ΕΙΔΗΣΕΙΣ

337% περισσότεροι φόροι στους φτωχότερους Έλληνες

news room 1 λεπτό ανάγνωση
φτώχεια

Σύμ­φω­να με έρευ­να του Ιδρύ­μα­τος Hans Böckler, το χάσμα με­τα­ξύ πλου­σί­ων και φτω­χών στην Ελ­λά­δα της κρί­σης με­γά­λω­σε δρα­μα­τι­κά. Oι φτω­χό­τε­ροι επι­βα­ρύν­θη­καν φο­ρο­λο­γι­κά κατά 337% ενώ οι εύ­πο­ροι κατά 9%.

«Ελ­λά­δα. Αλ­λη­λεγ­γύη και προ­σαρ­μο­γή στα χρό­νια της κρί­σης» είναι ο τί­τλος μα­κρο­σκε­λούς έρευ­νας που εκ­πό­νη­σαν ο ομό­τι­μος κα­θη­γη­τής Οι­κο­νο­μι­κών του Κα­πο­δι­στρια­κού Πα­νε­πι­στη­μί­ου Αθη­νών και πρώην υπουρ­γός Τάσος Γιαν­νί­τσης μαζί με τον ανα­πλη­ρω­τή κα­θη­γη­τή Αγρο­τι­κής Οι­κο­νο­μί­ας στο Γε­ω­πο­νι­κό Πα­νε­πι­στή­μιο Αθη­νών Σταύ­ρο Ζω­γρα­φά­κη για λο­γα­ρια­σμό του γερ­μα­νι­κού Ιδρύ­μα­τος Μα­κρο­οι­κο­νο­μι­κών Με­λε­τών Hans Böckler.

Στό­χος της έρευ­νας ήταν η με­λέ­τη της επί­δρα­σης της κρί­σης και των πο­λι­τι­κών αντι­με­τώ­πι­σής της στη μεί­ω­ση των ει­σο­δη­μά­των καθώς επί­σης στην όξυν­ση των φο­ρο­λο­γι­κών και γε­νι­κό­τε­ρα οι­κο­νο­μι­κών ανι­σο­τή­των στην Ελ­λά­δα.

Σύμ­φω­να με την έρευ­να, εξαι­ρε­τι­κά ση­μα­ντι­κές ήταν οι δια­φο­ρο­ποι­ή­σεις ως προς τις φο­ρο­λο­γι­κές επι­βα­ρύν­σεις που επι­βλή­θη­σαν κατά την πε­ρί­ο­δο της κρί­σης με­τα­ξύ πλου­σιό­τε­ρων και φτω­χό­τε­ρων κοι­νω­νι­κών στρω­μά­των. Τα σκλη­ρά μέτρα λι­τό­τη­τας που επι­βλή­θη­καν στη χώρα, η οποία ήταν στα πρό­θυ­ρα χρε­ο­κο­πί­ας, είχαν ως απο­τέ­λε­σμα την από­το­μη αύ­ξη­ση της φτώ­χειας. Όπως ανα­φέ­ρει η έρευ­να, το ονο­μα­στι­κό ακα­θά­ρι­στο προ­ϊ­όν των μέσων ελ­λη­νι­κών νοι­κο­κυ­ριών μειώ­θη­κε συ­νο­λι­κά με­τα­ξύ 2008 και 2012 έως και κατά ένα τέ­ταρ­το, ενώ οι με­γά­λες αυτές μειώ­σεις οφεί­λο­νται κατά το ήμισυ στις πε­ρι­κο­πές μι­σθών.

Το βάρος της κρί­σης έφε­ραν οι φτω­χό­τε­ροι

Ιδιαί­τε­ρα επι­βα­ρυ­μέ­να πα­ρου­σιά­ζο­νται, σύμ­φω­να με την έρευ­να, τα με­σαία και χα­μη­λά ει­σο­δή­μα­τα, τα οποία ανα­γκά­στη­καν να ση­κώ­σουν το με­γα­λύ­τε­ρο φο­ρο­λο­γι­κό βάρος κατά την πε­ρί­ο­δο της κρί­σης. Ει­δι­κό­τε­ρα, τα χα­μη­λό­τε­ρα στρώ­μα­τα ανα­γκά­στη­καν να υπο­στούν φο­ρο­λο­γι­κές επι­βα­ρύν­σεις που αυ­ξή­θη­καν έως και 337% σε σχέση με το πα­ρελ­θόν. Αντί­θε­τα, τα ανώ­τε­ρα οι­κο­νο­μι­κά στρώ­μα­τα υπέ­στη­σαν πε­ραι­τέ­ρω επι­βα­ρύν­σεις της τά­ξε­ως μόλις του 9%. Σε από­λυ­τους αριθ­μούς, αν και η φο­ρο­λο­γι­κή επι­βά­ρυν­ση στα μη προ­νο­μιού­χα νοι­κο­κυ­ριά αυ­ξή­θη­κε μόνο κατά κά­ποιες εκα­το­ντά­δες ευρώ, εντού­τοις συ­νο­δεύ­τη­κε από τις μα­ζι­κές μειώ­σεις σε μι­σθούς αλλά και την αύ­ξη­ση της ανερ­γί­ας.

Η έρευ­να πη­γαί­νει όμως και ένα βήμα πα­ρα­πέ­ρα, υπο­γραμ­μί­ζο­ντας ότι οι πε­ρι­κο­πές που επι­βλή­θη­καν ήταν πολύ πιο εκτε­τα­μέ­νες από ό,τι χρεια­ζό­ταν στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα για την τό­νω­ση της αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τας της ελ­λη­νι­κής οι­κο­νο­μί­ας σε διε­θνές επί­πε­δο. Επι­πλέ­ον ανα­φο­ρι­κά με τις μειώ­σεις μι­σθών η έρευ­να ση­μειώ­νει ότι αυτές ήταν πολύ πιο επί­πο­νες στον ιδιω­τι­κό τομέα σε σχέση με τον δη­μό­σιο. Σε πολ­λές μά­λι­στα πε­ρι­πτώ­σεις οι μειώ­σεις που απο­φα­σί­σθη­καν για μι­σθούς του δη­μο­σί­ου είτε δεν εφαρ­μό­στη­καν ποτέ στην πράξη είτε απο­σύρ­θη­καν, εν μέρει, λόγω δι­κα­στι­κών απο­φά­σε­ων.

Η έρευ­να ανα­φέ­ρει επί­σης ότι το 2012 ένα στα τρία ελ­λη­νι­κά νοι­κο­κυ­ριά έπρε­πε να αντε­πε­ξέλ­θει στις οι­κο­νο­μι­κές του υπο­χρε­ώ­σεις με ετή­σιο ει­σό­δη­μα περί τα 7.000 ευρώ. Εντύ­πω­ση, τέλος, προ­κα­λεί το γε­γο­νός ότι τα μη προ­νο­μιού­χα νοι­κο­κυ­ριά έχα­σαν μέσα στην κρίση το 86% του συ­νο­λι­κού τους ει­σο­δή­μα­τος, ενώ οι πιο εύ­πο­ρες οι­κο­γέ­νειες μόλις το 16% με 20%.

Ας ση­μειω­θεί ότι στην έρευ­να για λο­γα­ρια­σμό του Ιδρύ­μα­τος Hans Böckler ανα­λύ­θη­καν στοι­χεία που αφο­ρού­σαν 260.000 ελ­λη­νι­κά νοι­κο­κυ­ριά.

Πηγή: dw.de

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.