Πρόκειται για αρχαιολογικούς χώρους, µνηµεία, µουσεία, απαλλοτριωµένους χώρους για ανασκαφές

Σε διά… περιφοράς συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συµβουλίου Οικονοµικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), µε τον πρόεδρό του, ∆ηµήτρη Λιάκο, και τους υπουργούς Ευκλείδη Τσακαλώτο, Αλέκο Φλαµπουράρη, Γιάννη ∆ραγασάκη, Χριστόφορο Βερναρδάκη και Εφη Αχτσιόγλου, υπεγράφη χθες η υπουργική απόφαση της εξαίρεσης από τη λίστα του Υπερταµείου των 2.392 επίµαχων ΚΑΕΚ που ταύτισε τον Νοέµβριο του 2018 το υπουργείο Πολιτισµού. Πρόκειται για αρχαιολογικούς χώρους, µνηµεία, µουσεία, απαλλοτριωµένους χώρους για ανασκαφές κ.ά.

Από µέρα σε µέρα αναµένεται η έκδοση σχετικού ΦΕΚ, οπότε και θα διαπιστωθεί εάν η υπουργική απόφαση αφορά τόσο στην ιδιοκτησία όσο και στη διαχείριση των συγκεκριµένων ακινήτων. Οι πιέσεις που ασκήθηκαν λόγω της προσφυγής στο Συµβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) και των δηµάρχων Πατρέων και Σπάρτης κατά της µεταβίβασης των ακινήτων, αλλά και η τεράστια δηµοσιότητα και η αντιπαράθεση που προκάλεσε εντός της Βουλής η παρέµβαση του Υπερταµείου στο ΣτΕ, χωρίς να είναι αντίδικος, προκειµένου να µην εξαιρεθούν οι επίµαχοι ΚΑΕΚ από τη λίστα των µεταβιβασµένων, ώθησαν τον κ. Τσακαλώτο στη σύγκλιση του ΚΥΣΟΙΠ για το ζήτηµα. Ως εκ τούτου, η εκδίκαση της προσφυγής του ΣΕΑ στο ΣτΕ δεν έχει για την ώρα αντικείµενο και, όπως και να ‘χει, η σχετική συνεδρίαση µετά την προσφυγή αρχαιολόγων και δηµάρχων δεν θα γίνει την ερχόµενη Τρίτη, αφού αναβλήθηκε για τις 2 Απριλίου.

«Το θέµα είναι λήξαν» υπογράµµισε ο Χρ. Βερναρδάκης. Τα βλέµµατα του ΣΕΑ και των δηµάρχων είναι, ωστόσο, στραµµένα στο νέο ΦΕΚ, καθώς, όπως επιµένουν, το επίδικο δεν είναι το ιδιοκτησιακό, αλλά η διαχείριση των αρχαιολογικών χώρων και των µνηµείων, αφού, κατά την άποψή τους, οι θεσµοί και το Υπερταµείο επιθυµούν να τη διατηρήσουν. Μην ξεχνάµε ότι τα έσοδά τους είναι τεράστια. Εξώδικη διαµαρτυρία Στο µεταξύ, εξώδικη διαµαρτυρία κατά της υπουργού Πολιτισµού Μυρσίνης Ζορµπά, του υφυπουργού Πολιτισµού Κωστή Στρατή και της γ.γ. του ΥΠΠΟΑ Μαρίας Βλαζάκη κατέθεσαν η ΠΟΕ-ΥΠΠΟ και ο Ενιαίος Σύλλογος Αττικής Στερεάς Ελλάδας και Νήσων µαζί µε 16 πρωτοβάθµιους συλλόγους (ανάµεσά τους η ΠΕΥΦΑ, η Πανελλήνια Ενωση Νυχτοφυλάκων Αρχαιοτήτων, ο Σύλλογος Εργαζοµένων ΤΑΠΑ κ.ά.), ζητώντας να δοθεί στη δηµοσιότητα η λίστα µε τα 2.392 ΚΑΕΚ

Πηγή ethnos.gr

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ