Με βούλευμα που εξέδωσε το Συμβούλιο Εφετών Δωδεκανήσου, ήρθη η κατάσχεση μοτοσυκλέτας ενός 41χρονου Ροδίτη, κατηγορούμενου για διακίνηση ναρκωτικών με την μορφή της κατοχής και παραλαβής δέματος με ναρκωτικά, για οπλοκατοχή και για απείθεια, που έχει αφεθεί ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 2.000 ευρώ, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής του δύο φορές κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του.
Το δικαστικό συμβούλιο έκρινε ότι η δίκυκλη μοτοσικλέτα, η οποία τη στιγμή της κατάσχεσης ήταν σταθμευμένη έξωθεν της οικίας του κατηγορουμένου, χωρίς να εντοπιστούν επ’ αυτής ναρκωτικά, δεν αποτέλεσε μέσο διάπραξης ή έστω διευκόλυνσης τέλεσης του κακουργήματος της διακίνησης ναρκωτικών, για το οποίο κατηγορείται στην υπό κρίση υπόθεση.
Ο κατηγορούμενος μέχρι σήμερα, όπως τονίζεται στο βούλευμα, στερείται της χρήσης της μοτοσικλέτας, στην περίπτωση δε κατά την οποία η τελευταία, παραμένει δεσμευμένη μέχρι της εκδικάσεως της υπόθεσης στην ουσία της, είναι βέβαιο εκ της ακινησίας της αλλά και για μεγάλο ακόμη χρονικό διάστημα, καθόσον δεν έχει οριστεί δικάσιμος για την εκδίκαση της υπόθεσης στην ουσία της, της φύλαξής της σε ανοιχτό υπαίθριο χώρο σταθμεύσεως, αλλά και λόγω της μακρόχρονης έκθεσής της στις διαφορετικές καιρικές συνθήκες ενός νησιού (υγρασία, ζέστη, ήλιος, βροχές), ότι θα προκληθούν σ’ αυτήν σημαντικές βλάβες, με συνέπεια να μειωθεί σημαντικά η εμπορική της αξία.
Με βάση τα προαναφερόμενα και δεδομένου ότι το ατομικό δικαίωμα του κατηγορουμένου επί της ιδιοκτησίας του δεν έχει αποδυναμωθεί συνεπεία καταχρηστικής άσκησής του, αφού ο ίδιος δεν χρησιμοποίησε το συγκεκριμένο περιουσιακό του στοιχείο προς διευκόλυνση τέλεσης της αξιόποινης πράξης για την οποία κατηγορείται, ούτε άσκησε το δικαίωμά του από την ιδιοκτησία του σε βάρος του γενικού συμφέροντος, η διατήρηση της κατάσχεσης της μοτοσικλέτας, όπως επισημαίνεται, οδηγεί σε μία de facto αποστέρηση του περιουσιακού στοιχείου του, που συνεπάγεται προσβολή του διεθνώς κατοχυρωμένου δικαιώματος στην περιουσία καθώς και της συνταγματικής αρχής της προστασίας της ιδιοκτησίας. Επιπλέον η ανωτέρω κατασχεμένη μοτοσικλέτα δεν είναι επικίνδυνη για τη δημόσια τάξη.
Ο κατηγορούμενος συνελήφθη τον Απρίλιο του 2018, στην πόλη της Ρόδου από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ρόδου.
Ειδικότερα, οι αστυνομικοί, τον έθεσαν υπό παρακολούθηση όταν προσήλθε με αυτοκίνητο σε μεταφορική εταιρεία στην οδό Κλαυδίου Πέππερ και παρέλαβε ένα δέμα.
Οι αστυνομικοί επιχείρησαν να τον ελέγξουν, ωστόσο εγκατέλειψε το όχημα και τράπηκε σε φυγή. Ακολούθησε πεζή καταδίωξη και ο δράστης ακινητοποιήθηκε από τους αστυνομικούς.
Από τον έλεγχο που έγινε στο αυτοκίνητο εντοπίσθηκε ένα χαρτοκιβώτιο (δέμα) μέσα στο οποίο υπήρχε πλαστική συσκευασία που περιείχε ακατέργαστη κάνναβη βάρους 2 κιλών και 225 γραμμαρίων.
Σε έρευνα που ακολούθησε στην κατοικία του βρέθηκαν 3 «φιξάκια» ηρωίνης συνολικού βάρους 3,3 γραμμαρίων, 3 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης, 79 ναρκωτικά δισκία, ένα σπρέι πιπεριού και το χρηματικό ποσό των 2.000 ευρώ.
Ο κατηγορούμενος έχει συλληφθεί 5 φορές για υποθέσεις ναρκωτικών και περιλαμβάνεται ως κατηγορούμενος στην δικογραφία της υπόθεσης «Web of Drugs» ως διακινητής μετά από την αξιοποίηση στοιχείων που προέκυψαν από τηλεφωνικές παρακολουθήσεις αστυνομικών.
Απολογούμενος κατέθεσε ότι είναι εξαρτημένος από ηρωίνη και κάνναβη 24 έτη και προσκόμισε σχετικές βεβαιώσεις για την απόδειξη του ισχυρισμού του. Τόνισε ότι είναι μόνιμος κάτοικος Ρόδου, δεν είναι ύποπτος φυγής και δεν υπήρξε φυγόδικος ή φυγόποινος κι ότι συνεργάστηκε με τις αρχές.
Ως συνήγορος υπεράσπισής του παρίσταται ο δικηγόρος κ. Νικήτας Μπόλκας.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ