ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ντίνα Σβύνου, αντιπρόεδρος ΠΟΞ: «Βαδίζουμε προς μία νέα σεζόν με ρεκόρ σε αφίξεις και εισπράξεις»

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΣΒΥΝΟΥ ΝΤΙΝΑ
Μέγεθος γραμμάτων

Η Ελ­λά­δα βα­δί­ζει προς μια νέα χρο­νιά ρεκόρ σε επί­πε­δο του­ρι­στι­κών αφί­ξε­ων και ει­σπρά­ξε­ων, δη­λώ­νει η αντι­πρό­ε­δρος της Πα­νελ­λή­νιας Ομο­σπον­δί­ας Ξε­νο­δό­χων, πρό­ε­δρος του ΙΤΕΠ και της Ένω­σης Ξε­νο­δό­χων Κω, Ντίνα Σβύ­νου. Ση­μειώ­νει ότι δεν αρκεί ο αριθ­μός αφί­ξε­ων προ­κει­μέ­νου να κρι­θούν οι επι­δό­σεις του του­ρι­σμού. Χρειά­ζε­ται να δοθεί προ­σο­χή και στα ποιο­τι­κά χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά της του­ρι­στι­κής πε­ριό­δου. Απαι­τεί­ται δε μία ολο­κλη­ρω­μέ­νη και στο­χευ­μέ­νη στρα­τη­γι­κή τόσο σε κε­ντρι­κό επί­πε­δο όσο και σε επί­πε­δο προ­ο­ρι­σμού.

Τέλος, η κα Σβύ­νου ανα­φέ­ρε­ται στην υπο­ψη­φιό­τη­τά της ως πε­ρι­φε­ρεια­κή σύμ­βου­λος με την πα­ρά­τα­ξη του Γιώρ­γου Χα­τζη­μάρ­κου, ση­μειώ­νο­ντας ότι: «Ο Γιώρ­γος Χα­τζη­μάρ­κος είναι ένας επι­τυ­χη­μέ­νος πε­ρι­φε­ρειάρ­χης, ένας άν­θρω­πος με όραμα που επέν­δυ­σε στον του­ρι­σμό και στην ανά­πτυ­ξη των νη­σιών μας. Πι­στεύω στη δύ­να­μη που μας δίνει η γνώση, η εμπει­ρία και η διά­θε­ση για προ­σφο­ρά. Αυτή τη δύ­να­μη μπορώ να τη διο­χε­τεύ­σω στους συ­μπα­τριώ­τες μας και για το λόγο αυτό δη­λώ­νω παρών στις προ­σε­χείς εκλο­γές».

• Κυρία Σβύ­νου, πώς θα χα­ρα­κτη­ρί­ζα­τε τη φε­τι­νή του­ρι­στι­κή σεζόν, σύμ­φω­να με τη μέχρι τώρα πο­ρεία της; Προ­βλέ­πε­ται νέο ρεκόρ για τον ελ­λη­νι­κό του­ρι­σμό;

Έχου­με επι­στρέ­ψει στην κα­νο­νι­κό­τη­τα στο χώρο του του­ρι­σμού, μετά από μια με­γά­λη κρίση κατά τη διάρ­κεια της οποί­ας η χώρα μας κέρ­δι­σε -όχι τυ­χαία- το στοί­χη­μα στην ορθή δια­χεί­ρι­ση, στην ασφά­λεια, στην υπευ­θυ­νό­τη­τα. Η Ελ­λά­δα και κυ­ρί­ως οι νη­σιω­τι­κοί προ­ο­ρι­σμοί όπως και η Αθήνα βρί­σκο­νται στις πρώ­τες θέ­σεις ζή­τη­σης, ο αριθ­μός αφί­ξε­ων είναι αυ­ξη­μέ­νος σε σχέση τόσο με το 2022 όσο και με το 2019 και αν όλα συ­νε­χί­σουν χωρίς «εκ­πλή­ξεις» τότε βα­δί­ζου­με προς μια νέα χρο­νιά ρεκόρ. Ρεκόρ φαί­νε­ται πως θα έχου­με και στις του­ρι­στι­κές ει­σπρά­ξεις, λόγω όμως της πο­σό­τη­τας και μόνο των επι­σκε­πτών, καθώς η μέση του­ρι­στι­κή δα­πά­νη κα­τα­γρά­φε­ται μειω­μέ­νη. Θέλω να το­νί­σω, ότι δεν αρκεί ο αριθ­μός αφί­ξε­ων προ­κει­μέ­νου να κρι­θούν οι επι­δό­σεις του του­ρι­σμού. Αν θέ­λου­με να μι­λά­με ολο­κλη­ρω­μέ­να θα πρέ­πει να ανα­φε­ρό­μα­στε σε μια σειρά πα­ρα­μέ­τρων που φέ­ρουν τα ποιο­τι­κά χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά της του­ρι­στι­κής πε­ριό­δου.

• Ποιες είναι οι προ­κλή­σεις που συ­νε­χί­ζει να αντι­με­τω­πί­ζει ο του­ρι­σμός σή­με­ρα;

Ο του­ρι­σμός αλ­λά­ζει, εξε­λίσ­σε­ται, οι προσ­δο­κί­ες των επι­σκε­πτών διευ­ρύ­νο­νται σε θέ­μα­τα αει­φο­ρί­ας, βιω­σι­μό­τη­τας, ανα­ζη­τού­νται εμπει­ρί­ες, νέες ει­κό­νες, αυ­θε­ντι­κό­τη­τα. Σε αυτά κα­λού­νται να προ­σαρ­μο­στούν τόσο οι επι­χει­ρή­σεις όσο και οι προ­ο­ρι­σμοί. Δεν είναι τυ­χαίο ότι τα μικρά νησιά έχουν τόσο με­γά­λη ζή­τη­ση, είναι αυτά που έχουν κρα­τή­σει το άρωμα, την ει­κό­να και τη γεύση ελ­λη­νι­κής φι­λο­ξε­νί­ας και μά­λι­στα εκεί θέλει με­γά­λη προ­σο­χή στον τρόπο που θα ανα­πτυ­χθούν πε­ραι­τέ­ρω ώστε να δια­τη­ρή­σουν την αυ­θε­ντι­κό­τη­τά τους.

Ο του­ρι­σμός απο­τε­λεί τον πυ­λώ­να της οι­κο­νο­μί­ας μας, δη­μιουρ­γεί θέ­σεις ερ­γα­σί­ας, ευ­και­ρί­ες, επεν­δύ­σεις, προ­ά­γει τον πο­λι­τι­σμό και την ιστο­ρία μας και σα­φέ­στα­τα απαι­τεί­ται ολο­κλη­ρω­μέ­νη και στο­χευ­μέ­νη στρα­τη­γι­κή τόσο σε κε­ντρι­κό επί­πε­δο όσο και επι­μέ­ρους στον κάθε προ­ο­ρι­σμό. Είναι αυτή η στρα­τη­γι­κή που θα κα­τευ­θύ­νει τις επι­θυ­μη­τές ιδιω­τι­κές επεν­δύ­σεις, τις απαι­τού­με­νες επεν­δύ­σεις σε υπο­δο­μές ανά προ­ο­ρι­σμό αλλά και την ανά­δει­ξη των αντα­γω­νι­στι­κών πλε­ο­νε­κτη­μά­των του κάθε προ­ο­ρι­σμού ξε­χω­ρι­στά σε επί­πε­δο branding και marketing.

Οι προ­κλή­σεις πολ­λές και αυ­ξα­νό­με­νες και κα­λού­νται όλοι, υπουρ­γείο του­ρι­σμού, πε­ρι­φέ­ρεια, δήμοι, επι­χει­ρη­μα­τί­ες να εί­μα­στε ένα βήμα μπρο­στά από αυτές.

• Πώς κατά τη γνώμη σας η Ρόδος κα­τά­φε­ρε έπει­τα από την κρίση των πυρ­κα­γιών να ανα­κάμ­ψει του­ρι­στι­κά;

Πριν λίγες μέρες το­πο­θε­τή­θη­κα για «το θαύμα» της Ρόδου… αυτό που επέ­δει­ξαν πρώτα οι ίδιοι οι πο­λί­τες, εθε­λο­ντές, το σύ­νο­λο των επι­χει­ρή­σε­ων και της κοι­νω­νί­ας όπου μπρο­στά από την ίδια την κα­τα­στρο­φή, την αγω­νία και τον πόνο που βί­ω­ναν, άνοι­ξαν τα σπί­τια τους για να φι­λο­ξε­νή­σουν κόσμο, μα­γεί­ρευαν στις πλα­τεί­ες αλλά και στα ορ­γα­νω­μέ­να κέ­ντρα συ­γκέ­ντρω­σης, κα­θη­σύ­χα­ζαν και «δια­σκέ­δα­ζαν» τους επι­σκέ­πτες. Αυτό είναι ο Έλ­λη­νας, αυτό είναι η φι­λο­ξε­νία, αυτό είναι ο νη­σιώ­της.

Το δεύ­τε­ρο θαύμα είναι η τα­χύ­τα­τη ανά­καμ­ψη του προ­ο­ρι­σμού. Αυτή τη στιγ­μή, μετά από λίγες μόνο εβδο­μά­δες από την κα­τα­στρο­φι­κή πυρ­κα­γιά, οι πλη­ρό­τη­τες επα­νέρ­χο­νται, έχου­με στα­μα­τή­σει πια να μι­λά­με για ακυ­ρώ­σεις και με­τρά­με το κύμα νέων κρα­τή­σε­ων.

Τα νησιά μας, έχουν απο­δεί­ξει την αν­θε­κτι­κό­τη­τά τους σε μια σειρά από κρί­σεις που έχουν δια­νύ­σει. Έτσι και στο νησί της Κω, βιώ­σα­με τη με­τα­να­στευ­τι­κή κρίση το 2015 και το 2016 και όταν επα­να­κάμ­ψα­με, το 2017 εί­χα­με το φο­νι­κό σει­σμό… για να πε­ρά­σου­με το 2020 στην πα­γκό­σμια κρίση του κο­ρω­νοϊ­ού. Απο­δεί­ξα­με ότι στα δύ­σκο­λα ενώ­νου­με τις δυ­νά­μεις μας και αγω­νι­ζό­μα­στε. Δεν είναι τυ­χαία η τα­χύ­τα­τη επα­να­φο­ρά μας. Τη δύ­να­μη τη δί­νουν οι ίδιοι οι άν­θρω­ποι μέσα από την αγάπη για τον τόπο μας.

• Έπει­τα από μία επι­τυ­χη­μέ­νη πο­ρεία ως πρό­ε­δρος του ΙΤΕΠ και της Ένω­σης Ξε­νο­δό­χων Κω, απο­φα­σί­σα­τε να διεκ­δι­κή­σε­τε ρόλο στα αυ­το­διοι­κη­τι­κά πράγ­μα­τα του τόπου, ως μέλος της πα­ρά­τα­ξης του Γιώρ­γου Χα­τζη­μάρ­κου. Ποιο το κί­νη­τρο της από­φα­σής σας;

Ο χώρος του του­ρι­σμού είναι πο­λύ­πλευ­ρος, έχει κυ­ρί­αρ­χη θέση στην οι­κο­νο­μία των νη­σιών μας αλλά και στον τρόπο ζωής μας. Αν η δική μου πο­ρεία μετά από 9 χρό­νια προ­ε­δρί­ας στην Ένωση Ξε­νο­δό­χων Κω κρί­νε­ται επι­τυ­χη­μέ­νη, είναι γιατί πέραν του συν­δι­κα­λι­σμού, ασχο­λη­θή­κα­με και με άλ­λους το­μείς, τον τομέα της πα­ρα­γω­γής, της βιω­σι­μό­τη­τας, ανα­πτύ­ξα­με δρά­σεις κοι­νω­νι­κής ωφέ­λειας, ήρ­θα­με κοντά στα προ­βλή­μα­τα των συ­μπο­λι­τών μας.

Δώ­σα­με με­γά­λη έμ­φα­ση στη σύ­ζευ­ξη πρω­το­γε­νή με τρι­το­γε­νή τομέα και μά­λι­στα μαζί με την αντι­πρό­ε­δρό μας την κυρία Τρια­ντα­φυλ­λο­πού­λου κα­τα­φέ­ρα­με να αυ­ξη­θεί η απορ­ρό­φη­ση το­πι­κών προ­ϊ­ό­ντων και κατά συ­νέ­πεια και η πα­ρα­γω­γή κατά 40% μέσα στην εν­νια­ε­τία. Ολο­κλη­ρώ­σα­με πολ­λές δρά­σεις, δί­δο­ντας μια άλλη διά­στα­ση στο ρόλο της Ένω­σης Ξε­νο­δό­χων Κω -πέραν της κα­θιέ­ρω­σής της ως πα­ρά­γο­ντα στα κέ­ντρα απο­φά­σε­ων.

Ο Γιώρ­γος Χα­τζη­μάρ­κος είναι ένας επι­τυ­χη­μέ­νος πε­ρι­φε­ρειάρ­χης, ένας άν­θρω­πος με όραμα που επέν­δυ­σε στον του­ρι­σμό και στην ανά­πτυ­ξη των νη­σιών μας. Δεν είναι τυ­χαίο που σε πα­νελ­λα­δι­κό επί­πε­δο τον απο­κα­λούν τον «πε­ρι­φε­ρειάρ­χη του του­ρι­σμού».

Πι­στεύω στη δύ­να­μη που μας δίνει η γνώση, η εμπει­ρία και η διά­θε­ση για προ­σφο­ρά. Αυτή τη δύ­να­μη μπορώ να τη διο­χε­τεύ­σω στους συ­μπα­τριώ­τες μας και για το λόγο αυτό δη­λώ­νω το παρών στις προ­σε­χείς εκλο­γές.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Κυρ.Μενιος  /  21.08.2023 22:44

    Εσύ κορίτσι μου, στο έχω ξαναπεί…ζεις σε ένα παράλληλο σύμπαν όπου όλα φαίνονται ιδανικά για τους αδαείς…

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.