Τοπικές Ειδήσεις

Αλλα 300 τάμπλετς θα διαθέσει ο Δήμος Ρόδου σε σχολεία

Αλλα 300 τάμπλετ πρόκειται να προμηθευτεί ο Δήμος Ρόδου, προκειμένου να τα διαθέσει μέσω της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας σχολικής επιτροπής στα σχολεία, ώστε να διανεμηθούν στη συνέχεια σε μαθητές οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση, καθώς οι οικογένειές τους αδυνατούν να προμηθευτούν τον απαιτούμενο ηλεκτρονικό εξοπλισμό.
Συνολικά 11.000 μαθητές δημοτικών σχολείων και άλλοι 10.000 σε γυμνάσια και λύκεια της Δωδεκανήσου συμμετέχουν στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση και πολλοί από αυτούς δεν διαθέτουν τα αναγκαία μέσα. Όπως και στα γυμνάσια και στα λύκεια, η τηλεκπαίδευση ξεκίνησε χθες στα δημοτικά σχολεία και στα νηπιαγωγεία με προβλήματα, καθώς η ηλεκτρονική πλατφόρμα «έπεσε» μετά από μισή ώρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη ο Δήμος Ρόδου κατά τη διάρκεια της πρώτης περιόδου καραντίνας, τον Απρίλιο-Μάιο είχε διαθέσει περισσότερα από 600 τάμπλετ στα σχολεία, ώστε να διανεμηθούν στους μαθητές που τα είχαν ανάγκη, προκειμένου να παρακολουθήσουν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και να εξασφαλιστεί έτσι η ισότιμη πρόσβαση.
Στο μεταξύ αναμένονται ακόμη διευκρινίσεις για τη νέα διανομή τάμπλετ από το Υπουργείο στα σχολεία της Ρόδου. Όπως έχει ανακοινωθεί, θα μοιραστούν τουλάχιστον 50.000 τάμπλετ τους επόμενους μήνες, με επιταχυμένες διαδικασίες στα σχολεία όλης της Ελλάδας, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινισθεί πόσα αντιστοιχούν στη Ρόδο και γενικώς στα Δωδεκάνησα και πότε αυτά θα διατεθούν.
«Εμείς θα συνεχίσουμε κάθε προσπάθεια για την ισότιμη συμμετοχή των μαθητών και μαθητριών στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Μετά από συνεννόηση και επιθυμία του δημάρχου μας, θα συνεχίσουμε τη διανομή τάμπλετ στα σχολεία του νησιού μας. Σε κάθε περίπτωση θα διεκδικήσουμε από το υπουργείο να λάβει η Ρόδος το μερίδιο που της αναλογεί από τα τάμπλετ που θα διανεμηθούν σε όλη την Ελλάδα και που ακόμη δεν έχουμε λάβει», δήλωσε στη «δ» ο αντιδήμαρχος Στράτος Καρίκης.
«Από την πρώτη διανομή, η Ρόδος έλαβε κάποια ελάχιστα τάμπλετ από το υπουργείο και περιμένουμε να δούμε πόσα θα λάβουμε αυτή τη φορά. Δεν υπολογίζουμε βέβαια σε μεγάλες ποσότητες, εάν αναλογιστούμε ότι οι μαθητές νηπιαγωγείων-δημοτικών ξεπερνούν τους 600.000 πανελλαδικά και εάν υπολογίσουμε ότι το υπουργείο θα προμηθευτεί 50.000 τάμπλετ.
Υπάρχουν οικογένειες που δεν έχουν όχι απλά τον απαιτούμενο ηλεκτρονικό-τεχνολογικό εξοπλισμό, αλλά ούτε καν σύνδεση στο ίντερνετ ή σύνδεση σταθερού τηλεφώνου. Εκτός αυτού, κάποιοι γονείς δεν είναι ηλεκτρονικά εκπαιδευμένοι ώστε να μπορούν να βοηθήσουν τα μικρότερα παιδιά με την τηλεκπαίδευση. Υπάρχουν συνεπώς πολλές αντικειμενικές δυσκολίες. Έπρεπε να είχε γίνει κάποια προετοιμασία από το υπουργείο για να αντεπεξέλθουμε καλύτερα και αποτελεσματικότερα σε αυτή τη διαδικασία», δήλωσε ο κ. Γιώργος Γκουτζιαμάνης, αιρετός του ΠΥΣΠΕ Δωδεκανήσου.
Άλλες παρεμβάσεις
Γενικότερα ο Δήμος Ρόδου δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη συντήρηση και ανακαίνιση των σχολικών μονάδων. Στις αμέσως επόμενες ημέρες συμβασιοποιείται μία μεγάλη εργολαβία συνολικού ύψους 1,5 εκατ. ευρώ για μονώσεις στα σχολεία και μεγάλες παρεμβάσεις. Επίσης, συμβασιοποιείται η εργολαβία συντήρησης οκτώ παιδικών σταθμών στη Ρόδο και στα χωριά. Εκτιμάται ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο του 2021.
Επίσης στο επόμενο διάστημα θα έρθει προς ψήφιση στην οικονομική επιτροπή του Δήμου εισήγηση για την πρόσληψη οικονομικού-τεχνικού συμβούλου για την υλοποίηση του προγράμματος ανέγερσης νέων σχολικών μονάδων μέσω ΣΔΙΤ. Όπως είναι γνωστό, η Διυπουργική Επιτροπή Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, έχει εγκρίνει την κατασκευή 11 νέων Βιοκλιματικών Σχολικών Μονάδων και δύο κλειστών Γυμναστηρίων, συνολικού προϋπολογισμού 28 εκατ. ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό, ο δήμαρχος, Α. Καμπουράκης σε συνεννόηση με τον κ. Καρίκη θα συντονίσουν τις λεπτομέρειες με στόχο την ταχύτερη δυνατή διευθέτηση όλων των λεπτομερειών.
Εντός των ημερών ολοκληρώνεται και η διαδικασία μίσθωσης από το Δήμο Ρόδου ιδιωτικού ακινήτου στην περιοχή της Κρεμαστής όπου θα στεγαστεί το δεύτερο δημοτικό σχολείο της περιοχής. Πρόκειται για ένα αίτημα ετών, καθώς το δημοτικό σχολείο που διαθέτει η Κρεμαστή είναι υπερκορεσμένο και η λειτουργία δεύτερου σχολείου είναι απολύτως αναγκαία. Επίσης ολοκληρώνεται η τοποθέτηση οκτώ ΠΡΟΚΑΤ αιθουσών για τις ανάγκες της διετούς προσχολικής αγωγής, ενώ ο Δήμος Ρόδου έχει φροντίσει και έχει προμηθευτεί άλλες οκτώ ΠΡΟΚΑΤ αίθουσες που θα τοποθετηθούν σε σχολεία με έντονο πρόβλημα έλλειψης χώρων (Αφάντου, Λάρδο, Κρεμαστή κλπ). Επισημαίνεται ότι μέσω των σχολικών επιτροπών έχουν διατεθεί σε όλα τα σχολεία οι αναγκαίες ποσότητες μέσων ατομικής προστασίας από τον κορωνοϊό, ενώ έπειτα από τη σύμβαση του Δήμου Ρόδου με ιδιώτη υπάρχουν στα σχολεία του νησιού μας συνολικά 300 καθαρίστριες, αριθμός μεγαλύτερος από ποτέ, ικανός να καλύψει όλες τις υπάρχουσες ανάγκες που δημιουργεί η πανδημία.
Θα πρέπει τέλος να σημειωθεί ότι με 750.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αναλαμβάνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου την επισκευή και συντήρηση των Σχολικών Μονάδων της Ρόδου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου