Τοπικές Ειδήσεις

Οι λογαριασμοί ρεύματος έχουν εξελιχθεί σε μείζον κοινωνικό ζήτημα!

Τρόμο προκαλούν στους καταναλωτές οι φουσκωμένοι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος που άρχισαν να καταφθάνουν από την περασμένη εβδομάδα στη Ρόδο.
Οι σχεδόν τριπλάσιοι και σε πολλές περιπτώσεις τετραπλάσιοι λογαριασμοί ρεύματος σε σχέση με πέρυσι, έχουν εξελιχθεί πλέον με μείζον κοινωνικό ζήτημα διαταράσσοντας την ομαλή καθημερινότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων που πλέον σηκώνουν τα χέρια ψηλά, ανήμποροι να αντιμετωπίσουν το νέο κύμα ακρίβειας που πυροδοτεί η ενεργειακή έκρηξη.
Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της «δημοκρατικής» οι εντολές για διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στα νοικοκυριά είναι πλέον καθημερινές, η ρύθμιση στη ρύθμιση φτάνει μόνον μέχρι και τον δεύτερο λογαριασμό αν πρόκειται για οφειλή στη ΔΕΗ με τον καταναλωτή να είναι υποχρεωμένος να εξοφλήσει στο ακέραιο τον τρίτο για να διατηρηθεί η ρύθμιση, ενώ στους ιδιωτικούς παρόχους δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα.
Χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, είναι με την θηλιά στο λαιμό περιμένοντας την ημέρα που δεν θα έχουν ρεύμα, αφού αδυνατούν να αποπληρώσουν λογαριασμούς που είναι έως και τρεις φορές υψηλότεροι από το εισόδημά τους! Οσες ρυθμίσεις κι αν γίνουν οι οφειλές δεν θα αποπληρωθούν αφού η σύνταξη των 300 ευρώ ή ο μισθός των 500 ευρώ δεν μπορεί να καλύψει ούτε καν τα έξοδα διαβίωσης πόσω μάλλον λογαριασμούς τριπλάσιους σε σχέση με πέρυσι.
Γιάννης Γεωργίου Πάππου: Κινδυνεύει  η βιωσιμότητα  των επιχειρήσεων
Η έκρηξη των τιμών στην ενέργεια και στα βασικά αγαθά θέτει σε άμεσο κίνδυνο την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων από την πιο μικρή μέχρι την πιο μεγάλη λέει στη «δημοκρατική», ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γιάννης Γεωργίου Πάππου, σημειώνοντας ότι το επιπλέον κόστος που καταβάλλει ο επιχειρηματίας για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, προστίθεται στο λειτουργικό. «Πρόκειται για ένα μείζον θέμα που αν δεν λυθεί άμεσα, θα έχει ως αποτέλεσμα επιχειρήσεις και καταστήματα να βάλουν παρέμβαση.
Ένα γραφείο, ή ένα κατάστημα για παράδειγμα που πλήρωνε ρεύμα μέχρι πρότινος 500 ευρώ πλέον πληρώνει 1.500 ευρώ, αύξηση που προστίθεται στο λειτουργικό κόστος. Ειδικά οι επιχειρήσεις που έχουν ένταση ζήτησης ρεύματος έχουν τεράστιο πρόβλημα, όπως είναι για παράδειγμα ένα εστιατόριο. Μια ταβέρνα, για να σας δώσω ένα παράδειγμα, που αν υποθέσουμε πλήρωνε 1.500 ευρώ για ρεύμα, 1.500 ευρώ για μισθοδοσία και 1.500 ευρώ για τροφοδοσία πλέον πληρώνει 4.500 ευρώ για ρεύμα, η μισθοδοσία παραμένει στα 1.500 ευρώ και η τροφοδοσία λόγω των ανατιμήσεων έχει αυξηθεί τουλάχιστον κατά 500 ευρώ και πλέον φτάνει στα 2.000 ευρώ.
Αρα αυτό σημαίνει ότι το λειτουργικό κόστος της επιχείρησης, από 4.500 ευρώ πέρυσι φέτος φτάνει στα 8.000 ευρώ! Ένα μίνι μάρκετ, από 1.500 ευρώ που πλήρωνε σε ρεύμα τώρα πλέον θέλει 4.500 ευρώ, το ίδιο κι ένα μικρό κρεοπωλείο, μια επιχείρηση καφέ. Πόση αύξηση μπορεί να κάνει κάποιος στα προϊόντα για να καλύψει το επιπλέον κόστος του ρεύματος; Κι αν υποθέσουμε ότι θα κάνει αύξηση στο προϊόν, πώς θα μπορέσει να το αγοράσει ο καταναλωτής; Η ρύθμιση της οφειλής δεν εξυπηρετεί πλέον, διότι έρχεται ο επόμενος λογαριασμός ο οποίος είναι πιο φουσκωμένος από τον προηγούμενο, με αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες να βρίσκονται πλέον με την πλάτη στον τοίχο. Αυτή είναι δυστυχώς η κατάσταση όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη των Ευρώπη. Πέρυσι τέτοια περίοδο το κόστος του καυσίμου ήταν 1,5 ευρώ/λίτρο και φέτος στα μικρά νησιά φτάνει μέχρι και 2,20 ευρώ στα μικρά νησιά. Ο τριπλασιασμός του κόστους του ρεύματος έχει εκτινάξει στα ύψη το λειτουργικό κόστος μιας επιχείρησης, προκαλώντας πλέον ουσιαστικό πρόβλημα βιωσιμότητας», λέει ο κ. Γιάννης Γεωργίου Πάππου.
Εξίσου σοβαρό πρόβλημα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου αντιμετωπίζουν και τα ξενοδοχεία all inclusive, που έκλεισαν και υπέγραψαν τα συμβόλαιά τους ήδη από πέρυσι υπολογίζοντας τα λειτουργικά έξοδα με βάση τις τιμές εκείνης της περιόδου. Το ρεύμα πλέον έχει εκτοξευθεί στα ύψη, η τροφοδοσία έχει αυξηθεί τουλάχιστον κατά 25% με αποτέλεσμα το λειτουργικό κόστος να είναι υπερπολλαπλάσιο και οι τιμές των συμβολαίων που υπογράφηκαν πέρσι, δεν ανταποκρίνονται στα πραγματικά λειτουργικά έξοδα όπως διαμορφώθηκαν φέτος.
Π. Εγγλέζος, πρόεδρος Ε.Κ.Ρ: Η κατάσταση είναι τραγική
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου κ. Παναγιώτης Εγγλέζος με δηλώσεις του στη «δημοκρατική», ανέφερε ότι σχεδόν καθημερινά απευθύνονται στο Κέντρο καταναλωτές που λόγω συσσωρευμένων οφειλών δεν έχουν ρεύμα στο σπίτι τους, όμως όπως λέει, τα περιθώρια παρέμβασης είναι εξαιρετικά περιορισμένα και μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις μέσω της Ενωσης Εργαζομένων Καταναλωτών της ΓΣΕΕ που εδρεύει στην Αθήνα και έχει υποκατάστημα στη Ρόδο, κατέστη εφικτή η επανασύνδεση. Οι υπόλοιποι παραμένουν χωρίς ρεύμα και σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για οικογένειες. Όπως λέει ο κ. Π. Εγγλέζος, «διανύουμε την Εβδομάδα των Παθών για τους εργαζόμενους οι οποίοι βλέπουν τριπλάσιους και τετραπλάσιους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς ρεύματος τους οποίους δεν μπορούν όχι να εξοφλήσουν αλλά ούτε καν να ρυθμίσουν, αφού ήδη έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση προηγούμενων λογαριασμών που παραμένουν ανεξόφλητοι. Οι εργαζόμενοι είναι σε τραγική κατάσταση μετά την παραλαβή των εκκαθαριστικών λογαριασμών, βρίσκονται μπροστά σε οικονομικό αδιέξοδο και εκτιμώ ότι οι διακοπές παροχής ηλεκτρικού ρεύματος θα πολλαπλασιαστούν».
Η. Μπούκλας, πρόεδρος Ενωσης Εργαζομένων Καταναλωτών: Καθημερινές οι εντολές διακοπής ρεύματος
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του τοπικού παραρτήματος της Ενωσης Εργαζομένων Καταναλωτών της ΓΣΕΕ κ. Ηλία Μπούκλα, οι εντολές για διακοπή παροχής ηλεκτρικού ρεύματος είναι καθημερινές και το πρόβλημα όχι μόνο δεν πρόκειται να επιλυθεί αλλά θα γιγαντωθεί αν δεν ληφθεί κεντρική πολιτική απόφαση. Όπως εξηγεί, αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να εκτονωθεί η τεταμένη κατάσταση που επικρατεί εξαιτίας των αυξημένων λογαριασμών ρεύματος που έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη εξαιτίας της ρήτρας αναπροσαρμογής. Παρότι δεν υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία για το πόσες διακοπές παροχής γίνονται καθημερινά, καθώς πέρα από τον ΔΕΔΔΗΕ υπάρχουν και οι ιδιωτικοί πάροχοι, το βέβαιον είναι πως πλέον καθημερινά μένουν χωρίς ρεύμα σπίτια στη Ρόδο.
Τι είναι η ρήτρα αναπροσαρμογής
Από τον Αύγουστο του 2021 η ΔΕΗ έχει εισάγει έναν νέο τρόπο τιμολόγησης για το ρεύμα που καταναλώνεται από νοικοκυριά αλλά και επαγγελματίες στη χαμηλή τάση. Αντικατέστησε τη ρήτρα CO2 που ίσχυε για τα τιμολόγια ρεύματος χαμηλής τάσης με την Ρήτρα Αναπροσαρμογής, που βασίζεται στην τιμή που έχει η χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Η Ρήτρα Αναπροσαρμογής λειτουργεί με τους εξής τρόπους:
• Συνδέοντας τα τιμολόγια της ΔΕΗ με την εξέλιξη της αγοράς του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.
• Αντικαθιστώντας τον αντίστοιχο μηχανισμό που ίσχυε και βασίζονταν στη ρήτρα CO2 δηλαδή στη διακύμανση των τιμών με βάση τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.
Πληγή οι διακοπές ηλεκτροδότησης
Την ίδια ώρα που οι παραφουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος δημιουργούν οικονομική ασφυξία στην τοπική οικονομία, οι αναιτιολόγητες διακοπές ρεύματος είναι καθημερινές με αποτέλεσμα πέρα από την αρρυθμία στην αγορά να προκαλούνται και ζημιές σε οικοσκευές αλλά και ευπαθή προϊόντα, φτάνοντας στα όριά τους νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η ταλαιπωρία που υφίστανται στη Ρόδο οι πολίτες από τις διακοπές ρεύματος, με τη λειτουργία μάλιστα δύο εργοστασίων στο νησί, είναι άνευ προηγουμένου και κανείς δεν παίρνει την ευθύνη να δώσει μια πειστική απάντηση για ποιον λόγο έχει γίνει πλέον καθημερινό φαινόμενο αυτή η απαράδεκτη κατάσταση.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου