δυνατότητα αυτή που τους παρέχεται για την κάλυψη των τεκμηρίων. όπου μπορεί να φθάσει μέχρι και το 45%.
2. Κτίσιμο ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ για την χρήση 2017 με την χρήση πιστωτικών καρτών (έως 31/12/2017)
Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι προκειμένου να κτίσουν το αφορολόγητο που δικαιούνται, με σκοπό την μείωση του φόρου που τους αναλογεί, ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση, θα πρέπει σύμφωνα με το αρθ.16 του Ν4172/2013, να πραγματοποιήσουν δαπάνες, οι οποίες να έχουν εξοφληθεί αποκλειστικά με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, για τους ίδιους ή τους άλλους συζύγους τους.
Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή όταν το συνολικό ετήσιο δηλωθέν εισόδημα, είναι μικρότερο από τα τυχόν τεκμήρια που προκύπτουν (αγοράς περιουσιακών στοιχείων και διαβίωσης), διότι στην περίπτωση αυτή επί του συνολικού τεκμαρτού εισοδήματος θα ισχύσει ως ποσοστό, το κτίσιμο του αφορολόγητου, που θα πρέπει να καλυφθεί για την μείωση του φόρου, με ποινή- πρόσθετό φόρο 22% στην ακάλυπτη διαφορά. Απαιτείται η κατά περίπτωση εξέταση από τον Λογιστή- φοροτεχνικό της συνολικής εικόνας του κάθε πολίτη και η συμβουλή του για τις περαιτέρω ενέργειες που έχει στην δυνατότητα του.
3. Να υποβάλουν φορολογική δήλωση για όσους απεβίωσαν
Μέχρι το τέλος του μήνα, οι κληρονόμοι, θα πρέπει να καταθέσουν χειρόγραφα (και μόνο) στην εφορία τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογούμενου, που δεν ήταν επιτηδευματίας εν ζωή, που απεβίωσε το έτος 2016. Πριν την υποβολή της δήλωσης απαιτείται η απενεργοποίηση του ΑΦΜ, στο τμήμα μητρώου της ΔΟΥ.
4. Να υποβάλλουν δηλώσεις αναδρομικών έτους 2015
Τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων του φορολογικού έτους 2015 μέσω Taxisnet έχουν οι φορολογούμενοι λόγω αναδρομικών αποδοχών ή συντάξεων.
Η εφαρμογή για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων είναι διαθέσιμη με τις δηλώσεις που θα υποβληθούν έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2017 να θεωρούνται εμπρόθεσμες.
Η υποβολή των εν λόγω τροποποιητικών για αναδρομικές αποδοχές ή συντάξεις είναι διαθέσιμη μόνο εφόσον υπάρχει η σχετική ηλεκτρονική πληροφόρηση.
Σε διαφορετική περίπτωση οι δηλώσεις υποβάλλονται στις Δ.Ο.Υ.
Επισημαίνεται ότι για τις τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλονται από μισθωτούς ή συνταξιούχους με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγουμένων ετών, δεν επιβάλλονται κυρώσεις εφόσον αυτές υποβληθούν μέχρι το τέλος του φορολογικού έτους στο οποίο εκδόθηκαν κατά περίπτωση, οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων.
5. Υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για τη δήλωση αγροτικών ενισχύσεων – επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Με την απόφαση ΔΕΑΦ Α 1122149 ΕΞ2016/11.8.2016 έγινε δεκτό ότι, λόγω της καθυστερημένης έκδοσης βεβαιώσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, γεγονός ανυπαίτιο, έκτακτο και απρόβλεπτο για τον φορολογούμενο, οι τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για τα φορολογικά έτη 2014 και μετά, που υποβάλλονται ειδικά από όσους λαμβάνουν αγροτικές επιδοτήσεις / ενισχύσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, θα υποβάλλονται χωρίς πρόστιμο στην περίπτωση που οι σχετικές βεβαιώσεις εκδόθηκαν καθυστερημένα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
6. Υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογουμένων που έχουν μεταφέρει την κατοικία τους στο εξωτερικό το έτος 2016
Σε περίπτωση που φορολογικός κάτοικος Ελλάδας μετέφερε την κατοικία του στο εξωτερικό το έτος 2016, η δήλωση υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω της εφαρμογής του Taxisnet, εμπρόθεσμα καθ’ όλη τη διάρκεια του φορολογικού έτους και το αργότερο έως τις 31.12.2017 (2.1.2018) (παρ. 3 άρθ. 67 ν.4172/2013, ΠΟΛ.1058/18.3.2015, ΠΟΛ.1034/2017)
7. Να καταθέσουν πινακίδες όσοι αδυνατούν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας
Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, όσοι κάτοχοι ΙΧ αυτοκινήτων καταθέσουν τις πινακίδες των οχημάτων τους στις Δ.Ο.Υ. μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου 2017, δηλώνοντας «ακινησία» θα απαλλαγούν από τα τέλη κυκλοφορίας, τα τεκμήρια διαβίωσης και τον φόρο πολυτελείας για το έτος 2018. Συγκεκριμένα,
α) Όσοι φορολογούμενοι κατέχουν ΙΧ αυτοκίνητα με κινητήρες μέχρι 1.928 κυβικά εκατοστά θα απαλλαγούν από τα τέλη κυκλοφορίας του έτους 2018.
β) Όσοι φορολογούμενοι κατέχουν ΙΧ αυτοκίνητα κυβισμού άνω των 1928 κυβικών εκατοστών θα απαλλαγούν από την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του έτους 2018. Επιπλέον, όσοι εξ’ αυτών κατέχουν αυτοκίνητα τα οποία κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή στην Ελλάδα από την 1η-1-2009 και μετά δεν θα πληρώσουν καθόλου φόρο πολυτελείας για το έτος 2018. Θα γλιτώσουν δηλαδή επιπλέον από την καταβολή ποσών που κυμαίνονται από 287 έως και πάνω από 4.000 ευρώ.
γ) Οι κάτοχοι ΙΧ αυτοκινήτων ανεξαρτήτως κυβισμού θα γλιτώσουν από την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης για το έτος 2018. Στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που θα υποβάλουν το 2019 δεν θα υπολογιστούν τεκμήρια διαβίωσης για τα “ακινητοποιημένα” ΙΧ αυτοκίνητά τους.
Οι πινακίδες παραμένουν στην Δ.Ο.Υ. για διάστημα δύο ετών. Μετά από αυτό το χρονικό όριο οι πινακίδες καταστρέφονται.0
8.  Υποχρεωτική χορήγηση υπολοίπου κανονικής άδειας μισθωτών έως 31 Δεκεμβρίου 2017
Οι εργαζόμενοι θα πρέπει υποχρεωτικά να λάβουν τυχόν υπόλοιπο κανονικής άδειας έως 31 Δεκεμβρίου 2017, ακόμα και αν αυτοί δεν την δέχονται.
Εάν παρέλθει η προθεσμία, η αξίωση μετατρέπεται σε χρηματική αφού δεν επιτρέπεται η μεταφορά σε επόμενο έτος (ΑΠ 1234/2003, ΑΠ 455/2010, ΑΠ 434/2011).
:00
9. Ανείσπρακτα ενοίκια κατά το έτος 2017 ( έως και την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης.)
Προκειμένου να δηλωθούν ως ανείσπρακτα τα εισοδήματα από την εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας και να μην φορολογηθούν στο έτος 2017, θα πρέπει να προσκομίζονται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., πριν από την υποβολή της ετήσιας φορολογικής δήλωσης, ευκρινή φωτοαντίγραφα (φωτοτυπίες) των διαταγών, δικαστικών αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων, αποφάσεων που έχουν εκδοθεί , τις εκδοθείσες διαταγές πληρωμής ή διαταγές απόδοσης χρήσης μίσθιου, τις ασκηθείσες αγωγές αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.
1. Ανείσπρακτα εισοδήματα από την εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας μπορούν να δηλωθούν μόνο από φυσικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από την εκμίσθωση / υπεκμίσθωση ακίνητης περιουσίας, προκειμένου να μην συνυπολογισθούν αυτά στο εισόδημά τους. Οι διατάξεις του άρθρου 39 παρ. 4 δεν εφαρμόζονται για νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες.
Αντίθετα, δεν μπορούν να δηλωθούν ανείσπρακτα εισοδήματα από την εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας από φυσικά πρόσωπα, η κληρονόμους φυσικά πρόσωπα, όταν τα εισοδήματα αυτά προέρχονται από αποζημίωση χρήσης ακινήτου καθώς και από άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας (π.χ. τουριστική εκμετάλλευση, διοργανώσεις εκδηλώσεων σε αίθουσες ή κτήματα κλπ.).
Τα ενοίκια αυτά θα φορολογηθούν κατά το έτος της είσπραξης τους, με βάση αυτήν την διαδικασία.
Οι φορολογούμενοι μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να πληρώσουν :
1) Τέλη κυκλοφορίας του 2018. Περισσότεροι από 4,5 εκατομμύρια κάτοχοι οχημάτων θα πρέπει να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας, τα οποία έχουν ήδη αναρτηθεί στο Taxinet και τα οποία ανάλογα με τα κυβικά και το έτος πρώτης κυκλοφορίας κυμαίνονται:
– Από 22 –1.230 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν έως το 2000.
– Από 22 – 1.260 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν από 2001 έως 2005.
– Από 22 έως 1.380 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν από 2006 έως 2010.
– Για τα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν από την 1η Νοεμβρίου 2010 και μετά τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές ρύπων.
Προσοχή, στην περίπτωση που δεν πληρωθούν έως το τέλος του έτους, αυτά διπλασιάζονται μετά.
2) την τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ ή τη μηνιαία δόση ρύθμισης οφειλών,
Μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να εξοφλήσουν την τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ, για να μην επιβαρυνθούν με πρόστιμο 0,73%. Η ολοσχερής εξόφληση του ΕΝΦΙΑ του 2017 θα ολοκληρωθεί στο τέλος Ιανουαρίου του 2018.
Επίσης, εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο πρέπει να εξοφλήσουν μία ακόμη μηνιαία δόση των ρυθμίσεών τους. Πολλοί από αυτούς υποχρεούνται να πληρώσουν ταυτόχρονα και τον ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας στην ίδια προθεσμία.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου