Ρεκόρ επιβατών στην κρουαζιέρα καταγράφεται στη Γερμανία. Αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη ο κλάδος καταρρίπτει κάθε ρεκόρ.

«Η Γερμανία δεν είναι μόνο πρωταθλήτρια κόσμου στο ποδόσφαιρο, αλλά και πρωταθλήτρια Ευρώπης στην κρουαζιέρα» παρατηρεί η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt. Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης Κρουαζιέρας (CLIA) 1,9 εκατομμύρια Γερμανοί περνούν φέτος τις διακοπές τους σε κρουαζιερόπλοιο, «εκθρονίζοντας» από την πρώτη θέση τους Βρετανούς, που μέχρι σήμερα ήταν οι πιο φανατικοί θιασώτες της κρουαζιέρας. Η αυξητική τάση στη Γερμανία αντικατοπτρίζει όμως και τη γενικότερη εικόνα στην Ευρώπη, όπου ο αριθμός των επιβατών κρουαζιέρας έχει διπλασιαστεί τα τελευταία οκτώ χρόνια, ενώ ο τζίρος του κλάδου υπολογίζεται πλέον σε 37,1 δις δολάρια. Ο επικεφαλής της MSC Cruises Τζιάνι Ονοράτο δηλώνει μάλιστα στη γερμανική εφημερίδα ότι ο αριθμός των επιβατών κρουαζιέρας στην Ευρώπη θα διπλασιαστεί και πάλι, φτάνοντας τα 13 εκατομμύρια ετησίως.

Φαίνεται ότι η κρουαζιέρα κατάφερε να ξεπεράσει την παρωχημένη εικόνα του κλάδου. «Παλαιότερα οι κρουαζιέρες ήταν προνόμιο εύπορων συνταξιούχων που έδιναν ιδιαίτερη σημασία στο περιποιημένο σμόκιν και στις επίσημες εκδηλώσεις, ει δυνατόν με πρόσκληση στο τραπέζι του καπετάνιου» σχολιάζει η Handelsblatt. Σήμερα ο κλάδος προσελκύει όλο και περισσότερους νεαρούς επιβάτες, καθώς υπόσχεται «διασκέδαση εν πλω» που μπορεί να περιλαμβάνει τα πάντα, ακόμα και μιούζικαλ ή …αναρρίχηση. Ο μέσος όρος ηλικίας των Γερμανών που προτιμούν την κρουαζιέρα έχει πέσει στα 50,2 χρόνια, ενώ το 31,4% είναι μεταξύ 41 και 55 ετών. Αυτό δεν σημαίνει ότι εκλείπουν οι επιβάτες μεγαλύτερης ηλικίας. Αντιθέτως, εκτιμά η γερμανική εφημερίδα, οι δημογραφικές εξελίξεις αναμένεται να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τον κλάδο τα επόμενα χρόνια.

Πηγή: dw.de

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ