ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Der Standard: Απαγόρευση κινητών στο σχολείο, οι Έλληνες δείχνουν τον δρόμο

news room 3 λεπτά ανάγνωση
ΚΙΝΗΤΟ

«Απα­γό­ρευση κινητών τηλε­φώ­νων στο σχολείο; Οι Έλληνες δεί­χνουν τον δρόμο!», γράφει η αυστριακή εφη­με­ρίδα «Der Standard».Η εφη­με­ρίδα σε άρθρο-άποψη ανα­φέ­ρε­ται στην απα­γό­ρευση των κινητών τηλε­φώ­νων από τους μαθητές στα σχολεία που εισή­γαγε η ελλη­νική κυβέρ­νηση από την αρχή του τρέ­χο­ντος σχο­λι­κού έτους.

Στην Ελλάδα η απα­γό­ρευση των κινητών στα σχολεία ισχύει καθο­λικά -Στην Αυστρία κάθε σχολείο έχει δικούς του κανόνες

«Στην Αυστρία μπερ­δευό­μα­στε, κάθε σχολείο έχει τους δικούς του κανόνες. Γιατί;», διε­ρω­τά­ται ο αρθρο­γρά­φος και ανα­φέ­ρε­ται σε προ­σω­πικό του φίλο από την Ελλάδα, ειδικό στην Πλη­ρο­φο­ρική, ο οποίος εργά­ζε­ται σήμερα ως σύμ­βου­λος του υπουρ­γού Παι­δείας Κυριά­κου Πιερ­ρα­κάκη.

Σύμφωνα με τον σύμ­βουλο, το συγκε­κρι­μένο μέτρο είναι το δημο­φι­λέ­στερο του υπουρ­γείου και, όπως δεί­χνουν οι έρευνες, λαμ­βά­νει πάνω από 80% υπο­στή­ριξη από τους πολίτες. «Ο κανο­νι­σμός ισχύει παντού και ομοιό­μορφα. Στην Αυστρία μπερ­δευό­μα­στε, κάθε σχολείο με τους δικούς του κανόνες. Κατα­φέρ­νουν οι Έλληνες αυτό που φαί­νε­ται ακόμη σαν μακρινό όνειρο στην Αυστρία;», ανα­φέ­ρει χαρα­κτη­ρι­στικά ο συντά­κτης και συνε­χί­ζει, ανα­λύ­ο­ντας την προ­σπά­θεια της Ελλάδας για την ψηφιακή μετά­βαση.

«Η Ελλάδα είναι πλήρως αφο­σιω­μένη στην ψηφιο­ποί­ηση, στην εκπαι­δευ­τική της μεταρ­ρύθ­μιση»

«Η χώρα είναι πλήρως αφο­σιω­μένη στην ψηφιο­ποί­ηση, στην εκπαι­δευ­τική της μεταρ­ρύθ­μιση και θέλει να κάνει εκτε­τα­μένη χρήση της τεχνη­τής νοη­μο­σύ­νης και της ηλε­κτρο­νι­κής (εξ απο­στά­σεως) εκπαί­δευ­σης (E-learning). Ο Έλληνας υπουρ­γός μπορεί προ­φα­νώς να δια­κρί­νει το πρό­βλημα της από­σπα­σης προ­σο­χής που προ­κα­λούν τα κινητά τηλέ­φωνα κάτω από το θρανίο και τις ευκαι­ρίες ψηφια­κής εκπαί­δευ­σης στην αίθουσα διδα­σκα­λίας», σημειώ­νει ο αρθρο­γρά­φος της Der Standard και υπο­στη­ρί­ζει ότι χρειά­ζο­νται σχολεία χωρίς smartphone. «Στην προ­τε­λευ­ταία μου στήλη υπο­στή­ριξα γιατί χρειά­ζο­νται σχολεία χωρίς smartphone. Μετά, δεν ήθελα να μείνω αδρανής και επι­κοι­νώ­νησα με την διεύ­θυνση του σχο­λείου μας, προ­κει­μέ­νου να ασκήσω πίεση για απα­γό­ρευση, δυστυ­χώς χωρίς επι­τυ­χία. Η εντύ­πωση που απο­κό­μισα από την ηλε­κτρο­νική αλλη­λο­γρα­φία μου: Οι άνθρω­ποι απο­φεύ­γουν υπο­τι­θέ­με­νες συγκρού­σεις με γονείς και νέους. Η αντα­πό­κριση πολλών ανα­γνω­στών του κει­μέ­νου μου ήταν πιο θετική», εξηγεί.

Σε κάποια σχολεία της Αυστρίας πάντως η καθιέ­ρωση αυστη­ρής απα­γό­ρευ­σης για τα κινητά τηλέ­φωνα εξε­λί­χθηκε τόσο ομαλά ώστε ακόμη και οι διευ­θυ­ντές εξε­πλά­γη­σαν με το πόσο ευγνώ­μο­νες δήλωσαν οι γονείς για το μέτρο. Στο σχολείο π.χ. του Νοϊ­ζί­ντλ αμ Ζέε τα κινητά τηλέ­φωνα παρα­μέ­νουν στη σχολική τσάντα ή στο ντου­λάπι του μαθητή. Αν υπάρξει παρά­βαση, το τηλέ­φωνο παρα­μέ­νει στο «πάρ­κινγκ κινητών», στην αίθουσα συνε­δριά­σεων. Σε περί­πτωση επα­να­λαμ­βα­νό­με­νων παρα­βά­σεων, η διεύ­θυνση απαιτεί από τους γονείς να πάρουν το τηλέ­φωνο από το σχολείο. Στο γυμνά­σιο του Κλο­στερ­νόι­μπουργκ, η απα­γό­ρευση της χρήσης των κινητών τηλε­φώ­νων δια­φη­μί­ζε­ται μάλιστα στον ιστό­τοπο του σχο­λείου.

Ο αρθρο­γρά­φος ανα­φέ­ρε­ται ακόμη και σε πρω­το­βου­λία γονέων στην Βρε­τα­νία, υπό τον τίτλο «Smartphone Free Childhood» (παιδική ηλικία χωρίς smartphone). Οι γονείς καταρ­τί­ζουν κατα­λό­γους σχο­λείων χωρίς κινητά τηλέ­φωνα, συντο­νί­ζουν περι­φε­ρεια­κές ομάδες ανταλ­λα­γής απόψεων και παρέ­χουν ενη­με­ρω­τικό υλικό σε σχολεία. «Το κίνημα έχει βρει μιμητές σε διά­φο­ρες ευρω­παϊ­κές χώρες, δυστυ­χώς όχι στην Αυστρία», γράφει ο συντά­κτης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ένας ανα­γνώ­στης τού συνέ­στησε το βιβλίο του Σκω­τσέ­ζου συγ­γρα­φέα Τζοχάν Χάρι «Κλεμ­μένη συγκέ­ντρωση: Γιατί δεν μπορείς να εστιά­σεις την προσοχή σου», στο οποίο υπο­στη­ρί­ζε­ται ότι η συλ­λο­γική ικα­νό­τητα συγκέ­ντρω­σής μας μειώ­νε­ται σταθερά και ότι η συνεχής από­σπαση της προ­σο­χής μέσω των ψηφια­κών τεχνο­λο­γιών και ο τρόπος που χρη­σι­μο­ποιούμε τα μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης περιο­ρί­ζουν δρα­στικά το εύρος της προ­σο­χής μας.

«Η γνω­στική μας απόδοση έχει μειωθεί έως και 30%. Δεν συνιστά αυτό πρό­βλημα για το κοι­νω­νικό σύνολο; Τι προ­κα­λεί αυτή η συνεχής από­σπαση προ­σο­χής σε εμάς, στις κοι­νω­νι­κές μας σχέσεις και στην ζωή μας; Δεν θα έπρεπε να βασι­ζό­μα­στε στο “ομιλία αντί για reel”, “συζή­τηση αντί για σκρο­λά­ρι­σμα” και “φίλοι αντί για followers”;», κατα­λή­γει ο αρθρο­γρά­φος, μετα­φέ­ρο­ντας τα συν­θή­ματα από τον ιστό­τοπο του σχο­λείου στο Κλό­στερ­νοϊ­μπουργκ.

Πηγή: iefimerida.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.