Ειδήσεις

Αρχίζει η τριήμερη «μάχη» στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης

Στη Βουλή στρέφονται τα “βλέμματα” από το Σάββατο το απόγευμα έως και τη Δευτέρα, καθώς αρχίζει η τριήμερη μάχη για τις προγραμματικές δηλώσεις.

Η συζήτηση αρχίζει στις 6 μ.μ. με την ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος αναμένεται να παρουσιάσει και να αναπτύξει τα βασικά σημεία του σχεδίου της κυβέρνησης με ορίζοντα τετραετίας. Αναμένεται να ακολουθήσουν οι τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων.

Την Κυριακή και τη Δευτέρα εκτός των βουλευτών που θα εγγραφούν στον κατάλογο των ομιλητών, από το βήμα της Βουλής θα περάσουν υπουργοί και υφυπουργοί, οι οποίοι θα εξειδικεύσουν τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, ο καθένας στον τομέα του, ενώ από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα τοποθετηθούν επ’ αυτών οι αρμόδιοι τομεάρχες.

Η μεγάλη σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών στο Ελληνικό Κοινοβούλιο αναμένεται να κορυφωθεί τη Δευτέρα, οπότε και θα λάβουν όλοι τον λόγο με τελευταίο τον Πρωθυπουργό, ο οποίος θα κλείσει την τριήμερη συζήτηση λίγο πριν από τα μεσάνυχτα.

Αμέσως μετά θα διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Στο πακέτο των μέτρων άμεσης εφαρμογής αναμένεται να συμπεριληφθεί η αλλαγή στη ρύθμιση των 120 δόσεων τόσο για τα φυσικά πρόσωπα όσο και για τις επιχειρήσεις, η «διόρθωση» της έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ ώστε να φανεί ελάφρυνση στα φετινά εκκαθαριστικά σε περισσότερους ιδιοκτήτες και -ενδεχομένως- η διεύρυνση των προϊόντων εστίασης που θα μεταταγούν στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ(13%) με κυρίαρχο τον σερβιριζόμενο καφέ.

Εξειδίκευση

Από τον πρωθυπουργό, η κοινή γνώμη περιμένει σήμερα να εξειδικεύσει στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό και το χρονοδιάγραμμα των φορολογικών μέτρων.

Πολλές λεπτομέρειες δεν αναμένονται -αν και αυτό το βάρος αναμένεται να πέσει τη Δευτέρα στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα- καθώς το ακριβές χρονοδιάγραμμα εξαρτάται από τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο.

Το πλεόνασμα

Η στρατηγική της νέας κυβέρνησης στο οικονομικό πεδίο έχει ξεκαθαρίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό όλες τις προηγούμενες ημέρες. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να συνοψίσει τους στόχους της 4ετίας. Για φέτος και για το 2020, ο προϋπολογισμός θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και μετά θα ενεργοποιηθεί το σχέδιο επαναδιαπραγμάτευσης των πρωτογενών πλεονασμάτων προκειμένου να απελευθερωθεί δημοσιονομικός χώρος και να χρηματοδοτηθούν περισσότερες φορολογικές ελαφρύνσεις. Έτσι, από τα λεγόμενα του πρωθυπουργού αναμένεται να προκύψει ότι το κύριο μέρος των φορολογικών ελαφρύνσεων θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του 2021. Ο προϋπολογισμός του 2020 δεν έχει πολύ μεγάλα περιθώρια, καθώς έχει ήδη επιβαρυνθεί με το κόστος της διατήρησης της έκπτωσης φόρου στα 1.900 ευρώ, με το κόστος μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 10%, με τη 13η σύνταξη και τα μέτρα του ΦΠΑ (μείωση συντελεστών σε ενέργεια, εστίαση και τρόφιμα).  Τα φορολογικά μέτρα στα οποία αναμένεται να αναφερθεί ο πρωθυπουργός είναι η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων, η θέσπιση καινούργιας κλίμακας υπολογισμού του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, η μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 22% και από το 13% στο 11%, όπως επίσης και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Ιδιαίτερη αναφορά

Αναμένεται όμως να υπάρξει ιδιαίτερη αναφορά και:

1 Στην τόνωση του τραπεζικού συστήματος προκειμένου να ξεκινήσουν και πάλι οι χρηματοδοτήσεις της ελληνικής οικονομίας

Στην αναδιάρθρωση του ελληνικού Δημοσίου μέσα από την περιστολή της γραφειοκρατίας, αλλά και τη μείωση των Γενικών Γραμματειών και των μετακλητών υπαλλήλων

3 Στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του ελληνικού Δημοσίου.Ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει πολύ μεγάλο βάρος στην ομιλία του στην ψηφιακή οικονομία.

4 Στην προσπάθεια αναδιάρθρωσης των δημοσίων δαπανών ώστε να εξοικονομηθούν πόροι που θα χρηματοδοτήσουν τη μείωση των φορολογικών συντελεστών

5 Στην στρατηγική για την προσέλκυση επενδυτών στην Ελλάδα αλλά και για το ξεπάγωμα των μεγάλων έργων με ιδιαίτερη αναφορά στο Ελληνικό

6 Στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της εισφοροαποφυγής. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει ότι περιμένει από τον επιχειρηματικό κόσμο περισσότερη «συμμόρφωση» ως αντάλλαγμα στη μεγάλη μείωση του φορολογικού συντελεστή που θα ανακοινώσει για τις επιχειρήσεις.

Του Θάνου Τσίρου

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου