Ρεπορτάζ

«Εμπλοκή» μετά από έκπτωση υποψήφιου αναδόχου σε ποσοστό 41,23% για έργο στ’ Αφάντου

Στην συγκρότηση ειδικής τριμελούς επιτροπής του άρθρου 221 παρ.3 του Ν. 4412 προχώρησε χθες η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ρόδου για την αντιμετώπιση έκτακτου ζητήματος που ανέκυψε μετά την διάσταση στις απόψεις που εκφράζουν η επιτροπή διαγωνισμού με την διευθύνουσα υπηρεσία αλλά και την προσέγγισή τους στην αξιολόγηση των ποσοστών των υποψήφιων αναδόχων έργου στ’ Αφάντου.
Πιο συγκεκριμένα, η Διεύθυνση Τεχνικών Εργων και Υποδομών εισηγήθηκε την μη έγκριση πρακτικού ως προς την πρόταση της επιτροπής διαγωνισμού να ανακηρυχθεί προσωρινός ανάδοχος του έργου «ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΡΕΜΑΤΟΣ ¨ΜΠΡΑΣΙΑΝΟΣ¨ (ΠΛΑΤΥΣ) ΣΤΗ Δ.Ε. ΑΦΑΝΤΟΥ» προϋπολογισμού 2.400.640 € συμπ/νου Φ.Π.Α. η εταιρία «ΕΡΓΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Ι.Κ.Ε.» με μέση προσφερόμενη έκπτωση 41,32% και ποσό προσφοράς 1.125.048,86 € χωρίς Φ.Π.Α .
Εισηγήθηκε ακόμη την απόρριψη της προσφοράς της εταιρείας «ΕΡΓΟΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Ι.Κ.Ε.» κρίνοντάς την ως ασυνήθιστα χαμηλή σύμφωνα με το άρθρο 88 του Ν.4412/2016 και δεν αιτιολογείται και την ανάδειξη ως προσωρινού αναδόχου του 2ου κατά σειρά μειοδότη, της εταιρείας VAST MAKE IKE, με μέση έκπτωση 27,02% .
Η Επιτροπή του διαγωνισμού εισηγήθηκε την έγκριση του 2ου πρακτικού ηλεκτρονικής δημοπρασίας με Α.Α. ΕΣΗΔΗΣ 182717 της ηλεκτρονικής δημοπρασίας, την ανακήρυξη ως προσωρινού μειοδότη την εργοληπτική επιχείρηση «Έργον Αναπτυξιακή ΙΚΕ» με α.α. προσφοράς στο ΕΣΗΔΗΣ:217839 και ποσοστό μέσης τεκμαρτής έκπτωσης 41,32% επί των τιμών του τιμολογίου της μελέτης.
Η Οικονομική Επιτροπή εκτίμησε ότι πράγματι η προσφερόμενη έκπτωση σε ποσοστό 41,32 % είναι εξαιρετικά χαμηλή και απέχει πολύ από την προσφορά του δεύτερου υποψήφιου αναδόχου.
Η Διευθύνουσα Υπηρεσία έκρινε ειδικότερα ότι η προσφορά που υπέβαλε ο 1ος μειοδότης «Έργον Αναπτυξιακή ΙΚΕ», όπως του ζητήθηκε από την επιτροπή διαγωνισμού, είναι ασυνήθιστα χαμηλή, καθώς εμφάνισε απόκλιση μεγαλύτερη των 10 ποσοστιαίων μονάδων από τον μέσο όρο του συνόλου των εκπτώσεων των παραδεκτών προσφορών που υποβλήθηκαν (Μ.Ο. ποσοστών αποδεκτών προσφορών: 18,07%).
Υποστηρίζει ότι στην αιτιολόγηση που του ζητήθηκε και έγινε αποδεκτή από την επιτροπή διαγωνισμού, παρόλο που έχουν υποβληθεί προσφορές τρίτων εταιρειών, που καλύπτουν στο σύνολο τις εργασίες του συγκεκριμένου έργου, οι προσφερόμενες τιμές είναι αρκετά μειωμένες από τις συνήθεις τιμές που προσφέρονται στο εμπόριο και στην κατασκευή των έργων.
Επιπλέον αυτού, οι προσφορές τρίτων που προσκόμισε ο μειοδότης προκειμένου να αιτιολογήσει την προσφορά του είχαν περιορισμένη ισχύ και πιο αναλυτικά, όσον αφορά στο σίδερο από την εταιρεία ΟΜΠΑΣΗ ΧΑΝΟΥΜ ισχύ έως τις 12/9/2021, όσον αφορά στο σκυρόδεμα από την εταιρεία ΝΙΚΟΣ Β.Λ.Τ. Α.Ε. ισχύ έως 15/9/2021, τα στηθαία ασφαλείας από την εταιρεία GEOSOLSA ισχύ έως 11/9/2021, και τα συρματοκιβώτια από την εταιρεία ΠΑΝΜΕΤΑΛ ΑΕΒΕ ισχύ έως 20/10/2021.
Στην αιτιολόγηση που προσκόμισε την 24 /10/2021 δεν φρόντισε, όπως υποστήριξε η Διευθύνουσα Υπηρεσία, λόγω της διαρκούς ανατίμησης των πρώτων υλών, να λάβει νέες προσφορές προκειμένου να αιτιολογήσει την προσφορά του, καθώς αυτές που είχε λάβει και προσκόμισε βάσει των οποίων στήριξε την αιτιολόγηση της προσφοράς του είχαν ήδη λήξει.
Η Επιτροπή του Διαγωνισμού έχει κρίνει εξάλλου επαρκείς τις εξηγήσεις της «Έργον Αναπτυξιακή ΙΚΕ».
Στον διαγωνισμό συμμετείχαν οι ακόλουθοι:

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου