«Μαύρες μέρες» διανύει η Νέα Αγορά, με κλειστά καταστήματα ενώ οι επιχειρήσεις (όσες έμειναν ανοιχτές τους λίγους καλοκαιρινούς μήνες) μετρούν ζημιές.
Με το δεύτερο lockdown, η κατάσταση που διαμορφώθηκε είναι τουλάχιστον τραγική, με τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης της Ρόδου, να κάνουν λόγο για τουλάχιστον μία τετραετία μέχρι να ανακάμψει η αγορά.
Αυτά δήλωσε μεταξύ άλλων χτες στους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος των καταστηματαρχών Νέας Αγοράς κ. Παναγιώτης Κατσιδώνης, ο οποίος αναφέρθηκε και στην εκκρεμή κατάσταση που υπάρχει με τον Δήμο Ρόδου σε ό,τι αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς των καταστημάτων.
«Είναι γεγονός πως οι καταστηματάρχες της Νέας Αγοράς είμαστε σε συνεννόηση με την δημοτική αρχή Ρόδου, αλλά ο νόμος ορίζει πως δεν μπορεί να γίνει η μείωση στα ενοίκιά μας, όπως αποφάσισε η κυβέρνηση για τις άλλες επιχειρήσεις, επειδή δεν έχουμε ενεργό συμβόλαιο μίσθωσης ώστε να ενταχθούμε στην ευεργετική αυτή διάταξη.
Συνεπώς, με εξαίρεση τους τέσσερις μήνες από Μάρτιο έως και Ιούνιο, που έχουν πάρει όλες οι επιχειρήσεις την μείωση ενοικίου οι υπόλοιπες επιχειρήσεις, πληρώνουμε κανονικά ολόκληρα τα ενοίκια.
Προτείναμε στην δημοτική αρχή μία ανανέωση ή παράταση των συμβολαίων μας που έχουν λήξει από τις 31.12.2018 και αναμένουμε μήπως βρεθεί μία λύση» όπως είπε.
Όσον αφορά στην κατάσταση, όπως διαμορφώνεται μέχρι και σήμερα στη Νέα Αγορά με το δεύτερο lockdown, ο κ. Κατσιδώνης είπε τα εξής: «Μία επιχείρηση που έκλεισε στα τέλη Οκτωβρίου 2019 και κράτησε κάτι για να περάσει τον χειμώνα, έκανε τις παραγγελίες για τις προμήθειες και το εμπόρευμά της με σκοπό να λειτουργήσει το 2020, σήμερα βρίσκεται σε πάρα πολύ κακή κατάσταση. Το δεύτερο lockdown, μας πηγαίνει πίσω και οι υποχρεώσεις, τρέχουν.
Όσο και να ‘παγώνουν’ με απόφαση της κυβέρνησης, αυτό δεν σημαίνει ότι μας χαρίζεται κάτι. Απλά συσσωρεύονται οι υποχρεώσεις μας (όπως π.χ. τον ΕΦΚΑ που ήρθε αργότερα, τους φόρους και τις εισφορές) και θα τις πληρώσουμε… μαζεμένες. Δεν λύνεται το πρόβλημα έτσι.
Η σεζόν ήταν πάρα πολύ κακή και πάνω που φάνηκε μια μικρή κίνηση, όλα κατέρρευσαν».
Ο κ. Κατσιδώνης είπε ακόμη πως δεν υπάρχει ακόμη κάποια συνεννόηση με την δημοτική αρχή: «Μας είχαν δηλώσει ότι επρόκειτο να έρθει προς συζήτηση ολοκληρωμένη πρόταση για να ξεκαθαριστεί το πρόβλημα που έχουμε και να δοθεί κάποια λύση. Βέβαια, λόγω της κρίσης με την πανδημία του κορωνοϊού έχουν αλλάξει τα δεδομένα και η προτεραιότητα είναι η δημόσια υγεία, αλλά κι εμείς περιμένουμε να δούμε ένα φως στο… τούνελ. Περιμένουμε κι εμείς να ακούσουμε τις προτάσεις για τη Νέα Αγορά και για τα συμβόλαιά μας. Υπάρχει θετική πρόθεση και αντιμετώπιση από την δημοτική αρχή, αλλά δεν μας έχει ανοίξει τα χαρτιά της.
Από τις συζητήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα, κλείνει η ψαλίδα ανάμεσα στις δύο πλευρές και ανοίγει ο δρόμος για συνεννόηση. Είμαστε σε αναμονή…», όπως τόνισε.
Καταλήγοντας, ο κ. Κατσιδώνης ξεκαθάρισε πως φέτος δεν θα γίνει καμία εκδήλωση ή δράση μέσα στη Νέα Αγορά κατά την διάρκεια των εορτών λόγω της κατάστασης που επικρατεί με την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού.
«Είναι αδύνατο να γνωρίζουμε αυτή την στιγμή εάν υπάρχει περίπτωση να λειτουργήσουν τα καταστήματά μας. Πόσω μάλλον να διοργανώσουμε εκδηλώσεις», όπως ανέφερε.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ