ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στις 27 Δεκεμβρίου ξεκινά ο εμβολιασμός με το σκεύασμα της Pfizer

news room 6 λεπτά ανάγνωση
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Στις 27 Δεκεμ­βρίου ξεκινά ο εμβο­λια­σμός στη χώρα μας, όπως ανα­κοί­νωσε ο Κυριά­κος Μητσο­τά­κης, επι­βε­βαιώ­νο­ντας πλήρως το ρεπορ­τάζ του ethnos.gr για την V-Day στη χώρα μας. Τα εμβόλια θα παρα­λη­φθούν στις 26 Δεκεμ­βρίου από το υπουρ­γείο Υγείας και την επομένη θα αρχίσει ο εμβο­λια­σμός, βάσει του προ­γραμ­μα­τι­σμού.

Σύμφωνα με τον σχε­δια­σμό, το σκεύ­α­σμα της Pfizer θα λάβουν πρώτοι οι εργα­ζό­με­νοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Θα ακο­λου­θή­σουν αμέσως μετά οι συμπο­λί­τες μας άνω των 65. Σε αυτήν την ηλι­κιακή κατη­γο­ρία εντάσ­σο­νται συνο­λικά περί τα 2,4 εκα­τομ­μύ­ρια πολίτες. Ο πρω­θυ­πουρ­γός Κυριά­κος Μητσο­τά­κης προ­ή­δρευσε το πρωί σε ευρεία σύσκεψη για το Εθνικό Σχέδιο Εμβο­λια­σμού που πραγ­μα­το­ποι­ή­θηκε στην αίθουσα δια­χεί­ρι­σης της Γενικής Γραμ­μα­τείας Πολι­τι­κής Προ­στα­σίας.

Η εισα­γω­γική τοπο­θέ­τηση του πρω­θυ­πουρ­γού, ανα­φέ­ρει τα εξής:

«Καλη­μέρα σας.

Χαί­ρο­μαι που μου δίνεται σήμερα η δυνα­τό­τητα να επι­σκε­φθώ το Επι­χει­ρη­σιακό Κέντρο της Πολι­τι­κής Προ­στα­σίας, στο οποίο και θα λει­τουρ­γεί εφεξής μία μεγάλη ομάδα από τα Υπουρ­γεία Υγείας, Ψηφια­κής Πολι­τι­κής και Προ­στα­σίας του Πολίτη, η οποία θα ανα­λά­βει το περί­πλοκο, αλλά και εξαι­ρε­τικά σημα­ντικό εγχεί­ρημα της δια­δι­κα­σίας του εμβο­λια­σμού έτσι ώστε να θωρα­κι­στούν το συντο­μό­τερο δυνατόν όσο το δυνατόν περισ­σό­τε­ροι συμπο­λί­τες μας, έτσι ώστε το εμβόλιο να γίνει πραγ­μα­τικά η αρχή του τέλους της παν­δη­μίας. Όπως γνω­ρί­ζετε καλά, απέ­να­ντι στις μεγάλες δυσκο­λίες αντι­τάσ­σουμε ένα επε­ξερ­γα­σμένο πρό­γραμμα.

Σύμφωνα με την τελευ­ταία ενη­μέ­ρωση την οποία έχουμε από τον Ευρω­παϊκό Οργα­νι­σμό Φαρ­μά­κων, ανα­μέ­νε­ται η έγκριση του πρώτου εμβο­λίου, θα είναι αυτό της Pfizer στις 22 Δεκεμ­βρίου. Δια­νο­μές στην Ευρώπη θα ξεκι­νή­σουν αμέσως μετά. Εκτι­μούμε ότι οι πρώτες παρ­τί­δες του εμβο­λίου θα είναι στη χώρα μας στις 26 Δεκεμ­βρίου και από την επόμενη, από τις 27 Δεκεμ­βρίου, θα μπο­ρούμε να έχουμε τους πρώτους εμβο­λια­σμούς σε πέντε νοσο­κο­μεία ανα­φο­ράς στην Αθήνα και αμέσως μετά και στη Θεσ­σα­λο­νίκη.

Όπως γνω­ρί­ζετε και ακο­λου­θώ­ντας τις ειση­γή­σεις της Εθνικής Επι­τρο­πής Εμβο­λια­σμού θα υπάρχει μία αυστηρή προ­τε­ραιο­ποί­ηση σε σχέση με το ποιοι συμπο­λί­τες μας θα πρέπει να εμβο­λια­στούν πρώτοι. Θα προη­γη­θούν, προ­φα­νώς, οι εργα­ζό­με­νοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Πρω­τί­στως οι ήρωες μας, οι οποίοι σήκωσαν τόσο μεγάλο βάρος τους τελευ­ταί­ους μήνες εργα­ζό­με­νοι στα νοσο­κο­μεία μας, στα Κέντρα Υγείας, αλλά βέβαια και οι φιλο­ξε­νού­με­νοι σε μονάδες ηλι­κιω­μέ­νων.

Και θα ακο­λου­θή­σουν αμέσως μετά οι συμπο­λί­τες μας άνω των 65, υπο­λο­γί­ζουμε ότι σε αυτήν την ηλι­κιακή κατη­γο­ρία εντάσ­σο­νται συνο­λικά περί τα 2,4 εκα­τομ­μύ­ρια συμπο­λί­τες μας. Και οι πρώτοι συμπο­λί­τες μας οι οποίοι θα εμβο­λια­στούν στη χώρα μας, θα είναι μία νοση­λεύ­τρια και ένας ηλι­κιω­μέ­νος συμπο­λί­της μας.

Είναι αλήθεια ότι η κεντρική δια­πραγ­μά­τευση, η οποία έγινε από τις Βρυ­ξέλ­λες, σχετικά με τις δια­δι­κα­σίες παρά­δο­σης του εμβο­λίου, δημιούρ­γη­σαν ένα μικρό κενό σε σχέση με τις αρχικές προσ­δο­κίες οι οποίες είχαν καλ­λιερ­γη­θεί. Θέλω να επα­να­λάβω ακόμα μία φορά ότι οι δια­πραγ­μα­τεύ­σεις αυτές γίνο­νται κεντρικά από την Ευρω­παϊκή Επι­τροπή, κάθε χώρα λαμ­βά­νει τα εμβόλια που της ανα­λο­γούν ανα­λο­γικά με τον πλη­θυ­σμό της και δεν υπάρχει καμία απο­λύ­τως δια­φο­ρο­ποί­ηση από αυτήν την πολι­τική και τα εμβόλια φτάνουν σε όλες τις Ευρω­παϊ­κές χώρες λίγο-πολύ την ίδια μέρα, κάθε παρτίδα θα φτάνει την ίδια μέρα, και μετά προ­φα­νώς η ευθύνη μετα­πί­πτει στις χώρες έτσι ώστε να μπο­ρέ­σουν να ακο­λου­θή­σουν τη εθνική στρα­τη­γική εμβο­λια­σμού με όσο το δυνατόν μεγα­λύ­τερη ταχύ­τητα και όσο το δυνατόν μεγα­λύ­τερη ασφά­λεια.

Θέλω να επα­να­λάβω και να τονίσω πόσο σημα­ντική είναι η δια­δι­κα­σία εμβο­λια­σμού των πιο ηλι­κιω­μέ­νων συμπο­λι­τών μας. Αρκεί να δείτε τα δεδο­μένα από τα νοσο­κο­μεία. Αντι­προ­σω­πεύ­ουν, δυστυ­χώς, το 85% των συναν­θρώ­πων μας που έχασαν τη ζωή τους από την αρχή της παν­δη­μίας, άνω του 60% των δια­σω­λη­νω­μέ­νων. Η θωρά­κισή τους λοιπόν, είναι πολύ­τιμη όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά είναι και αυτή η οποία θα μας εξα­σφα­λί­σει τελικά την ανα­κού­φιση για τις υγειο­νο­μι­κές δομές και για τους ανθρώ­πους τους, που σηκώ­νουν σήμερα ένα τερά­στιο βάρος.

Και βέβαια, θα πρέπει να γνω­ρί­ζουμε ότι μόνο όταν θα φτά­σουμε κοντά στο 70% εμβο­λια­σμού του συνόλου του ελλη­νι­κού πλη­θυ­σμού θα μπο­ρούμε πια να μιλάμε με ασφά­λεια ότι αφήσαμε πίσω μας την παν­δη­μία.

Όπως ξέρετε, έχουν ήδη εξα­σφα­λι­στεί όροι ασφα­λούς μετα­φο­ράς, χώροι σωστής απο­θη­κεύ­σεις, τρόποι βέβαια γρή­γο­ρης μετα­φο­ράς του εμβο­λίου στα 1.018 εμβο­λια­στικά κέντρα, τα οποία έχουν οργα­νω­θεί σε κάθε γωνιά της χώρας και έχω να τονίσω ότι σε αυτή την προ­σπά­θεια θα βοη­θή­σουν όλοι. Γιατροί, νοση­λευ­τές, φαρ­μα­κο­ποιοί, Ένοπλες Δυνά­μεις -είναι εδώ μαζί μας και ο Αρχηγός του ΓΕΕΘΑ- Πολι­τική Προ­στα­σία, Αστυ­νο­μία.

Όλοι μαζί είμαστε μία γροθιά, είμαστε μία ομάδα για να μπο­ρέ­σουμε να δρο­μο­λο­γή­σουμε αυτή τη δια­δι­κα­σία. Η χώρα δεν έχει ποτέ στο παρελ­θόν υλο­ποι­ή­σει ένα αντί­στοιχο τέτοιο σχέδιο, οι τελευ­ταίες μεγάλες εκστρα­τείες εμβο­λια­σμού είχαν γίνει με τελείως δια­φο­ρε­τικά δεδο­μένα μετά το Δεύτερο Παγκό­σμιο Πόλεμο. Κανείς σχεδόν από μας δεν τις θυμάται. Αλλά η εκστρα­τεία αυτή θα έχει τη χαρά να εκπρο­σω­πεί­ται επι­κοι­νω­νιακά από την επι­κε­φα­λής της Επι­τρο­πής Εμβο­λια­σμών την κ. Θεο­δω­ρί­δου, που θέλω και πάλι να την ευχα­ρι­στήσω, για αυτά τα οποία έχει κάνει, για αυτά τα οποία θα κάνει από εδώ και στο εξής καθώς ο ρόλος της θα είναι απο­λύ­τως κρί­σι­μος.

Και βέβαια στο επι­χει­ρη­σιακό επίπεδο από τον Μάριο τον Θεμι­στο­κλέ­ους, τον Γενικό Γραμ­μα­τέα Πρω­το­βάθ­μιας Φρο­ντί­δας, ο οποίος έχει και την ευθύνη να συντο­νί­σει αυτήν την πολύ μεγάλη προ­σπά­θεια, που εμπλέ­κει τόσους δια­φο­ρε­τι­κούς φορείς και τόσα δια­φο­ρε­τικά Υπουρ­γεία. Πάντα φυσικά θα εξα­κο­λου­θούμε να έχουμε την υπο­στή­ριξη του καθη­γητή Σωτήρη Τσιόδρα, τον οποίο ευχα­ρι­στώ για ακόμα μία φορά για όλα όσα έχει προ­σφέ­ρει αυτούς τους μήνες πολέμου κατά της παν­δη­μίας.

Έχουμε πει ότι οι αρχηγοί των Κοι­νο­βου­λευ­τι­κών Ομάδων, πολι­τική και πολι­τειακή ηγεσία θα κάνουμε από τους πρώτους το εμβόλιο για να δεί­ξουμε με αυτό τον τρόπο την εμπι­στο­σύνη μας στην επι­στήμη, αλλά θέλω για ακόμα μία φορά να πω, επι­στήσω την προσοχή όλων, η παν­δη­μία προ­φα­νώς δεν θα τελειώ­σει με το που θα αρχίσει η δια­δι­κα­σία του εμβο­λια­σμού.

Η προ­φύ­λαξη και η θωρά­κιση δεν είναι ξεχω­ρι­στές φάσεις, είναι δύο παράλ­λη­λες δια­δι­κα­σίες και τα περιο­ρι­στικά μέτρα θα μπορούν να αρθούν μόνο όταν παγιω­θεί πια η πτωτική τάση της παν­δη­μίας και θα χρεια­στεί να κρα­τή­σουμε ακόμα για καιρό περιο­ρι­σμέ­νες τις κοι­νω­νι­κές μας επαφές, η κοι­νω­νία θα τείνει με το ένα της χέρι στο εμβόλιο και με το άλλο θα συνε­χί­σει να σηκώνει τη μάσκα στο πρόσωπο. Και καθώς έρχο­νται και οι μέρες των γιορτών να επα­να­λάβω ακόμα μία φορά, την έκκληση μου, σε όλους να είμαστε δίπλα προ­σε­κτι­κοί, να περιο­ρί­σουμε στο απο­λύ­τως ελά­χι­στο τις επαφές μας.

Θα κάνουμε δια­φο­ρε­τικά Χρι­στού­γεννα, αυτή τη φορά, θα έρθουν άλλα Χρι­στού­γεννα, θα έρθουν άλλες Πρω­το­χρο­νιές, που θα μπο­ρούμε να γιορ­τά­σουμε έτσι όπως γιορ­τά­ζαμε πάντα. Αυτά τα Χρι­στού­γεννα και αυτή η Πρω­το­χρο­νιά θα είναι και πρέπει να είναι δια­φο­ρε­τική και είμαι απο­λύ­τως σίγου­ρος ότι οι συμπο­λί­τες μας θα αντα­πο­κρι­θούν με αίσθημα ευθύνης και θα κάνουν αυτό το οποίο είναι σωστό. Σωστό για τους ίδιους, σωστό για τη χώρα.

Κλείνω λέγο­ντας, ότι ο εμβο­λια­σμός όταν με το καλό ολο­κλη­ρω­θεί θα γράψει τις τελευ­ταίες γραμμές στον επίλογο αυτής της μεγάλης μάχης κατά της παν­δη­μίας και θα είναι και ο πρό­λο­γος μιας νέας εποχής ασφά­λειας και ευη­με­ρίας, που είμαι σίγου­ρος ότι θα ξημε­ρώ­σει όταν με το καλό αφή­σουμε πίσω μας αυτήν την πρω­το­φανή περι­πέ­τεια. Όπως έχουμε πει θα φέρει, όπως υπο­δη­λώ­νει και ο τίτλος του σχεδίου, θα φέρει περισ­σό­τερη ελευ­θε­ρία.

Το εμβόλιο δεν μας απε­λευ­θε­ρώ­νει μόνο από το ζυγό της υγειο­νο­μι­κής απειλής, αλλά απο­τε­λεί ταυ­τό­χρονα και ένα δια­βα­τή­ριο ανά­κτη­σης των μικρών και μεγάλων ελευ­θε­ριών μας, που γνώ­ρι­σαν προ­σω­ρι­νούς πλην όμως ανα­γκαί­ους περιο­ρι­σμούς. Σταματώ εδώ για να πάμε τώρα στις παρου­σιά­σεις μας».

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.