Θετικές είναι οι εξελίξεις που καταγράφονται για την εκκίνηση της επένδυσης στο Γκολφ Αφάντου, μετά την ολοκλήρωση του μεγαλύτερου μέρους της εργολαβίας αρχαιολογικών τομών στο ακίνητο.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «δημοκρατικής» οι εκσκαφές έχουν ολοκληρωθεί στο νότιο τμήμα του ακινήτου που πλειοδότησε η εταιρεία Τ.Ν. Aegean Sun Investment Ltd, συμφερόντων του Κύπριου ξενοδόχου κ. Νικολή Νικολαϊδη.
Στο ακίνητο δεν βρέθηκαν αρχαία και κινούνται άμεσα οι διαδικασίες για την υπογραφή της σχετικής σύμβασης.
Στο βόρειο τμήμα, που έχει πλειοδοτήσει η εταιρεία M.A. Angeliades Inc. συμφερόντων του ομογενή επενδυτή κ. Μερκούριου Αγγελιάδη, οι τομές έχουν ολοκληρωθεί εν μέρει χωρίς να προκύψουν σημαντικής αρχαιολογικής αξίας ευρήματα παρά μόνο ελάχιστα στην ευρύτερη περιοχή του Ερημόκαστρου. Οι τομές που έχουν προγραμματιστεί εντός του γηπέδου του γκολφ Αφάντου θα διενεργηθούν στο τέλος της θερινής τουριστικής περιόδου, προκειμένου να μην ανασταλεί η λειτουργία του.
Θυμίζουμε ότι η εταιρεία που ανέλαβε το έργο, υπάγεται στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και η επωνυμία της είναι «Νότιο Αιγαίο Κατασκευές Εξοπλισμοί Ξενοδοχείων ΕΠΕ».
Διαχειριστής αυτής είναι ο κ. Μαρίνος Αντωνίου του Αριστοτέλη, κυπριακής καταγωγής, ενώ διατηρεί γραφεία στα Κολύμπια με εκπρόσωπο τον κ. Γεώργιο Σπανό, της Αtlantica Hotels.
Εταίροι της εταιρείας, είναι οι « Μ.Α. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ ΛΙΜΙΤΕΔ», που εδρεύει στην Παραμυθιά Λεμεσού Κύπρου, η οποία συμμετέχει κατά ποσοστό 99,599%, o κ. Γιαννάκης Αντωνίου του Αριστοτέλη, ο οποίος συμμετέχει στην εταιρεία κατά ποσοστό 0,40% και ο κ. Μαρίνος Αντωνίου του Αριστοτέλη, ο οποίος συμμετέχει στην εταιρεία κατά ποσοστό 0,001%. Έδρα της εταιρείας είναι ο Δήμος Γλυφάδας Αττικής.
Θυμίζουμε ότι εκπρόσωποι των δύο επενδυτών, που έχουν υπογράψει συμφωνία με το ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση του Γκολφ Αφάντου, έχουν αποστείλει στο ΤΑΙΠΕΔ τοπογραφικά διαγράμματα των master plan των επενδύσεων, που σκοπεύουν να κάνουν, και με βάση αυτά διενεργήθηκαν οι τομές.
Υπενθυμίζεται ότι κατά την υποβολή των προσφορών αξιοποίησης των δύο ακινήτων στ’ Αφάντου Ρόδου, τον Ιούλιο του 2014, η M.A. Angeliades Inc. με προσφορά 26,9 εκατ. ευρώ για το βόρειο ακίνητο της περιοχής και η Τ.Ν. Aegean Sun Investment Ltd με προσφορά ύψους 15,0 εκατ. ευρώ για το νότιο ακίνητο, πλειοδότησαν στον σχετικό διαγωνισμό.
Εκτοτε, το ακίνητο έκτασης 500 στρεμμάτων παραμένει αναξιοποίητο.
Δεδομένης της ανάγκης τεχνικής ωρίμανσης του ακινήτου, το ΤΑΙΠΕΔ υπέγραψε με το Υπουργείο Πολιτισμού το από 11/12/2017 Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας για τη Διενέργεια Αρχαιολογικών Διερευνητικών Τομών στα δύο ακίνητα.
Το αντικείμενο της εργολαβίας αφορά στην παροχή υπηρεσιών εκτέλεσης τεχνικού έργου, με σκοπό τη διευκόλυνση, συστηματοποίηση και επιτάχυνση των αρχαιολογικών ερευνών και εργασιών.
Οι δοκιμαστικές τομές αφορούν στις παρακάτω περιοχές:
Για τη Νότια ζώνη:
Αριθμός επιφανειών (καλύψεις κτηρίων και κολυμβητικών δεξαμενών), όπου προβλέπεται να πραγματοποιηθεί εκσκαφή: (περίπου) 150. Βάθη εκσκαφών:
1,50 μ. έως 4 μ. (επικρατέστερο βάθος: 2,80 μ.).
Για τη Βόρεια ζώνη:
Ο ακριβής προσδιορισμός των διερευνητικών τομών προέκυψε κατόπιν συνεργασίας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου και του ΤΑΙΠΕΔ.
Στο νοτιότερο τμήμα του χώρου Α8 (βορείως του Γκολφ), οι εργασίες θα αφορούν μόνο στον προσδιορισμό των ορίων του αρχαίου νεκροταφείου.
Σημειώνεται ότι ο ανάδοχος θα υποχρεούται σε κάθε περίπτωση να τηρεί εμπιστευτικότητα στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου, να συνεργάζεται με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, να προσαρμόζει το έργο προς τις παρατηρήσεις των αρμόδιων Αρχαιολόγων, που θα επιβλέπουν την τήρηση των διαδικασιών του ν. 3028/2002 και τη διασφάλιση της προστασίας των αρχαιοτήτων και να εκτελούν το έργο συμφώνως προς τις οδηγίες του ΤΑΙΠΕΔ και των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ