Τοπικές Ειδήσεις

Επί νέας βάσεως οι έρευνες για τις δολιοφθορές στο radar

Επί νέας βάσεως τίθενται οι έρευνες των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου και του ανακριτικού τμήματος της ΠΥΡ για την εξιχνίαση της εξαιρετικά περίεργης υπόθεσης δολιοφθορών στο Radar του αεροδρομίου «Διαγόρας» της Ρόδου και σε κεραίες κινητής τηλεφωνίας στον Ατάβυρο, στον Εμπωνα και στην Κρητηνία.
Οπως έγραψε η «δημοκρατική», δεν επιβεβαιώθηκαν οι υποψίες ότι δράστης είναι ψυχικά ασθενής, που είχε απασχολήσει και το έτος 2010 τις αρχές, για όμοιες υποθέσεις. Εχει αποκλειστεί επίσης το ενδεχόμενο να πρόκειται για άλλο πρόσωπο με παρόμοια πάθηση και με ιστορικό εμπρησμών.

Στον κύκλο των υπόπτων συγκαταλέγονται και κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής που φέρονται να έχουν εκδηλώσει την αντίθεσή τους στη λειτουργία των κεραιών, κρίνοντας ότι η ακτινοβολία τους είναι επικίνδυνη για την υγεία τους, ενώ δεν έχει αποκλειστεί ακόμη το ενδεχόμενο να πρόκειται για οργανωμένη επίθεση και μάλιστα από ξένη δύναμη, προκειμένου να καταγραφούν τα αντανακλαστικά των αρχών!!
Θυμίζουμε ότι το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ανέθεσε τη διενέργεια σχετικής πραγματογνωμοσύνης σε ειδικό σε θέματα εμπρησμών εμπειρογνώμονα ενώ με την συνδρομή της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου διενεργείται και έρευνα με άρσεις του απορρήτου τηλεφωνικών συνδιαλέξεων καθώς και τον εντοπισμό κινητών τηλεφώνων (στίγματος) στον χρόνο των επιθέσεων πέριξ των συγκεκριμένων κεραιών.
Θυμίζουμε ότι σχετικά έχει ενημερωθεί και ενεργεί και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.
Σημειώνεται ότι οι αστυνομικοί έχουν συλλέξει βίντεο από κυκλώματα παρακολούθησης τόσο στο ραντάρ στον Ατάβυρο όσο και στην διαδρομή προς και από τις κεραίες.
Μεταξύ άλλων υπάρχει και ένα στο οποίο καταγράφεται σε κατάστημα συγκεκριμένο φορτηγό αυτοκίνητο.
Οπως απεκάλυψε η «δημοκρατική», την 3η Μαρτίου 2021 και από ώρα 05.00 έως 06.00 τα ξημερώματα, άγνωστοι δράστες παραβίασαν την πόρτα εισόδου της εγκατάστασης, όπου υπάρχει όλος ο ηλεκτρονικός και ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός του Radar διαδρομής στον Ατάβυρο και διέκοψαν μερικώς την ηλεκτροδότηση στους χώρους της εγκατάστασης και ολικά στον εξοπλισμό του.
Σημειώνεται ότι εντύπωση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις παραμένουν ως σήμερα χωρίς φύλαξη.
Επιπλέον αφαίρεσαν την κεντρική ηλεκτρονική πλακέτα του συστήματος της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Cosmote η οποία παρέχει τον απαιτούμενο εξοπλισμό και από όπου διέρχονται όλα τα σήματα προς όλους τους αποδέκτες.
Το πρωί της 12ης Μαρτίου 2021 ακολούθησαν εμπρησμοί στην εγκατάσταση του ραντάρ και σε κεραίες κινητής τηλεφωνίας περιμετρικά του Έμπωνα.
Πιο συγκεκριμένα περί ώραν 01:45 παραβιάστηκε η θύρα εισόδου στις εγκαταστάσεις του ραντάρ διαδρομής της ΥΠΑ στον Ατάβυρο και προξενήθηκε πυρκαγιά με αποτέλεσμα να προκληθούν σημαντικές φθορές στον ηλεκτρονικό και ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό του ραντάρ και των τηλεπικοινωνιακών συστημάτων του ΟΤΕ που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Υ.Π.Α..
Περί ώρα 04:05 παραβιάστηκε η θύρα εισόδου χώρου στο αστικό κέντρο σταθερής ΟΤΕ στον Έμπωνα και προκλήθηκε πυρκαγιά με αποτέλεσμα σημαντικές φθορές στον εξοπλισμό της κινητής τηλεφωνίας.
Περί ώραν 04:48 προξενήθηκε πυρκαγιά με αδιευκρίνιστο μέχρι στιγμής τρόπο στις κεραίες της Cosmote και στον οικίσκο στην θέση «Παπακιός» και περί ώραν 05:05 πυρκαγιά στον οικίσκο της γεννήτριας και στον ιστό της κεραίας της εταιρείας Wind στην ίδια θέση.
Ακολούθως περί ώρα 05:49 προξενήθηκε πυρκαγιά με αδιευκρίνιστο μέχρι στιγμής τρόπο στον οικίσκο και στον ιστό της κεραίας του σταθμού «Κουτσούτης» της εταιρείας Vodafone στον Έμπωνα.
Σημειώνεται ότι στο σημείο βρέθηκε πετρέλαιο που προφανώς χρησιμοποίησαν οι δράστες ενώ σε μικρή απόσταση από το σημείο υπάρχει δεξαμενή με καύσιμα που ευτυχώς δεν εξερράγη.
Αποτέλεσμα ήταν οι περιοχές οι οποίες εξυπηρετούνται από τις κεραίες των ανωτέρω τηλεπικοινωνιακών εταιρειών να αποκλειστούν από την παροχή υπηρεσιών, ενώ η καταστροφή του ραντάρ της ΥΠΑ ευτυχώς δε δημιούργησε πρόβλημα εκείνη τη στιγμή στον αερολιμένα της Ρόδου και στο FIR Αθηνών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου