ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΦΠΑ: Ποιοι κερδίζουν, ποιοι χάνουν από τους νέους συντελεστές

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΦΠΑ

O κύβος ερρίφθη του­λά­χι­στον για την ελλη­νική πλευρά. Αν συμ­φω­νή­σουν και οι εταίροι, από την 1ηΟκτωβρίου οι ισχύ­ο­ντες συντε­λε­στές ΦΠΑ πάνε περί­πατο, όπως και οι εξαι­ρέ­σεις και καθιε­ρώ­νε­ται ενιαίος συντε­λε­στής 15%, για όσους πλη­ρώ­νουν με πλα­στικό χρήμα.

Η πρόταση η οποία συζη­τεί­ται στο Brussels Group, σύμφωνα με τον υπουργό Οικο­νο­μι­κών Γ. Βαρου­φάκη (την περιέ­γραψε χθες τα μεσά­νυ­χτα στο Star), προ­βλέ­πει την καθιέ­ρωση ενός ενιαίου συντε­λε­στή 15% για όλα, με έναν ακόμα μειω­μένο συντε­λε­στή 6,5% μόνο για τρόφιμα, φάρμακα, βιβλία και εφη­με­ρί­δες.

Οι συντε­λε­στές αυτοί θα ισχύουν μόνο για όσους πλη­ρώ­νουν με πλα­στικό χρήμα, ανε­ξαρ­τή­τως ύψους συναλ­λα­γής. Το χρήμα σε φυσική μορφή θα φέρνει αυτό­ματη αύξηση των συγκε­κρι­μέ­νων συντε­λε­στών σε 18% και 9,5% αντί­στοιχα.

Στο σενάριο αυτό, οι τιμές των τρο­φί­μων μειώ­νο­νται σε κάθε περί­πτωση όπως και των προ­ϊ­ό­ντων στα οποία επι­βάλ­λε­ται σήμερα ο κανο­νι­κός συντε­λε­στής 23% (και­νούρ­για ακίνητα, αυτο­κί­νητα, λογα­ρια­σμοί τηλε­φώ­νου), ενώ επι­βα­ρύν­σεις σε κάθε περί­πτωση προ­κύ­πτουν για τις τιμές των ξενο­δο­χείων. Ο συντε­λε­στής από το 6,5% σήμερα, ανε­βαί­νει στο 15%. Σε αυτό το ποσοστό θα κινεί­ται, σύμφωνα πάντα να με τον Γ. Βαρου­φάκη και ο φόρος στους λογα­ρια­σμούς ΔΕΗ ΔΕΗ +6,26% ανε­ξαρ­τή­τως τρόπου πλη­ρω­μής, καθώς εκεί δεν υπάρχει φορο­δια­φυγή.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικο­νο­μι­κών, το κίνητρο με τον χαμη­λό­τερο ΦΠΑ θα αφορά τόσο χρε­ω­στι­κές όσο και πιστω­τι­κές κάρτες ενώ μάλιστα όπως ανέφερε- εξε­τά­ζε­ται το ενδε­χό­μενο φορο­λό­γη­σης της χρήσης πιστω­τι­κής κάρτας, προ­κει­μέ­νου να χρη­σι­μο­ποιού­νται περισ­σό­τερο οι χρε­ω­στι­κές. Επι­πλέον, ανέφερε ότι προ­ω­θεί­ται σχέδιο για την αυτό­ματη παρα­κρά­τηση του ΦΠΑ από τις τρά­πε­ζες και την άμεση απόδοσή του στο Δημόσιο, ώστε να αυξηθεί η εισπρα­ξι­μό­τητα.

Τι γίνεται με τις εξαι­ρέ­σεις

Στο σενάριο που περιέ­γραψε ο υπουρ­γός, οι πλη­ρο­φο­ρίες ανα­φέ­ρουν ότι οι εξαι­ρέ­σεις οι οποίες οι ισχύουν σήμερα στον ΦΠΑ καταρ­γού­νται μεμιάς.

Οι αλλαγές στον ΦΠΑ θα πρέπει να φέρουν λεφτά στο ταμείο και με αυτό το κρι­τή­ριο κάθε μία από τις περίπου δέκα φορο­α­παλ­λα­γές οι οποίες ισχύουν σήμερα και στοι­χί­ζουν 969.732.056 ευρώ, μπαί­νουν στη ζυγαριά.

Για να μην κοροϊ­δευό­μα­στε, η δια­πραγ­μά­τευση δεν αφορά τη φορο­α­παλ­λαγή του Ευρω­παϊ­κού Οργα­νι­σμού για την Ασφά­λεια Δικτύων και Πλη­ρο­φο­ριών ή την αντί­στοιχη των διπλω­μα­τι­κών απο­στο­λών. Το παι­χνίδι παί­ζε­ται στα νησιά και τον υπερ­μειω­μένο συντε­λε­στή 6,5%, οι οποίοι στοι­χί­ζουν αθροι­στικά 874 εκατ. ευρώ.

Για τα νησιά, ο υπουρ­γός Οικο­νο­μι­κών ήταν ξεκά­θα­ρος. Καταρ­γού­νται οι εκπτώ­σεις 30% και στους μόνι­μους κατοί­κους των νησιών (μένει να φανεί αν θα είναι για όλα τα νησιά ή μόνο για τα μη κοσμικά, όπως είναι μάλλον πιο λογικό) θα επι­στρέ­φε­ται σε όσους κρατούν τις απο­δεί­ξεις, η διαφορά (η επι­βά­ρυνση) από τις αλλαγές στους συντε­λε­στές.

Τα στοι­χεία με βάση τα οποία έτρεξαν τα διάφορα σενάρια συντε­λε­στών στους κόλπους της κυβέρ­νη­σης δεί­χνουν ότι μία από τις πιο ακριβές εξαι­ρέ­σεις είναι αυτή η οποία προ­βλέ­πει μείωση κατά 30% στους συντε­λε­στές οι οποίοι επι­βάλ­λο­νται στα νησιά του Αιγαίου. Κοστί­ζει σε ετήσια βάση απώλεια εσόδων 346 εκατ. ευρώ. Η κατάρ­γηση της εξαί­ρε­σης, απο­μα­κρύ­νει το σενάριο επι­βο­λής φόρου δια­νυ­κτέ­ρευ­σης.

Τα νησιά, μπροστά στον υπερ­μειω­μένο συντε­λε­στή κοστί­ζουν φθηνά. Η πλέον ακριβή εξαί­ρεση αφορά στην «χρέωση» με υπερ­μειω­μένο συντε­λε­στή ΦΠΑ 6,5% σε βιβλία, εφη­με­ρί­δες, περιο­δικά, φάρμακα και εμβόλια για την ιατρική του ανθρώ­που, ξενο­δο­χεία και εισι­τή­ρια θεάτρων. Αν αυτή η λίστα προ­ϊ­ό­ντων και υπη­ρε­σιών πήγαινε στον κανο­νικό συντε­λε­στή (σήμερα 23%) τα δημόσια έσοδα θα αυξά­νο­νταν κατά 528 εκατ. ευρώ. Για την ακρί­βεια, τόσα χάνο­νται σε ετήσια βάση από την ύπαρξη του υπερ­μειω­μέ­νου συντε­λε­στή, διότι η εμπει­ρία έχει δείξει ότι όσα χάνο­νται από την εξαί­ρεση δεν σημαί­νει πως εισπράτ­το­νται κιόλας όταν αυξά­νε­ται ο φόρος.

Αυτό ακριβώς το στοι­χείο, δημιουρ­γεί προ­βλη­μα­τι­σμό για το κατά πόσο θα περάσει τις εξε­τά­σεις των θεσμών το σενάριο του ενιαίου 15% (18% με φυσικό χρήμα) συντε­λε­στή και 6,5% (9,5%) των εξαι­ρέ­σεων. Βάζο­ντας τα τρόφιμα στον χαμηλό συντε­λε­στή – βγά­ζο­ντας όμως τα ξενο­δο­χεία, ανα­μέ­νε­ται να ενδια­φέ­ρον το στοι­χείο της δημο­σιο­νο­μι­κής από­δο­σης. Αν το ένα ισο­φα­ρί­ζει το άλλο και το ζητού­μενο είναι η αύξηση των εσόδων, τότε μάλλον οι εταίροι θα ζητή­σουν υψη­λό­τε­ρους συντε­λε­στές…

Oι άλλες εξαι­ρέ­σεις

Μπορεί οι δύο πιο ακριβές εξαι­ρέ­σεις να αφορούν στα νησιά και τον υπερ­μειω­μένο συντε­λε­στή, αν κλείσει όμως το σενάριο του ενιαίου ΦΠΑ, δεδο­μένο θεω­ρεί­ται ότι θα φύγουν όλες οι εξαι­ρέ­σεις όχι τόσο για λόγους καθαρής απώ­λειας εσόδων αλλά εξαι­τίας του διοι­κη­τι­κού βάρους που προ­κα­λούν στο σύστημα.

Ο κατά­λο­γος του υπουρ­γείου Οικο­νο­μι­κών δείχνει πόσα έσοδα χάνει το δημόσιο από κάθε εξαί­ρεση αλλά και ποιες είναι ακριβώς αυτές οι περι­βό­η­τες εξαι­ρέ­σεις. Συγκε­κρι­μένα, το δημόσιο χάνει:

•21,7 εκατ. ευρώ από την απαλ­λαγή των υπη­ρε­σιών των ΕΛΤΑ από ΦΠΑ

• 17,5 εκατ. ευρώ από την απαλ­λαγή των πράξεων των εθνικών δικτύων ραδιο­φω­νίας και τηλε­ό­ρα­σης (εκτός εμπο­ρι­κών πράξεων)

• 478.151 ευρώ από την απαλ­λαγή που προ­βλέ­πε­ται για την Τράπεζα του Ευξεί­νου Πόντου

• 530.895 ευρώ από την απαλ­λαγή του Ευρω­παϊ­κού Κέντρου για την Ανά­πτυξη της Επαγ­γελ­μα­τι­κής Κατάρ­τι­σης

• 283.270 ευρώ από την απαλ­λαγή του Ευρω­παϊ­κού Οργα­νι­σμού για την Ασφά­λεια Δικτύων και Πλη­ρο­φο­ριών

• 4,253 εκατ. ευρώ από τις απαλ­λα­γές που προ­βλέ­πο­νται στο πλαίσιο διεθνών σχέσεων (διπλω­μα­τι­κές απο­στο­λές, διε­θνείς οργα­νι­σμοί) και επι­πλέον 1,717 εκατ. ευρώ από παρό­μοιες απαλ­λα­γές «κατά την εισα­γωγή στο πλαίσιο διεθνών σχέσεων για διπλω­μα­τι­κές απο­στο­λές και διε­θνείς οργα­νι­σμούς»

• 46,323 εκατ. ευρώ από την απαλ­λαγή από ΦΠΑ κατά την εισα­γωγή για προ­ϊ­ό­ντα του Δημο­σίου και των ΟΤΑ

• 226.558 ευρώ από την απαλ­λαγή κατά την εισα­γωγή πολι­τι­στι­κών συνε­δρίων, εκδη­λώ­σεων και εκθέ­σεων και

• κάτι παρα­πάνω από 1 εκατ. ευρώ από «ειδικές προ­σω­πι­κές απαλ­λα­γές» κατά την εισα­γωγή πάντα αλλά και για εισα­γό­μενα είδη πρώτης ανάγκης για την πραγ­μα­το­ποί­ηση φιλαν­θρω­πι­κών και κοι­νω­φε­λών σκοπών, μαζί με την απαλ­λαγή κατά την εισα­γωγή για επεν­δυ­τικό χρυσό.

euro2day.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.