Ειδήσεις

Στο αρχείο η δικογραφία για παράνομες υιοθεσίες

Στο αρχείο τέθηκε με διάταξη η δικογραφία που σχηματίστημε μετά από έρευνα στο ληξιαρχείο του Δήμου Ρόδου για τη διαπίστωση τυχόν παρατυπιών στις διαδικασίες υιοθεσίας παιδιών.

Η έρευνα διενεργήθηκε κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ανέφερε στην παραγγελία της ειδικότερα τα ακόλουθα:
«Από δημοσιεύματα του Τύπου προκύπτει ότι η υπόθεση που αφορά την ανήλικη Μαρία (σύνταξη ληξιαρχικής πράξης γέννησης με ψευδείς υπεύθυνες δηλώσεις), δεν αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση, αλλά ενδέχεται να έχει λάβει χώρα και σε άλλες περιοχές της Επικράτειας. Τούτο οφείλεται, πιθανώς, στο γεγονός της ευχέρειας που έχει δώσει ο νομοθέτης να καταχωρούνται γεννήσεις παιδιών και με υπεύθυνες δηλώσεις.

Ενόψει τούτων, παρακαλούμε να ενεργήσετε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση προσωπικώς ή δια τινός των Εισαγγελέων ή Αντεισαγγελέων Πρωτοδικών της υπηρεσίας σας, με αναζήτηση κατ’ αρχάς στοιχείων από τα κατά τόπους Ληξιαρχεία, προκειμένου να διακριβωθεί αν έχουν συνταχθεί ληξιαρχικές πράξεις γεννήσεως παιδιών με βάση απλώς υπεύθυνες δηλώσεις, αρχικά κατά το χρονικό διάστημα από 1.1.2008 έως και σήμερα και σε καταφατική περίπτωση να ερευνήσετε περαιτέρω την αλήθεια του περιεχομένου των δηλώσεων αυτών, εφόσον δε διακριβωθεί, ότι δεν είναι αληθείς, να ενεργήσετε τα νόμιμα, γνωρίζοντας και σ΄ εμάς τα αποτελέσματα των ερευνών σας.

Θα ήταν χρήσιμο να ερευνήσετε σε σχέση προς τα παιδιά, για τα οποία συντάχθηκαν ληξιαρχικές πράξεις γεννήσεώς τους με ψευδείς υπεύθυνες δηλώσεις, αν έχουν τελεσθεί περαιτέρω αξιόποινες πράξεις, όπως εμπορία ανθρώπων (άρθρο 323Α Ποινικού Κώδικα), αρπαγή ανηλίκων (324 Ποινικού Κώδικα), παράνομες υιοθεσίες (άρθρο 10 παράγραφοι 2-3 Ν. 2447/1996) κλπ ή έχουν χρησιμοποιηθεί οι συνταχθείσες ληξιαρχικές πράξεις για παράνομη είσπραξη επιδομάτων».

Η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου διενήργησε έρευνα σ’ όλα τα ληξιαρχεία, τα οποία εμπίπτουν στην περιφέρεια της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ρόδου, ήτοι της Δημοτικής Ενότητας Ρόδου, Αφάντου, Αρχαγγέλου, Καλλιθέας, Καμείρου, Ιαλυσού, Λινδίων, Αταβύρου, Νότιας Ρόδου, Πεταλούδων και των Δήμων Καρπάθου, Κάσου, Μεγίστης, Ολύμπου (Καρπάθου), Σύμης, Τήλου και Χάλκης.

Από τις μαρτυρικές καταθέσεις των ληξιάρχων των ανωτέρω αντίστοιχων ληξιαρχείων καθώς και την επιθεώρηση των αντίστοιχων βιβλίων, η οποία έγινε από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ρόδου, προέκυψε ότι ουδεμία γέννηση από το 2008 έως σήμερα έχει καταχωρηθεί στα βιβλία των προαναφερόμενων ληξιαρχείων βάσει υπεύθυνης δήλωσης αλλά ούτε προέκυψε άλλη «ύποπτη» εγγραφή που να παραπέμπει σε παράνομη υιοθεσία καθόσον αυτές που έγιναν (4 στο σύνολο) πραγματοποιήθηκαν βάσει δικαστικής απόφασης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Παναγιώτης Γερούτσης    15.08.2014 09:26

    Καλημέρα σας,
    Είμαι κάτοικος Πειραιά με καταγωγή από την Ρόδο . Ο παππούς μου Ηλίας Γερούτσης ,τον οποίον δεν γνώρισα ,γεννήθηκε στην Ρόδο σε μία 12μελή οικογένεια το έτος 1891, και (υιοθετήθηκε), από μία οικογένεια στην Σύμη,όπου και απόκτησε το παραπάνω επίθετο .Αν γνωρίζετε που μπορώ να απευθυνθώ στο νησί για πιθανές πληροφορίες σχετικά με την έρευνα μου θα το εκτιμούσα πολύ.

Σχολιασμός άρθρου