ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ευλογιά των πιθήκων: 50 κρούσματα στην Ελλάδα – Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Ευλογιά
Test tubes labelled "Monkeypox virus positive" are seen in this illustration taken May 22, 2022. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Ο συνο­λι­κός αριθμός των εργα­στη­ριακά επι­βε­βαιω­μέ­νων κρου­σμά­των της ευλο­γιάς των πιθήκων στην Ελλάδα από την έναρξη της κατα­γρα­φής ανέρ­χε­ται σε 50.

Σύμφωνα με την ενη­μέ­ρωση του ΕΟΔΥ πρό­κει­ται για άνδρες στο σύνολό τους με διάμεση ηλικία τα 36 έτη (19-59), εκ των οποίων 16 ανέ­φε­ραν ταξίδι στο εξω­τε­ρικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου (32%).

Σημειώ­νε­ται ότι τα κατα­γε­γραμ­μένα εργα­στη­ριακά επι­βε­βαιω­μένα κρού­σματα έχουν ήδη αναρ­ρώ­σει ή αναρ­ρώ­νουν σε γενικά καλή κλινική κατά­σταση.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι ιογενής λοίμωξη που ανα­γνω­ρί­στηκε για πρώτη φορά το 1958. Έκτοτε, εμφα­νί­ζε­ται σε τρο­πι­κές περιο­χές της Δυτικής και Κεντρι­κής Αφρικής. Μετα­δί­δε­ται μέσω της επαφής με άγρια ζώα και από άνθρωπο σε άνθρωπο με τη στενή σωμα­τική επαφή.

Το Μάιο του 2022 κατα­γρά­φηκε αυξη­μέ­νος αριθμός κρου­σμά­των ευλο­γιάς πιθήκων σε μη ενδη­μι­κές χώρες. Συνο­λικά, στην Ευρώπη, μέχρι τις 16 Αυγού­στου 2022 κατα­γρά­φη­καν 18.960 κρού­σματα της νόσου σε 43 δια­φο­ρε­τι­κές χώρες.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.