Ειδήσεις

Eurostat: Πιο «αλμυρό» από ποτέ το ψωμί-Πόσο ακρίβυνε στην Ελλάδα

Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα «εκτινάχθηκε» η τιμή του ψωμιού στις χώρες μέλη της ΕΕ τον Αύγουστο, με τη Eurostat να επισημαίνει πως έχει γίνει ακριβότερο από ποτέ.

Ειδικότερα, η μέση τιμή του ψωμιού -που βρίσκεται στη βάση της διατροφής- αυξήθηκε κατά 18% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, γεγονός το οποίο κατά το μεγαλύτερο μέρος οφείλεται στη διαταραχή που προκάλεσε στις αγορές ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Όπως αναφέρει η στατιστική αρχή, αυτό οφείλεται ιδιαίτερα στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία έχει διαταράξει σημαντικά τις παγκόσμιες αγορές αφού η Ρωσία και η Ουκρανία είναι σημαντικοί εξαγωγείς σιτηρών, σιταριού, καλαμποκιού, ηλίανθων και λιπασμάτων.

Σύμφωνα, δε, με τα στοιχεία της Eurostat, η αντίστοιχη αύξηση τον Αύγουστο το 2021 ήταν 3%.

Στην Ελλάδα ο μέσος όρος μεταβολής της τιμής του ψωμιού διαμορφώθηκε πολύ πιο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, φτάνοντας στο 22,8%.

Ο υψηλότερος μέσος ρυθμός μεταβολής των τιμών του ψωμιού καταγράφηκε στην Ουγγαρία, κατά +66%, στη Λιθουανία κατά +33%, και στην Εσθονία και τη Σλοβακία (και οι δύο +32%).

Ο χαμηλότερος μέσος ρυθμός μεταβολής των τιμών του ψωμιού καταγράφηκε στη Γαλλία (+8% τον Αύγουστο του 2022), στην Ολλανδία και στο Λουξεμβούργο (και οι δύο +10%).

 

Πηγή: Reporter.gr

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου