Συνεντεύξεις

Α. Ανδρεάδης : «Η διαρκής εκλογολογία βλάπτει σοβαρά τον τουρισμό»

Συνέντευξη
στη Μαρία Χονδρογιάννη

«Παρά τις πολύ ικανοποιητικές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού την τελευταία διετία, καταγράφεται το τελευταίο διάστημα, σε επίπεδο επενδυτικού ενδιαφέροντος μια ανησυχητική τάση αναμονής, η οποία αποδίδεται στην διαρκή εκλογολογία, στην κάμψη του ρυθμού ανάπτυξης της ευρωζώνης και στη γεωπολιτική αστάθεια της ευρύτερης περιοχής».
Την εκτίμηση ότι  η διαρκής εκλογολογία, η κάμψη του ρυθμού ανάπτυξης της ευρωζώνης και η γεωπολιτική αστάθεια μπορούν να «φρενάρουν» όχι μόνο τις επενδύσεις αλλά και τις αφίξεις το καλοκαίρι του 2015, κάνει σε συνέντευξή του στη «δ», ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Ανδρέας Ανδρεάδης.
Με αφορμή την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου του ΣΕΤΕ τη Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου, ο κ. Ανδρέας Ανδρεάδης δηλώνει πως έχουν ωριμάσει  πλέον οι συνθήκες για την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν.
«Τα τελευταία χρόνια της κρίσης έχουμε δουλέψει όλοι οι φορείς προς την ίδια κατεύθυνση. Θεωρώ ότι θα πρέπει άμεσα να γίνει μια εσωτερική αυτορρύθμιση, να υπερπηδήσουμε τα τελευταία εμπόδια και να δουλέψουμε ακόμα πιο συλλογικά ώστε να αντεπεξέλθουμε στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί», δηλώνει ο κ. Ανδρέας Ανδρεάδης.
Σε ερώτηση σχετικά με την εξέλιξη της τουριστικής σεζόν, ο κ. Ανδρέας Ανδρεάδης δηλώνει :
«Σε επίπεδο εννιαμήνου, η αύξηση αγγίζει το +14,3%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013 και είναι πλέον βέβαιο ότι θα υπερκαλυφθεί ο στόχος ρεκόρ των 19,5 εκατ. αεροπορικών αφίξεων έως το τέλος του έτους (21,5 εκατ. με την προσθήκη της κρουαζιέρας). Το ίδιο θα συμβεί και από πλευράς άμεσων εσόδων».
Η συνέντευξη του κ. Ανδρέα Ανδρεάδη, αναλυτικά:
• Ποιοί είναι οι στόχοι του συνεδρίου που ξεκινά τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου και γιατί επελέγη ως θέμα η επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν; Εκτιμάτε πως είναι ώρα όλοι οι φορείς  να ενώσουν τις δυνάμεις τους για το σκοπό αυτό;
Φέτος είναι γεγονός ότι το συνέδριο άλλαξε μορφή, έγινε διήμερο με ενισχυμένη θεματολογία. Οι δύο βασικοί άξονες θα είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και οι απαιτούμενες επενδύσεις σε καταλύματα, προϊόντα, υπηρεσίες, καθώς και τις υπόλοιπες υποδομές. Τα τελευταία χρόνια της κρίσης έχουμε δουλέψει όλοι οι φορείς προς την ίδια κατεύθυνση. Θεωρώ ότι θα πρέπει άμεσα να γίνει μια εσωτερική αυτορρύθμιση, να υπερπηδήσουμε τα τελευταία εμπόδια και να δουλέψουμε ακόμα πιο συλλογικά ώστε να αντεπεξέλθουμε στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί. Θεωρώ ότι έχει ξεκινήσει η ωρίμανση του τομέα προς την κατεύθυνση της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου. Στο συνέδριο θα δούμε και κάποια πρώτα δείγματα προς αυτή την κατεύθυνση.
• Ποια είναι η πρόταση του ΣΕΤΕ για την επιμήκυνση της σεζόν δηλαδή τι μπορούν να κάνουν οι επιχειρηματίες του τουρισμού;
Θα αναλυθούν οι πρώτες επιτυχημένες πρακτικές στο συνέδριο. Καταρχάς, από την πλευρά της Πολιτείας θα ακούσουμε τα σχέδια των περιφερειών σχετικά με το θέμα. Επίσης θα αναλύσουμε τα ζητήματα της διασυνδεσιμότητας που χρειάζεται και θα προτείνουμε υλοποιήσιμες λύσεις σχετικά με αυτό το θέμα. Επίσης, πολύ βασικό είναι να βρούμε τα μοναδικά χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής και να επενδύσουμε σε αυτά για να διαφοροποιήσουμε συστηματικά και σωστά το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν.
• Ποιες ειδικές μορφές τουρισμού μπορούν να βοηθήσουν στην επιμήκυνση της σεζόν;
Όλες οι ειδικές μορφές τουρισμού μπορούν να υποστηρίξουν το βασικό μας προϊόν «Ήλιος & Θάλασσα». Η μελέτη του ΣΕΤΕ «Οδικός Χάρτης 2021» αναλύει όλα τα ειδικά χαρακτηριστικά που πρέπει να αναπτύξουμε ώστε να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί.
• Πως εξελίχθηκε από πλευράς αφίξεων  η φετινή τουριστική σεζόν; Υπήρξαν καλά αποτελέσματα και ως προς τα έσοδα των τουριστικών επιχειρήσεων;
Συνεχίστηκε και τον Σεπτέμβριο με ικανοποιητικό ρυθμό +9% η αύξηση των διεθνών τουριστικών αφίξεων στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2013. Σε επίπεδο εννιαμήνου, η αύξηση αγγίζει το +14,3%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013 και είναι πλέον βέβαιο ότι θα υπερκαλυφθεί ο στόχος ρεκόρ των 19,5 εκατ. αεροπορικών αφίξεων έως το τέλος του έτους (21,5 εκατ. με την προσθήκη της κρουαζιέρας). Το ίδιο θα συμβεί και από πλευράς άμεσων εσόδων. Θα καλύψουμε τον στόχο των 13,5 δισ. Ευρώ.
• Μπορεί να  αντιμετωπιστεί  το θέμα που ανέκυψε με την τουριστική αγορά της Ρωσίας φέτος καθώς  έχουν καταρρεύσει αρκετοί τουριστικοί οργανισμοί που έφερναν στην Ελλάδα αρκετούς τουρίστες;
Ευελπιστούμε πως με τη σταδιακή βελτίωση της ρωσοουκρανικής κρίσης, τη σταθεροποίηση της οικονομίας στην περιοχή, το σπάσιμο της «φούσκας» και την αναμενόμενη εξυγίανση και αναδιάρθρωση των δικτύων διάθεσης, σύντομα θα αναφανούν και πάλι οι εξαιρετικές προοπτικές της Ρωσίας, ακόμη και της Ουκρανίας. Υπενθυμίζεται ότι μεσοπρόθεσμα, οι συγκεκριμένες αγορές παραμένουν από τις πιο σημαντικές για τον ελληνικό τουρισμό με στόχο τις 2,5 εκατ. αφίξεις έως το 2021.
• Θεωρείτε πως η παρατεταμένη εκλογολογία μπορεί να φρενάρει τόσο τις αφίξεις της επόμενης σεζόν ( 2015)  όσο και τις επενδύσεις που έχει τόσο ανάγκη η χώρα μας;
Παρά τις πολύ ικανοποιητικές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού την τελευταία διετία, καταγράφεται το τελευταίο διάστημα, σε επίπεδο επενδυτικού ενδιαφέροντος μια ανησυχητική τάση αναμονής, η οποία αποδίδεται στην διαρκή εκλογολογία, στην κάμψη του ρυθμού ανάπτυξης της ευρωζώνης και στη γεωπολιτική αστάθεια της ευρύτερης περιοχής. Αν και προς το παρόν φαίνεται ότι κινούνται θετικά τόσο οι προκρατήσεις (πλην Ρωσίας), όσο και ο προγραμματισμός των αεροπορικών πτήσεων για το 2015, ο ΣΕΤΕ εκτιμά ότι εάν οι παραπάνω παράγοντες ενισχυθούν, υπάρχει το ενδεχόμενο να επηρεασθούν αρνητικά όχι μόνο οι επενδύσεις, αλλά και οι κρατήσεις για το 2015.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου