Ειδήσεις

Ποια θέματα φοβίζουν τους Έλληνες το 2018 – Βαρόμετρο Ανησυχιών και Φόβου 2018 

Φοβόμαστε λιγότερο σε σχέση με πέρυσι, την ύφεση, το προσφυγικό και την κρίση χρέους. Ανησυχούμε περισσότερο για την αδυναμία πληρωμής υποχρεώσεων, την απώλεια θέσης εργασίας, το μέλλον των παιδιών μας και την υγεία.

Η αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεών τους και ο φόβος απώλειας της θέσης εργασίας τους ή του «λουκέτου» της επιχείρησής τους αποτελούν τους κυρίαρχους φόβους των Ελλήνων για το 2018, οι οποίοι μάλιστα παρουσιάζονται αυξημένοι σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Σε πολύ υψηλά επίπεδα κυμαίνονται και οι φόβοι για το μέλλον των παιδιών τους.

Όπως αποκαλύπτει το Βαρόμετρο Ανησυχιών και Φόβου 2018 της εταιρείας δημοσκοπήσεων Interview, οι Έλληνες σε μία κλίμακα από το ένα έως το δέκα (στο ένα καθόλου φόβος, ενώ στο δέκα το μέγιστο σημείο της ανησυχίας και του φόβου) είναι προβληματισμένοι για την κρίση χρέους που αντιμετωπίζει η χώρα τους, αν και σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με πέρυσι. Στο πλαίσιο αυτό, δίνουν σχετική βαθμολογία 7,4, έναντι 8,0 στην αντίστοιχη μέτρηση του Βαρόμετρου του 2017.

Για την ύφεση επίσης ανησυχούν αλλά όχι τόσο όσο πέρυσι και πρόπερσι, με αποτέλεσμα να τη βαθμολογούν με 8,0, έναντι 8,7 πέρυσι και 8,3 το 2016.

Το ζήτημα των προσφυγικών ροών το φοβούνται για το 2018 λιγότερο (με 7,2), έναντι 8,1 που ήταν η περσινή κορύφωσή του.

Την υγεία εξακολουθούν και την έχουν υψηλά στα θέματα που τους απασχολούν και της δίνουν 6,7, δηλαδή ακριβώς όσο και στο Βαρόμετρο του 2017.

Η μεγαλύτερη όμως ανησυχία τους είναι η αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεών τους ως απόρροια της υποχώρησης των εισοδημάτων και της αύξησης της φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης. Στο πλαίσιο αυτό βαθμολογούν αυτό το πεδίο του Βαρόμετρου με 7,3, έναντι 6,7 πέρυσι.

Στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας τριετίας είναι ο φόβος της απώλειας της θέσης εργασίας ή της αναστολής της δραστηριότητας της επιχείρησης των ερωτώμενων. Η βαθμολογία σε αυτό το θέμα φτάνει στο 7,5, έναντι 7,0 πέρυσι και 7,3 το 2016.

Σε ανάλογα υψηλά επίπεδα διαμορφώνεται και η ανησυχία για το μέλλον των παιδιών τους, την οποία αξιολογούν με 8,5, έναντι 8,8 πέρυσι και 8,2 το 2016.

Η σχετική έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων Interview πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2017 σε δείγμα άνω των 500 ατόμων από όλη τη χώρα.

euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου