ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Aλκ. Στεφανής: Έχει αλλάξει συμπεριφορά η Τουρκία – Εμείς συνεχίζουμε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΣΤΕΦΑΝΗΣ ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ

«Πρέπει να είμαστε στα­θε­ροί και πιστοί στις συμ­μα­χίες μας» τόνισε ο πρώην υπουρ­γός Άμυνας ανα­φο­ρικά με τις σχέσεις μας με την Τουρκία.

Ο πρώην υφυ­πουρ­γός Άμυνας Αλκι­βιά­δης Στε­φα­νή­ςμί­λησε στις «Συν­δέ­σεις» για το πολι­τικό σκηνικό στην Τουρκία ενόψει των εκλογών της 14ης Μαϊου λέγο­ντας ότι «θα πρέπει να είμαστε πολύ προ­σε­κτι­κοί γιατί δεν πρέπει να κάνουμε το ίδιο λάθος που κάνει ο κ. Ερντο­γάν όταν μιλάει για τη χώρα μας που προ­σπα­θεί να επέμβει, υπο­δει­κνύ­ο­ντας στους Έλληνες πολίτες ποιον να ψηφί­σουν».

Και όπως τόνισε, μιλώ­ντας για τις ελλη­νο­τουρ­κι­κές σχέσεις, εμείς «θα πρέπει να δούμε τη συνο­λική στρα­τη­γική της Τουρ­κίας. Θεω­ρούμε ότι σε τακτικό επίπεδο έχει αλλάξει η συμπε­ρι­φορά της. Βλέ­πουμε από την 1η Μαρτίου μέχρι σήμερα δεν έχουμε καμία παρα­βί­αση, ειδικά από οπλι­σμένο ή και μη οπλι­σμένο αερο­σκά­φος. Παρα­βί­αση έγινε μόνο από ένα UAV και ένα ελι­κό­πτερο. Eχουμε μια κατά­σταση πολύ πιο ήρεμη, γιατί και η Τουρκία αυτή τη στιγμή κοιτά στο εσω­τε­ρικό της».

Ανα­λύ­ο­ντας τις κινή­σεις του Ταγίπ Ερντο­γάν o πρώην υπουρ­γός Άμυνας σημεί­ωσε ότι το μείζον θέμα της Τουρ­κίας, αυτήν τη στιγμή είναιν το εσω­τε­ρικό της καθώς εκεί προ­σπα­θεί να επέμβει και να δια­μορ­φώ­σει.

«Η στρα­τη­γική της Τουρ­κίας σε βάθος χρόνου δεν αλλάζει. Οι διεκ­δι­κή­σεις είναι ίδιες του τωρινού του προ­έ­δρου, αλλά βλέ­πουμε και ότι ο κυρί­αρ­χος αντί­πα­λός του, έχει σκλη­ρό­τερη στάση, ειδικά απέ­να­ντι στον αφο­πλι­σμό των νησιών μας, στο ποια νησιά είναι ελλη­νικά» επι­σή­μανε ο κ. Στε­φα­νής, ο οποίος εξέ­φρασε την άποψη ότι δεν πρέπει να παρα­συρ­θούμε από μία κατά­σταση η οποία φαί­νε­ται τώρα φαι­νο­με­νικά ήρεμη.

Υπο­στή­ριξε, μάλιστα, ότι την στρα­τη­γική που έχουμε, που είναι μια στρα­τη­γική ενί­σχυ­σης της χώρας μας σε διπλω­μα­τικό επίπεδο και αμυ­ντικό επίπεδο θα πρέπει να την συνε­χί­σουμε με ψυχραι­μία και απο­φα­σι­στι­κό­τητα.

Να μεί­νουμε πιστοί στις συμ­μα­χίες μας

Μιλώ­ντας για την επόμενη ημέρα στις ελλη­νο­τουρ­κι­κές σχέσεις επι­σή­μανε ότι εμείς πρέπει να είμαστε και στα­θε­ροί και, βεβαίως, πιστοί στις συμ­μα­χίες τις οποίες έχουμε και οι οποίες και αυτές θα λει­τουρ­γή­σουν, έτσι ώστε να υπάρχει μια μια σύμπνοια, μια συνερ­γα­σία, μια συζή­τηση την επόμενη μέρα».

Μιλώ­ντας για το πώς επη­ρε­ά­ζει σεισμός και η βοήθεια που προ­σέ­φερε η χώρα μας στην Άγκυρα μετά τον κατα­στρο­φικό σεισμό ο κ. Στε­φα­νής εξέ­φρασε την άποψη ότι δεν είναι βέβαιος για το πώς θα λει­τουρ­γή­σει η διπλω­μα­τία των σεισμών επι­μέ­νο­ντας ότι σε στρα­τη­γικό επίπεδο οι θέσεις της Τουρ­κίας δεν αλλά­ζουν.

«Υπάρχει μια σταθερή πολι­τική τα τελευ­ταία είκοσι χρόνια, η οποία είναι συγκε­κρι­μένη. Δεν πρό­κει­ται να αλλάξει σε σχέση με την Ελλάδα. Ο ανθρώ­πι­νος πόνος είναι λογικό να φέρνει δύο λαούς κοντύ­τερα, να φέρνει τις ηγεσίες κοντύ­τερα» σημεί­ωσε. Και όπως είπε, ο Ερντο­γάν κατέ­βασε τους τόνους με την Ελλάδα για να δια­χει­ρι­στεί το αίσθημα ευγνω­μο­σύ­νης του τουρ­κι­κού λαού προς τη χώρα μας που πρώτη έσπευσε να δώσει βοήθεια.

Ο πόλεμος στην Ουκρα­νία γίνεται όλο και πιο σκληρός

Ο πρώην υφυ­πουρ­γός Άμυνας ανα­φέρ­θηκε και στο θέμα της στάσης που κρατάει η Τουρκία ανα­φο­ρικά με την Σουηδία και τη Ρωσία που συνε­χί­ζει την παρά­νομη στρα­τιω­τική εισβολή στην Ουκρα­νία. «Ο πόλεμος φεύγει σιγά σιγά από την τηλε­ό­ραση αλλά έχουμε νεκρούς. Είναι ένας πόλεμος που γίνεται ολοένα και πιο σκληρός. Η λύση είναι ένα ξαφνικό πάγωμα της κατά­στα­σης με την χάραξης μιας γραμμής μεταξύ των δύο αντι­πά­λων, με τη γραμμή αυτή να είναι η αφε­τη­ρία συζη­τή­σεων». Και όπως εκτί­μησε, τη γραμμή αυτή θα τη βλέ­πουμε να υπάρχει για 100 χρόνια.

Πηγή: Συν­δέ­σεις | ΕΡΤ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.