Σε «Β» από «-Β» αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standrar & Poors κάνοντας λόγο για ενδεχόμενο περαιτέρω αναβάθμισής του μέσα στο 2018.

«Κατά την άποψή μας, οι προοπτικές για την ανάπτυξη και τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας έχουν βελτιωθεί, μαζί με την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας και εν μέσω μίας περιόδου σχετικής πολιτικής σταθερότητας. Συνεπώς, αναβαθμίσαμε τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις μας για την Ελλάδα σε ξένο και εγχώριο νόμισμα από ‘B’ από ‘B-‘», αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο οίκος εκτιμά ότι οι προοπτικές για την ανάπτυξη και τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας έχουν βελτιωθεί ενώ διαπιστώνει ανάκαμψη της αγοράς εργασίας.

Στην αναφορά της S&P τονίζεται ακόμη ότι η πολιτική αβεβαιότητα έχει υποχωρήσει από το 2015 και ότι εάν δεν υπάρξουν μεγάλες ανατροπές στις ακολουθούμενες πολιτικές αναμένεται «ισχυρότερη ανάπτυξη».

Σημειώνεται επίσης ότι η αξιολόγηση της χώρας στηρίζεται από το «ασυνήθιστα χαμηλό» κόστος εξυπηρέτησης του μεγαλύτερου μέρους του χρέους καθώς και από τη συνεχιζόμενη στήριξη του επίσημου τομέα υπό τη μορφή δανείων με μεγάλη ωρίμανση.

Η επόμενη αξιολόγηση αναμένεται να είναι αυτή της Fitch Ratings που θα εκτιμήσει το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της στις 16 Φεβρουαρίου, ενώ στις 30 Μαρτίου αναμένεται η αξιολόγηση του οίκου Moody’s.

Καθημερινή

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ