Ειδήσεις

Βάσεις: Κατηφόρα για Ιατρική, Νομική και Πολυτεχνείο-Την άλλη εβδομάδα τα αποτελέσματα

Ακόμη και η κραταιά Ιατρική Σχολή της Αθήνας πέφτει από τον… θρόνο των 19.000 στις φετινές βάσεις που τραβούν την κατηφόρα, σχεδόν καθολικά.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Παιδείας, τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα, πιθανότατα στα τέλη της, και οι τελευταίες επεξεργασίες των βαθμολογικών στοιχείων και των προτιμήσεων των υποψηφίων δείχνουν σημαντική πτώση εκατοντάδων μορίων ακόμη και στις πιο δημοφιλείς σχολές. Συγκεκριμένα:

Στο 1ο επιστημονικό πεδίο των ανθρωπιστικών, νομικών και κοινωνικών επιστημών η πτώση των βάσεων αναμένεται να είναι σημαντική. Στη Νομική της Αθήνας εκτιμάται ότι η βάση θα πέσει κατά περίπου 600 μόρια. Τα 800 μόρια πτώση, αγγίζει και το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθήνας.

Στο 2ο και 4ο επιστημονικό πεδίο των θετικών και τεχνολογικών επιστημών, αναμένεται πτώση τόσο στις υψηλόβαθμες όσο και στις μεσαίες σχολές και μικρότερη στα χαμηλόβαθμα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ. Εως 800 μόρια θα είναι η πτώση στο τμήμα Βιολογίας Αθήνας, ενώ ανάλογη πτώση αναμένεται και στο τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Αθήνας. Σημαντική πτώση αναμένεται και στις πολυτεχνικές σχολές, με το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών Αθήνας να «χάνει» περίπου 500 μόρια από την περσινή του βάση. Στα ΤΕΙ, γύρω στα 300 μόρια εκτιμάται η πτώση σε τμήματα όπως είναι το Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων στην Αθήνα.

Στο 3ο επιστημονικό πεδίο των επιστημών Υγείας, οι βάσεις θα θυμίζουν το 2013. Η Ιατρική της Αθήνας, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις θα περιοριστεί κοντά στα 19.000, ίσως και λίγο πιο κάτω, από τα 19.233 που ήταν πέρυσι. Κάτω από τα 18.000 μόρια θα βρεθούν οι Φαρμακευτικές σχολές. Πτώση αναμένεται να παρουσιάσουν και τα παραϊατρικά τμήματα ΤΕΙ του πεδίου, τα οποία συγκεντρώνουν υψηλή ζήτηση από τους υποψηφίους.

Στο 5ο επιστημονικό πεδίο, στις επιστήμες οικονομίας και διοίκησης, η πτώση των βάσεων θα είναι μικρότερη από τις σχολές των άλλων πεδίων, κάτι που εξηγείται από τις καλύτερες επιδόσεις στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, σε συνδυασμό με την αύξηση του αριθμού των υποψηφίων που διεκδικούν θέσεις τις σχολές αυτές. Η πτώση θα ξεκινά από 200 μόρια και δεν θα ξεπερνά τα 600 μόρια.

thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου