ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βάσεις: Κατηφόρα για Ιατρική, Νομική και Πολυτεχνείο-Την άλλη εβδομάδα τα αποτελέσματα

news room 1 λεπτό ανάγνωση
πανελληνιες

Ακόμη και η κραταιά Ιατρική Σχολή της Αθήνας πέφτει από τον… θρόνο των 19.000 στις φετινές βάσεις που τραβούν την κατη­φόρα, σχεδόν καθο­λικά.

Σύμφωνα με εκτι­μή­σεις του υπουρ­γείου Παι­δείας, τα απο­τε­λέ­σματα των Πανελ­λα­δι­κών Εξε­τά­σεων θα ανα­κοι­νω­θούν την επόμενη εβδο­μάδα, πιθα­νό­τατα στα τέλη της, και οι τελευ­ταίες επε­ξερ­γα­σίες των βαθ­μο­λο­γι­κών στοι­χείων και των προ­τι­μή­σεων των υπο­ψη­φίων δεί­χνουν σημα­ντική πτώση εκα­το­ντά­δων μορίων ακόμη και στις πιο δημο­φι­λείς σχολές. Συγκε­κρι­μένα:

Στο 1ο επι­στη­μο­νικό πεδίο των ανθρω­πι­στι­κών, νομικών και κοι­νω­νι­κών επι­στη­μών η πτώση των βάσεων ανα­μέ­νε­ται να είναι σημα­ντική. Στη Νομική της Αθήνας εκτι­μά­ται ότι η βάση θα πέσει κατά περίπου 600 μόρια. Τα 800 μόρια πτώση, αγγίζει και το Παι­δα­γω­γικό Τμήμα Δημο­τι­κής Εκπαί­δευ­σης Αθήνας.

Στο 2ο και 4ο επι­στη­μο­νικό πεδίο των θετικών και τεχνο­λο­γι­κών επι­στη­μών, ανα­μέ­νε­ται πτώση τόσο στις υψη­λό­βαθ­μες όσο και στις μεσαίες σχολές και μικρό­τερη στα χαμη­λό­βαθμα πανε­πι­στή­μια και στα ΤΕΙ. Εως 800 μόρια θα είναι η πτώση στο τμήμα Βιο­λο­γίας Αθήνας, ενώ ανάλογη πτώση ανα­μέ­νε­ται και στο τμήμα Πλη­ρο­φο­ρι­κής και Τηλε­πι­κοι­νω­νιών Αθήνας. Σημα­ντική πτώση ανα­μέ­νε­ται και στις πολυ­τε­χνι­κές σχολές, με το τμήμα Ηλε­κτρο­λό­γων Μηχα­νι­κών και Μηχα­νι­κών Υπο­λο­γι­στών Αθήνας να «χάνει» περίπου 500 μόρια από την περσινή του βάση. Στα ΤΕΙ, γύρω στα 300 μόρια εκτι­μά­ται η πτώση σε τμήματα όπως είναι το Εσω­τε­ρι­κής Αρχι­τε­κτο­νι­κής, Δια­κό­σμη­σης και Σχε­δια­σμού Αντι­κει­μέ­νων στην Αθήνα.

Στο 3ο επι­στη­μο­νικό πεδίο των επι­στη­μών Υγείας, οι βάσεις θα θυμί­ζουν το 2013. Η Ιατρική της Αθήνας, σύμφωνα με ορι­σμέ­νες εκτι­μή­σεις θα περιο­ρι­στεί κοντά στα 19.000, ίσως και λίγο πιο κάτω, από τα 19.233 που ήταν πέρυσι. Κάτω από τα 18.000 μόρια θα βρεθούν οι Φαρ­μα­κευ­τι­κές σχολές. Πτώση ανα­μέ­νε­ται να παρου­σιά­σουν και τα παραϊ­α­τρικά τμήματα ΤΕΙ του πεδίου, τα οποία συγκε­ντρώ­νουν υψηλή ζήτηση από τους υπο­ψη­φί­ους.

Στο 5ο επι­στη­μο­νικό πεδίο, στις επι­στή­μες οικο­νο­μίας και διοί­κη­σης, η πτώση των βάσεων θα είναι μικρό­τερη από τις σχολές των άλλων πεδίων, κάτι που εξη­γεί­ται από τις καλύ­τε­ρες επι­δό­σεις στις Αρχές Οικο­νο­μι­κής Θεωρίας, σε συν­δυα­σμό με την αύξηση του αριθμού των υπο­ψη­φίων που διεκ­δι­κούν θέσεις τις σχολές αυτές. Η πτώση θα ξεκινά από 200 μόρια και δεν θα ξεπερνά τα 600 μόρια.

thetoc.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.