Επισημαίνοντας ότι η μίσθωση δύο φρεγατών από τη Γαλλία “εφόσον αυτή οριστικοποιηθεί” αποτελεί θετική εξέλιξη για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας, η Νέα Δημοκρατία τονίζει πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων οφείλει να ενημερώσει αναλυτικά για τις πτυχές αυτής της συμφωνίας.

Παράλληλα, η αξιωματική αντιπολίτευση απευθύνει τέσσερα ερωτήματα στο κυβερνητικό στρατόπεδο:

-Ποιοι είναι οι οικονομικοί όροι αυτής της συμφωνίας και για πόσα χρόνια θα γίνει η εκμίσθωση των φρεγατών;

-Γιατί δεν ενημερώθηκε η Βουλή όταν μόλις προ δεκαπενθημέρου συνεδρίασε η Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων;

-Είναι ή δεν είναι αρμόδιος για μια τόσο σημαντική συμφωνία ο υπουργός Αμύνης, Πάνος Καμμένος και γιατί επέλεξε και σήμερα την αφωνία, εκχωρώντας τις αρμοδιότητές του στον Φώτη Κουβέλη;

-Τι άλλαξε, άραγε, από το 2013, όταν ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε μία ανάλογη πρόταση της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας υποστηρίζοντας ότι “υποκρύπτει σκοπιμότητες και μίζες” και χαρακτηρίζοντας τις ίδιες ακριβώς φρεγάτες “ακατάλληλες” για το Αιγαίο;

“Η κυβέρνηση οφείλει, επιτέλους, να σοβαρευτεί και να συνειδητοποιήσει ότι, για τόσο σημαντικά θέματα, πρέπει να υπάρχει πλήρης και έγκαιρη ενημέρωση της Βουλής”, σημειώνει η οδός Πειραιώς. Παραθέτει, δε, την απάντηση, την οποία είχε δώσει για την αντίστοιχη συμφωνία που είχε προτείνει η Νέα Δημοκρατία το 2013 ο Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της ΔΕΘ το 2013.

“Είναι οξύμωρο και αναρωτιέται κανείς πώς είναι δυνατόν σε μια περίοδο κρίσης, σε μια περίοδο που ζητάμε βοήθεια από τους εταίρους αυτοί να απαιτούν να τους δίνουμε χρήματα για να νοικιάζουμε οπλικά συστήματα. Οι γνώστες μάλιστα, οι βαθύτεροι γνώστες των τεχνικών ζητημάτων με ενημερώνουν ότι αυτά τα πλοία, είναι πλοία ακατάλληλα για τη χώρα μας, διότι είναι πλοία ανθυποβρυχιακού αγώνα και μάλιστα σε ανοικτές θάλασσες, όχι σε κλειστές θάλασσες όπως το Αιγαίο. Και προβλέπεται μάλιστα να τα νοικιάσουμε 200.000.000 το χρόνο για μια 5ετία, δηλαδή 1 δισ. στην 5ετία. Με δυο λόγια, από τη μια τσέπη βγαίνει η βοήθεια από την άλλη μπαίνει. Το είχε πει αυτό και ο Κον Μπεντίτ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είχε απόλυτο δίκιο { …} θα πρέπει να προσανατολιστούμε όχι σε τέτοιου είδους εξοπλισμούς που συνήθως κρύβουν από πίσω τους πολιτικές σκοπιμότητες και μίζες, αλλά να προσανατολιστούμε σε μια αξιόπιστη ελληνική αμυντική βιομηχανία”, είχε αναφέρει στη ΔΕΘ ο κ. Τσίπρας.

Μαξίμου: Καλό θα ήταν η ΝΔ να σοβαρευτεί επιτέλους

“Καλό θα ήταν η ΝΔ επιτέλους να σοβαρευτεί και να σταματήσει να προσπαθεί διαρκώς να αξιοποιεί για μικροκομματικά οφέλη ζητήματα που άπτονται σε μείζονος σημασίας αποφάσεις για την εθνική άμυνα και την εξωτερική πολιτική της χώρας” απαντά το Μέγαρο Μαξίμου στην ανακοίνωση της ΝΔ σχετικά με την απόκτηση των δύο φρεγατών από τη Γαλλία, με χρονομίσθωση.

“Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση ενεργεί με πλήρη συναίσθηση της εθνικής ευθύνης και δεν πρόκειται να προχωρήσει σε καμία συμφωνία, χωρίς να ενημερώσει διεξοδικά το Κοινοβούλιο και τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές εντός των προβλεπόμενων διαδικασιών” προσθέτει η ΝΔ.

 

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ