Κατακόρυφη μείωση των βροχοπτώσεων καταγράφεται στη Ρόδο στα τελευταία χρόνια, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που συγκέντρωσε η «δημοκρατική» και τα οποία παρουσιάζει σήμερα.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός, πως το 2013 έπεσε βροχή 1.058,7 mm στη διάρκεια του έτους, το 2014 καταγράφεται μείωση, με τις βροχοπτώσεις να φτάνουν συνολικά τα 727,8 mm, το 2015 οι βροχοπτώσεις δεν ξεπερνούν συνολικά τα 568,2 mm και το 2016 έφτασαν μόλις τα 313,4 mm (!) ενώ το 2017 καταγράφεται μια μικρή – σε σχέση με πέρυσι- ανάκαμψη με 479 mm, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα η «δημοκρατική», που όμως δεν είναι αρκετά για να επιλύσουν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί εξαιτίας της λειψυδρίας. Είναι ενδεικτικό ότι το έτος 2016 έπεσε σχεδόν 1/3 ποσότητα βροχής, σε σχέση με το 2013!
Το 2016 και το 2017 είναι μέχρι στιγμής οι χρονιές με τις χαμηλότερες βροχοπτώσεις στη Ρόδο, στην τελευταία πενταετία.
Οι περιορισμένες βροχοπτώσεις, είναι ένα από τα βασικά αίτια που η Ρόδος αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υδροδότησης, το οποίο δοκιμάζει τις αντοχές των κατοίκων, των επαγγελματιών και των τουριστών της Ρόδου και φαίνεται πως δεν πρόκειται να λυθεί, τουλάχιστον άμεσα.
Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν είναι ενθαρρυντικά πάντως για την καλοκαιρινή περίοδο αφού, ούτε το 2017 έβρεξε αρκετά ώστε να γεμίσουν οι υδροφόροι ορίζοντες, γεγονός, που αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά τους πρώτους μήνες του 2018, θα οδηγήσει σε νέα προβλήματα υδροδότησης στο νησί, για τις περιοχές που δεν υδροδοτούνται από το Φράγμα Γαδουρά.
Αναλυτικά τα ετήσια στοιχεία για τα έτη 2013, 2014, 2015, 2016 και 2017 όπως καταγράφηκαν από τον σταθμό που είναι εγκατεστημένος στην πόλη της Ρόδου σε υψόμετρο 95m και διαθέτει αισθητήρες ηλιακής ακτινοβολίας:

ΣΤΑΘΜΟΣ ΡΟΔΟΥ
Καταγραφή βροχόπτωσης (σε mm)

Να σημειωθεί ότι στη Ρόδο, με τη συνδρομή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το Ινστιτούτου Περιβάλλοντος, είναι εγκατεστημένοι τρεις σταθμοί. Ο ένας σταθμός μέτρησης βρίσκεται στην πόλη της Ρόδου, ο δεύτερος στον Εμπωνα, ο τρίτος στην Λίνδο και ο τέταρτος στην Κατταβιά. Η εφαρμογή αναζήτησης δεδομένων χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος”. Τα στοιχεία που παρατίθενται στο ρεπορτάζ είναι με βάση τις μετρήσεις του σταθμού που είναι εγκατεστημένος στην πόλη της Ρόδου.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ