Τοπικές Ειδήσεις

Ερώτηση Σαντορινιού Νοτοπούλου μετά από δημοσιεύματα περί κρυφών, fast track εμβολιασμών σε εργαζόμενους στην κρουαζιέρα

Ποιο τελικά το σχέδιο της Κυβέρνησης για το ασφαλές άνοιγμα της σεζόν, την προστασία των ναυτικών και των χιλιάδων θέσεων εργασίας του τουριστικού κλάδου;».

Τα δημοσιεύματα όπου κάνουν λόγο για τουρίστες ή και εργαζόμενους κρουαζιέρας, να μεταφέρονται σε εμβολιαστικά ελληνικά κέντρα και να εμβολιάζονται μαζικώς, μέσα σε μυστικές συνθήκες, πληθαίνουν όλο και περισσότερο, γεγονός που αυξάνει τις απορίες του κόσμου, από τη μια για το αν τελικά υπάρχει συντεταγμένο σχέδιο για την ενίσχυση του τουρισμού και από την άλλη, σε τι βαθμό επαρκούν τα διαθέσιμα εγχώρια αποθέματα εμβολίων.

Σε αυτό το πλαίσιο και με αφορμή εκτενές ρεπορτάζ της εφημερίδας Documento που δημοσιεύθηκε προ ημερών (16/6/2021: https://www.documentonews.gr/article/%CE%B2%CE%AF%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%BF-%CE%BD%CF%84%CE%BF%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%BF-%CE%B7-%CE%BA%CF%85%CE%B2%CE%AD%CF%81%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%B5%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CE%BB/), Ερώτηση κατέθεσαν ο Νεκτάριος Σαντορινιός, Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ και η Κατερίνα Νοτοπούλου, Τομεάρχης Τουρισμού σχετικά με το αν αληθεύουν οι πληροφορίες που αναφέρονται για «μυστικές επιχειρήσεις» μεταφοράς επιβαινόντων σε κρουαζιερόπλοια προς εμβολιαστικά κέντρα της χώρας μας.

Συγκεκριμένα, οι δυο Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ ζητούν από τα Υπουργεία Υγείας, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Τουρισμού την επιβεβαίωση ή όχι της συγκεκριμένης είδησης, καθώς όπως παρατηρούν, οφείλει η Κυβέρνηση να διευκρινίσει με σαφήνεια την πολιτική της, σε σχέση με το ασφαλές άνοιγμα του Τουρισμού, με την εν γένει προστασία των εργαζομένων στα πλοία αλλά και με το πως προχωράει το πρόγραμμα εμβολιασμών, δεδομένου ότι μέχρι στιγμής έχει πλήρως εμβολιαστεί μόνο το 30% του πληθυσμού της χώρας. Οι διευκρινήσεις ζητούνται επισταμένα, δε, και υπό το φως των πρόσφατων δηλώσεων του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ο οποίος σημείωσε πως «υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση από ό,τι είναι η προσφορά των εμβολίων, ενώ στην Αττική αυτή την στιγμή τα ραντεβού είναι καλυμμένα 100%».

Επειδή, οι πρακτικές που αναφέρονται στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ, δεν έχουν γίνει δημοσίως γνωστές από την Ελληνική Κυβέρνηση, ενώ ο Ελληνικός λαός οφείλει να έχει απόλυτη και διαφανή πρόσβαση στο εθνικό εμβολιαστικό πρόγραμμα, οι αρμόδιοι Υπουργοί, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, πρέπει να δώσουν σαφείς απαντήσεις για το αν αληθεύουν οι σχετικές πληροφορίες που περιγράφουν αλλοδαπούς τουρίστες αλλά και εργαζόμενοι σε κρουαζιερόπλοια, μετά την είσοδό τους στη χώρα, να εμβολιάζονται σε ελληνικά εμβολιαστικά κέντρα.

Ενώ αν όντος ισχύει, οφείλουν να δώσουν λεπτομέρειες σχετικά με το περιγραφόμενο πλαίσιο, μιας τέτοιας, «παράλληλης», επιχείρησης εμβολιασμών, πώς εισέρχονται στη χώρα μας οι συγκεκριμένοι επισκέπτες, ποια τα διαθέσιμα αποθέματα εμβολίων στη χώρα μας και αν επαρκούν ώστε να εμβολιάζονται μαζικά και οι επισκέπτες. Ακόμη πρέπει να εξηγήσουν γιατί η ίδια «επιχείρηση» που εφαρμόζεται σε εργαζόμενους- ναυτικούς των κρουαζιερόπλοιων, δεν ισχύει και για όλους, ανεξαιρέτως, τους υπόλοιπους ναυτικούς.

Όσο όμως προχωράει η τουριστική σεζόν και τέτοιες ειδήσεις που μαρτυρούν αλλοπρόσαλλες και χωρίς συντονισμό πολιτικές, κάνουν την εμφάνισή τους, τα Υπουργεία της Κυβέρνησης οφείλουν να ενημερώσουν σχετικά με το πως προστατεύεται η ασφαλής μετάβαση και διαμονή των τουριστών στη χώρα μας, η ασφαλής συνέχιση της τουριστικής περιόδου αλλά και η υγεία των κατοίκων, των νησιών και των ανθρώπων του τουρισμού.

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός και η Κατερίνα Νοτοπούλου υπογραμμίζουν, τέλος, ότι όσο οι κυβερνητικές ανακοινώσεις δεν είναι σαφείς και δεν απαντούν ευθέως στα προβλήματα διαθεσιμότητας των ραντεβού και αποθεμάτων εμβολίων αλλά και στο αν υπάρχει ένα συνολικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης των ανθρώπων του Τουρισμού και των ναυτικών, τόσο η κοινωνία θα παραμένει ανάστατη. Η φετινή τουριστική σεζόν, δηλώνουν με έμφαση, δεν μπορεί να βασιστεί, ξανά, σε πρόχειρους σχεδιασμούς που θέτουν σε κίνδυνο εκατοντάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και εποχικά εργαζόμενους,.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

· Υγείας

· Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

· Τουρισμού

 

Θέμα: «Απορίες μετά από δημοσιεύματα για «κρυφούς» εμβολιασμούς σε επιβαίνοντες κρουαζιέρας»

 

Απορίες έχει φέρει στην επιφάνεια το πρόσφατο δημοσίευμα της Εφημερίδας Documento (16/6/2021: https://www.documentonews.gr/article/%CE%B2%CE%AF%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%BF-%CE%BD%CF%84%CE%BF%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%BF-%CE%B7-%CE%BA%CF%85%CE%B2%CE%AD%CF%81%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%B5%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CE%BB/ ) το οποίο παρουσιάζει περιπτώσεις τουριστικών λεωφορείων που μεταφέρουν, με όχι απόλυτη διαφάνεια, επιβάτες, ή και πλήρωμα, κρουαζιεροπλοίων σε ελληνικά εμβολιαστικά κέντρα.

Στο εν λόγω ρεπορτάζ, στο οποίο και επισυνάπτεται σχετικό βίντεο, εξηγείται πως μετά από καταγγελίες πολιτών και δημοσιογραφική έρευνα έχουν δημιουργηθεί έντονες υποψίες ότι αλλοδαποί, τουρίστες και εργαζόμενοι κρουαζιεροπλοίων, εμβολιάζονται μαζικά σε ελληνικό έδαφος, την ώρα που ήδη έχουν εισέλθει στη χώρα μας, στο πλαίσιο τουριστικής επίσκεψης.

Η επιβεβαίωση ή όχι της συγκεκριμένης είδησης, εκ μέρους των συναρμόδιων Υπουργείων, καθίσταται άκρως σημαντική, καθώς, από τη μια, το ποσοστό εμβολιασμού στη χώρα μας ακόμη δεν ξεπερνά το 30% του συνόλου του πληθυσμού (στοιχεία 17/6/21: https://emvolio.gov.gr/vaccinationtracker), ενώ από την άλλη, όπως ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας πρόσφατα δήλωνε πως «υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση από ό,τι είναι η προσφορά των εμβολίων, ενώ στην Αττική αυτή την στιγμή τα ραντεβού είναι καλυμμένα 100%» (https://www.avgi.gr/koinonia/388879_oyte-arketa-embolia-yparhoyn-oyte-arketa-diathesima-ranteboy).

Περαιτέρω, διευκρινήσεις οφείλουν να δοθούν άμεσα, έτσι ώστε να διαλυθεί οποιαδήποτε υποψία σε σχέση με το αν εφαρμόζεται στη χώρα μας το ευρωπαϊκό πράσινο πιστοποιητικό, που πρόσφατα ψηφίστηκε και που αποτελεί βασική πολιτική της ΕΕ για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την ενίσχυση της τουριστικής κίνησης. Τέλος, εξαιτίας αντίστοιχων διαρροών στα ΜΜΕ, οι άνθρωποι του τουρισμού και ιδίως των νησιών βρίσκονται σε αναβρασμό, αφού

η επιτυχής και ασφαλής εξέλιξη της φετινής τουριστική σεζόν θα κρίνει την τύχη ενός ολόκληρου κλάδου, της βαριάς βιομηχανίας της χώρας μας αλλά και τις θέσεις εργασίας εκατοντάδων εργαζομένων.

Επειδή, οι πρακτικές που αναφέρονται στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ, δεν έχουν γίνει δημοσίως γνωστές από την Ελληνική Κυβέρνηση, ενώ ο Ελληνικός λαός οφείλει να έχει απόλυτη και διαφανή πρόσβαση στο εθνικό εμβολιαστικό πρόγραμμα,

Επειδή, οι κυβερνητικές ανακοινώσεις δεν είναι σαφείς και δεν απαντούν ευθέως στα προβλήματα διαθεσιμότητας των ραντεβού και αποθεμάτων εμβολίων,

Επειδή, η φετινή τουριστική σεζόν δεν μπορεί να βασιστεί, ξανά, σε πρόχειρους σχεδιασμούς που θέτουν σε κίνδυνο εκατοντάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και εποχικά εργαζόμενους,

 

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

 

1. Αληθεύουν οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στο αναφερόμενο ρεπορτάζ; Αλλοδαποί τουρίστες αλλά και εργαζόμενοι σε κρουαζιερόπλοια, μετά την είσοδό τους στη χώρα, εμβολιάζονται σε ελληνικά εμβολιαστικά κέντρα; Αν ναι, ποιο είναι το περιγραφόμενο πλαίσιο, μιας τέτοιας, «παράλληλης», επιχείρησης εμβολιασμών, πώς εισέρχονται στη χώρα μας οι συγκεκριμένοι επισκέπτες και γιατί μέχρι τώρα η Κυβέρνηση δεν είχε ενημερώσει δημοσίως για την εν λόγω πρακτική;

2. Αν η εν λόγω πρακτική αφορά μόνο σε εργαζόμενους- ναυτικούς των κρουαζιερόπλοιων, τότε γιατί η ίδια πρακτική δεν εφαρμόζεται επίσης και για όλους, ανεξαιρέτως, τους υπόλοιπους ναυτικούς;

3. Ποια τα διαθέσιμα αποθέματα εμβολίων στη χώρα μας; Είναι επαρκή έτσι ώστε να εμβολιάζονται μαζικά και οι επισκέπτες;

4. Πως προστατεύεται η ασφαλής μετάβαση και διαμονή των τουριστών στη χώρα μας, η ασφαλής συνέχιση της τουριστικής περιόδου αλλά και η υγεία των κατοίκων, των νησιών και των ανθρώπων του τουρισμού; Σε τι βαθμό τηρείται το πλαίσιο και οι επιταγές του πράσινου ευρωπαϊκού πιστοποιητικού καθώς και οι μονομερείς διακρατικές συμφωνίες με χώρες εκτός ΕΕ που έχουν συνταχθεί υπό το πρίσμα της διευκόλυνσης μετακίνησης τουριστών την εποχή της πανδημίας;

 

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Σαντορινιός Νεκτάριος

 

Νοτοπούλου Κατερίν

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου