ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Νέα δέσμη κινήτρων για τους γιατρούς που θα υπηρετούν στα νοσοκομεία των νησιών»

news room 2 λεπτά ανάγνωση
ΚΟΝΣΟΛΑΣ ΣΥΣΚΕΨΗ ΥΓΕΙΑ

Πραγ­μα­το­ποι­ή­θηκε, με πρω­το­βου­λία του Βου­λευτή Δωδε­κα­νή­σου, κ. Μάνου Κόνσολα,  η ειδική συνε­δρί­αση της Επι­τρο­πής Περι­φε­ρειών της Βουλής παρου­σία του Υπουρ­γού Υγείας, κ. Άδωνι Γεωρ­γιάδη για το ζήτημα της υπο­στε­λέ­χω­σης των δομών δημό­σιας υγείας στις νησιω­τι­κές και δυσπρό­σι­τες περιο­χές.

Ο κ. Κόν­σο­λας ανοί­γο­ντας τη συνε­δρί­αση, εξέ­φρασε την απόλυτη εκτί­μηση του στους για­τρούς, που υπερ­βάλ­λουν εαυτόν στις δομές δημό­σιας υγείας, αλλά και στους για­τρούς στον ιδιω­τικό τομέα που έχουν απο­δεί­ξει, την περίοδο της παν­δη­μίας, ότι έχουν υψηλό αίσθημα κοι­νω­νι­κής ευθύνης και ενσυ­ναί­σθη­σης.

Χαρα­κτή­ρισε υπαρκτό το πρό­βλημα της υπο­στε­λέ­χω­σης των δομών υγείας στις νησιω­τι­κές περιο­χές και εξίσου υπαρκτό το πρό­βλημα των προ­κη­ρύ­ξεων θέσεων που απο­βαί­νουν άκαρπες, λόγω έλλει­ψης ενδια­φέ­ρο­ντος από τους για­τρούς, ζητώ­ντας να επι­και­ρο­ποι­η­θεί το θεσμικό πλαίσιο των κινή­τρων που παρέχει η Πολι­τεία.

Ο Υπουρ­γός Υγείας, στην ενη­μέ­ρωσή του προς την Επι­τροπή Περι­φε­ρειών, ανα­φέρ­θηκε σε μια νέα δέσμη κινή­τρων που θα νομο­θε­τη­θούν το επόμενο διά­στημα και περι­λαμ­βά­νουν:

1ον: Τη διεύ­ρυνση των κρι­τη­ρίων χαρα­κτη­ρι­σμού άγονων περιο­χών τύπου «Α» και «Β». Θα συνυ­πο­λο­γί­ζε­ται, πλέον, εάν σε μια περιοχή υπάρ­χουν δια­δο­χικά προ­κη­ρύ­ξεις που βγαί­νουν άγονες και θα λαμ­βά­νο­νται πρό­σθετα μέτρα με τη μορφή οικο­νο­μι­κών κινή­τρων.

2ον: Τη χορή­γηση στους για­τρούς που υπη­ρε­τούν στα νοσο­κο­μεία στις  νησιω­τι­κές περιο­χές, της κατη­γο­ρίας Α, ενός ποσού ύψους  3.600 ευρώ το χρόνο.

3ον: Για ειδι­κό­τη­τες που υπάρχει υπο­στε­λέ­χωση, όπως εσω­τε­ρι­κής παθο­λο­γίας, αναι­σθη­σιο­λο­γίας, νεφρο­λο­γίας, παθο­λο­γι­κής ανα­το­μι­κής ακτι­νο­λο­γίας, ιατρι­κής βιο­λο­γίας και εργα­στη­ρια­κής ιατρι­κής. θα δίνο­νται 7.200 ευρώ το χρόνο στους για­τρούς

4ον: Στην κατη­γο­ρία Β, αντί­στοιχα, θα δίνο­νται 2.400 το χρόνο και στην περί­πτωση των παρα­πάνω έξι ειδι­κο­τή­των που είναι σε έλλειψη θα δίνο­νται 4.800 ευρώ στους για­τρούς των νοσο­κο­μείων.

5ον: Αυξά­νε­ται το έκτακτο οικο­νο­μικό επίδομα των πρό­σθε­των 2.100 ευρώ το μήνα, στους ιατρούς που θα επι­λέ­ξουν κατά τους θερι­νούς μήνες να φύγουν από ένα αστικό κέντρο και να πάνε σε ένα νησί.

Επι­σή­μανε, επίσης, ότι παρέ­χε­ται η δυνα­τό­τητα στους ιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν παράλ­ληλα ιδιω­τική ιατρική, ενώ υπάρχει  και η δυνα­τό­τητα των ιδιωτών ιατρών να προ­σφέ­ρουν υπη­ρε­σίες στα νοσο­κο­μεία του ΕΣΥ.

Ο Μάνος Κόν­σο­λας ζήτησε από τον Υπουργό Υγείας να εξε­τά­σει και μια σειρά πρό­σθε­των κινή­τρων, όπως:

– Τον επα­νυ­πο­λο­γι­σμό του επι­δό­μα­τος αγόνου που πρέπει να γίνει με βάση τους σημε­ρι­νούς μισθούς και όχι του παρελ­θό­ντος. Το συγκε­κρι­μένο επίδομα σήμερα είναι πολύ χαμηλό.

Θα μπο­ρού­σαν, επίσης, να λαμ­βά­νουν και οι ειδι­κευ­μέ­νοι γιατροί που υπη­ρε­τούν στα νησιά το ειδικό επίδομα που λαμ­βά­νουν οι αγρο­τι­κοί γιατροί.

– Την προ­σαύ­ξηση της υπη­ρε­σίας αλλά και της μοριο­δό­τη­σης των γιατρών που υπη­ρε­τούν σε νησιά και δυσπρό­σι­τες περιο­χές για τη μόνιμη πρό­σληψη τους στο ΕΣΥ. Θα μπο­ρού­σαν να υπάρ­χουν, επίσης, βαθ­μο­λο­γικά κίνητρα για την εξέλιξη των γιατρών στο ΕΣΥ, με την προ­ϋ­πη­ρε­σία σε δομή δημό­σιας υγείας σε νησιω­τική και δυσπρό­σιτη περιοχή να προ­σμε­τρά­ται διπλή.

– Την παροχή δυνα­τό­τη­τας στους για­τρούς που θα υπη­ρε­τή­σουν 18 μήνες σε νησιω­τι­κές και δυσπρό­σι­τες περιο­χές να ξεκι­νή­σουν την ειδι­κό­τητά τους σε νοσο­κο­μείο, εκτός επε­τη­ρί­δας.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.