Ειδήσεις

Και «συμφωνία κυρίων» για τους πλειστηριασμούς θέλει η κυβέρνηση

Συνάντηση με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών έχει το μεσημέρι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, σε μια κρίσιμη στιγμή για τον κλάδο, δεδομένης της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης που είναι σε εξέλιξη αλλά και του πολυνομοσχεδίου που περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις για την προστασία πρώτης κατοικίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση θα συζητηθεί η πορεία των αυξήσεων κεφαλαίου που βρίσκονται σε εξέλιξη (με τις Alpha Bank και Eurobank να έχουν ήδη ολοκληρώσει τα book buildings με επιτυχία).

Παράλληλα, όμως, ίδιες πηγές αναφέρουν ότι θα συζητηθεί και το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Η κυβέρνηση κατέθεσε χθες το βράδυ το πολυνομοσχέδιο το οποίο παρέχει πλήρη προστασία για το 25% των πλέον αδύναμων δανειοληπτών αλλά και προστασία με συγκεκριμένα κριτήρια για τους «μεσαίους», η οποία καλύπτει επιπλέον περίπου 35% των περιπτώσεων.

Παράλληλα με τη νομοθετική ρύθμιση, ωστόσο, αναμένεται να συζητηθεί μια «δέσμευση» από την πλευρά των τραπεζών, ότι δεν θα προχωρήσουν, τουλάχιστον τον επόμενο χρόνο, σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Κάτι αντίστοιχο έγινε και στο παρελθόν, όταν υπήρξε «νομοθετικό κενό» για το θέμα.

Υπενθυμίζεται ότι προ λίγων ημερών ο πρόεδρος της Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας είχε ταχθεί κάθετα αντίθετος στο ενδεχόμενο να προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, «για οικονομικούς αλλά και για κοινωνικούς λόγους». Όπως είχε δηλώσει, «η έναρξη διαδικασίας πλειστηριασμών στην α’ κατοικία καταλήγει να είναι σε βάρος των τραπεζών».

Όπως είχε πει, «οι τράπεζες θα έχουν εξαιρετικά υψηλό κόστος εφαρμόζοντας τη διαδικασία των πλειστηριασμών και μάλιστα στις σημερινές, πολύ χαμηλές τιμές των ακινήτων. Πέραν του γεγονότος ότι αυτό αποτελεί μία μεγάλη κοινωνική αδικία, προκαλεί και ζημία στις τράπεζες. Αν όλα αυτά τα δεκάδες χιλιάδες ακίνητα περιέλθουν στις τράπεζες, θα εκμηδενιστεί η αξία τους. Κόστη συντήρησης, φύλαξης κ.λπ.».

Μάλιστα ο ίδιος είχε προτείνει όσο διαρκεί η κρίση, ακόμα και αυτοί που έχουν εισοδήματα κάτω από ένα ορισμένο ύψος, να πληρώνουν κάτι μικρό και συμβολικό, πάντοτε μιλώντας για την α’ κατοικία. «Ας πούμε 1,2% επί του υπολοίπου του δανείου μπορεί να καταβάλλεται, για να υπάρχει δίκαιη αντιμετώπιση έναντι εκείνων που νοικιάζουν σπίτια από ιδιώτες και βρίσκονται ενδεχομένως στην ίδια ή χειρότερη εισοδηματική ή περιουσιακή κατάσταση».

Ανάλογη θέση είχε πάρει και η Λούκα Κατσέλη χθες: «Οι μαζικές κατασχέσεις ακινήτων αντίκεινται στην ισορροπία του τραπεζικού συστήματος. Όσοι έχουν πραγματικό πρόβλημα θα προστατευθούν, αλλά ευνοϊκότερης αντιμετώπισης θα τύχουν και όσοι είναι συνεπείς αλλά λόγω της κρίσης ζορίζονται στην αποπληρωμή».

euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου