Ειδήσεις

Ανακοινώθηκε η συγκρότηση Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού

Στη συγκρότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού προχώρησε χθες η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Στόχος είναι να καταστεί το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού ένας μηχανισμός διαβούλευσης στον οποίο θα μετέχουν εκπρόσωποι των περιφερειακών τοπικών αρχών και της ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας.

Ο μηχανισμός αυτός θα επεξεργάζεται, όπως δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης κ. Λίτσα Φτακλάκη, θέσεις και προτάσεις που θα στοχεύουν στην αναβάθμιση και ανάδειξη του τοπικού τουριστικού προϊόντος σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ρόλος του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού θα είναι η χάραξη περιφερειακής πολιτικής για τον τουρισμό, ο συντονισμός δράσεων και ενεργειών τουριστικού μάρκετινγκ, η δημιουργία οράματος και στρατηγικού σχεδίου, η λειτουργία παρατηρητηρίου τουρισμού, η υλοποίηση μελετών για την αντιμετώπιση προβλημάτων, η υλοποίηση σχεδίων δράσης ανά νησί, η υποστήριξη και λειτουργία τουριστικών γραφείων ανά νησί, η κατάρτιση των εμπλεκομένων στον κλάδο, η παρακολούθηση των διαδικασιών του ΕΣΠΑ 2, η διεκδίκηση αρμοδιοτήτων και πόρων από το κράτος, η μεταφορά τεχνογνωσίας από άλλους τουριστικούς προορισμούς και η κατάθεση προτάσεων για τον σχεδιασμό του ετήσιου επιχειρησιακού προγράμματος της Περιφέρειας.

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού, όπως εξήγησε η αντιπεριφερειάρχης κ. Λίτσα Φτακλάκη, η Περιφέρεια θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει το πρόγραμμά της για την τουριστική ανάπτυξη και προβολή του Νοτίου Αιγαίου και να προσκαλέσει τα άλλα μέλη του Συμβουλίου σε συνεργασία και σε συλλογική χρηματοδότηση ενεργειών μάρκετινγκ ή άλλων κοινών δράσεων.

Μέσω της λειτουργίας του νέου οργάνου θα επιτευχθεί, όπως επισημάνθηκε, καλύτερος συντονισμός όλων των δράσεων που γίνονται σε επίπεδο Περιφέρειας με ετήσιο προγραμματισμό, συνέργειες μεταξύ φορέων και εξοικονόμηση πόρων.

Στα πλαίσια της λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού επιδιώκεται και η συγκρότηση ομάδων εργασίας που θα ασχοληθούν με τομείς στρατηγικής σημασίας, όπως οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού, οι επενδύσεις για τη στήριξη του τουριστικού προϊόντος, το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι προκλήσεις της νέας προγραμματικής περιόδου, η αναβάθμιση δεξιοτήτων στον τουριστικό τομέα.

Θα συσταθούν και επιτροπές που θα είναι μόνιμες ή θα εναλλάσσονται σε κύκλους. Στις ομάδες εργασίας εκτός από τα μέλη του συμβουλίου μπορούν να λαμβάνουν μέρος και πολίτες που θέλουν να προσφέρουν στον τόπο.
Αποδέκτες των προτάσεων που θα γίνονται από το νέο όργανο θα είναι οι κεντρικές περιφερειακές και τοπικές αρχές, η τοπική επιχειρηματική κοινότητα και η ακαδημαϊκή κοινότητα.

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού θα μετέχουν δύο δήμαρχοι που θα οριστούν από την ΠΕΔ. Θα μετέχουν εκπρόσωποι των Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων, οι πρόεδροι όλων των Ενώσεων Ξενοδόχων, ένας εκπρόσωπος από κάθε Ομοσπονδία Τουριστικών Καταλυμάτων στους δύο νομούς, οι πρόεδροι των Ενώσεων Τουριστικών Γραφείων, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Π. Τσάρτας, ο κ. Μ. Παλλάς ως εκπρόσωπος της Περιφερειακής Επιτροπής Τουρισμού και η αντιπεριφερειάρχης κ. Λίτσα Φτακλάκη.
Από τη Ρόδο θα μετέχουν ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Γιάννης Πάππου ή ο αντιπρόεδρος κ. Γιάννης Κακλιός, ο πρόεδρος της ΕΞΡ κ. Α. Καμπουράκης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων κ. Π. Τοκούζης και ο πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Γραφείων κ. Κ. Κατσίβας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου