ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εργάζονται με μισθό 100 ευρώ τον μήνα!

news room 1 λεπτό ανάγνωση
χρήματα ευρώ
Εκθεση-βόμβα στις απαι­τή­σεις των δανει­στών και κυρίως του ΔΝΤ, που απο­δει­κνύει με οικο­νο­μικά δεδο­μένα τον εργα­σιακό μεσαί­ωνα στη χώρα, απέ­στειλε στην επι­τροπή εμπει­ρο­γνω­μό­νων για τα εργα­σιακά η ηγεσία του υπουρ­γείου Εργα­σίας, Κοι­νω­νι­κής Ασφά­λι­σης και Κοι­νω­νι­κής Αλλη­λεγ­γύης.

Σύμφωνα με την έκθεση των 33 σελίδων που απο­κα­λύ­πτει η Realnews, 126.956 εργα­ζό­με­νοι επι­βιώ­νουν με λιγό­τερα από 100 ευρώ τον μήνα, ενώ μισό εκα­τομ­μύ­ριο απα­σχο­λού­με­νοι έχουν απο­δο­χές λιγό­τε­ρες από τον νομο­θε­τη­μένο κατώ­τατο μισθό των 586 ευρώ.

Παράλ­ληλα, ο μέσος όρος των μηνιαίων απο­δο­χών των Ελλήνων από το 2009 έως το 2014 μειώ­θηκε κατά 26,3%, ενώ μόλις το 40% των εργα­ζο­μέ­νων της χώρας απα­σχο­λεί­ται με όρους συλ­λο­γι­κών συμ­βά­σεων εργα­σίας.

Σύμφωνα με τα στοι­χεία του υπουρ­γείου Εργα­σίας, πάνω από το 50% των προ­σλή­ψεων για την περίοδο 2013-2015 ήταν με συμ­βά­σεις μερικής απα­σχό­λη­σης ή εκ περι­τρο­πής εργα­σίας, με απο­τέ­λε­σμα οι εργα­ζό­με­νοι να πλη­ρώ­νο­νται με το ½ ή το ¼ του κατώ­τα­του μισθού.

Μάλιστα, όπως απο­δει­κνύ­ουν τα στοι­χεία, η μείωση των μισθών δεν οδήγησε ούτε σε πτώση των τιμών των προ­ϊ­ό­ντων, ούτε σε τόνωση της αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τας. Ως κύριες αιτίες κατα­γρά­φο­νται ο περιο­ρι­σμός της ζήτησης και ο αρνη­τι­κός πλη­θω­ρι­σμός.

Στην έκθεση επι­ση­μαί­νε­ται ότι η σωρευ­τική μείωση του ΑΕΠ ανήλθε σε 25% από το 2008, ενώ οι εργα­ζό­με­νοι έχασαν περίπου το 50% της αγο­ρα­στι­κής τους δύναμης που οδηγεί σε σημα­ντική μείωση της εσω­τε­ρι­κής ζήτησης.

Η ελλη­νική οικο­νο­μία βρί­σκε­ται σε περίοδο απο­ε­πέν­δυ­σης, με απο­τέ­λε­σμα να μη δημιουρ­γού­νται νέες θέσεις εργα­σίας, παρά τη ραγδαία μείωση των μισθών και την προ­ώ­θηση ευέ­λι­κτων μορφών απα­σχό­λη­σης.

Πιέστε εδώ για να δια­βά­σετε το ανα­λυ­τικό δημο­σί­ευμα της Realnews.

Πιέστε και εδώ για να δια­βά­σετε το ανα­λυ­τικό δημο­σί­ευμα της Realnews.

Πηγή: Real.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου 1 σχόλιο

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

  1. dimitris

    Γιατι στην EUROMEDICA ποσα πληρωνονται οι σκλαβοι που εργαζονται??????