Πάνω από 8 δισ. μειώθηκαν οι δαπάνες της περίθαλψης την τελευταία εξαετία. Σχεδόν διπλάσια η συμμετοχή των ασφαλισμένων για τα φάρμακα παρά τις συνεχείς πτώσεις στις τιμές, 6 στους 10 χρόνια πάσχοντες δεν λαμβάνουν σωστά τη θεραπεία τους λόγω μειωμένης αγοραστικής δύναμης.
Πάνω από 8 δισ. λιγότερα στις συνολικές δαπάνες της Υγείας, ιδιωτικές και δημόσιες τα τελευταία έξι χρόνια. Αύξηση θεσμοθετημένης συμμετοχής των ασφαλισμένων για τα φάρμακα από 15.7% κατά μέσο όρο το 2012 σε 26.5% το 2014. Μείωση της κατά κεφαλήν δαπάνης για την περίθαλψη στα 183 ευρώ, πολύ πιο χαμηλά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Την ίδια ώρα, 60% των χρόνιων πασχόντων αντιμετωπίζουν προβλήματα στη θεραπεία τους λόγω μειωμένης αγοραστικής δύναμης, περίπου 30% έχει μειώσει τις επισκέψεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και 20% έχει μειώσει τις συνολικές δαπάνες υγείας. Παράλληλα, καταγράφεται σημαντική αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία (από περίπου1.6 εκατ. το 2009 σε πάνω από 2.5 εκατ. πέρσι). Η δημόσια χρηματοδότηση για προγράμματα ψυχικής υγείας έχει μειωθεί κατά 55%. Τέλος, ο επιπολασμός της κατάθλιψης είναι πλέον 2.5 φορές μεγαλύτερος.

capital.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ