Τοπικές Ειδήσεις

“Να παρθεί πίσω η παραχώρηση του Πάρκου του Ροδινιού”

Το πάρκο ΡΟΔΙΝΙ συνδεδεμένο με την πόλη της Ρόδου και τους κατοίκους της από την ίδρυσή της, εγκαταλείφθηκε, απαξιώθηκε συνειδητά και διαχρονικά, για να οδηγηθεί σε «σωτήρες» που γνωρίζουν πολύ καλά πως θα σώζουν τα κέρδη τους.

Το πάρκο με πλήθος αρχαιοτήτων διάσπαρτα σε όλη την έκτασή του και με μοναδικά σε ομορφιά τοπία, κατατάσσεται σε τοπίο μοναδικού φυσικού κάλλους, που δεν μπορεί ν’ ανήκει πουθενά αλλού παρά μόνο στην ίδια τη κοινωνία που το δημιούργησε ιστορικά. Δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης για επενδυτές γιατί είναι φορέας ιστορικής μνήμης και συνείδησης.

Όσο και να απαξίωσαν οι τοπικές αρχές τη συντήρηση και την ανάδειξη του ιστορικού πάρκου, όσο και αν αυτή η εγκατάλειψη είχε σαν συνέπεια την απομάκρυνση του κόσμου και τη χαλάρωση των δεσμών του με αυτό, εν τούτοις παραμένει στη συνείδηση του Ροδιακού λαού, ως ο τόπος που αποτελούσε τη νεκρόπολη των προγόνων του, ως ο τόπος που έκανε τους περιπάτους και τις εκδρομές του, ως ένας μαγικός τόπος για την αναψυχή του.

Η Δημοτική Αρχή “κρυμμένη” πίσω από τον κορονοϊό, αποφεύγοντας τις αντιδράσεις και την αντιπαράθεση για την παραχώρηση του Πάρκου Ροδινιού στη Δ.Ε.Ρ.Μ.Α.Ε., παίρνει δια περιφοράς απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Με υποκρισία που καταγράφεται στο ίδιο το κείμενο του Συμβουλίου της Κοινότητας Ρόδου, η Δημοτική Αρχή δηλώνει ότι το πάρκο του Ροδινιού παραχωρείται στη Δ.Ε.Ρ.Μ.Α.Ε. «…η οποία έχει αναπτύξει τεχνογνωσία και δομές λειτουργίας που επιτρέπουν την καλύτερη και ταχύτερη υλοποίηση των σκοπών της παραχώρησης και προάγει τα τοπικά συμφέροντα…». Σ’αυτό που θα συμφωνούσαμε είναι ότι η εταιρεία έχει αναπτύξει με όλες τις δημοτικές αρχές -και πολύ καλά μάλιστα- τη τεχνογνωσία της εμπορευματοποίησης. Κατά τα άλλα ας μας πουν ποιες δομές υπάρχουν σ’ αυτή την εταιρεία για μελέτες και υλοποίηση έργων συντήρησης και ανάδειξης έργων, όχι τέτοιας εμβέλειας που είναι το πάρκο Ροδινιού, αλλά και άλλα μικρότερης. Αντίθετα ο δήμος Ρόδου διαθέτει και υπηρεσία Πρασίνου, διαθέτει γεωπόνους και μηχανικούς καθώς και όλο εκείνο το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό που μπορεί να αναπλάσει το πάρκο και να το παραδώσει όπως αξίζει στο Ροδιακό λαό και όχι με αντίτιμο σε μια δημοτική ΑΕ ή ιδιώτη.

Κοροϊδία αλλά και προσβολή της νοημοσύνης του κόσμου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο πρώτος όρος της απόφασης της Κοινότητας Ρόδου που χρησιμοποιείται ως «φύλλο συκής» στην ιδιωτικοποίηση, που λέει «Να διασφαλιστεί η ελεύθερη πρόσβαση των δημοτών και επισκεπτών το Πάρκο χωρίς την επιβολή οποιουδήποτε

τιμήματος» και στον τρίτο όρο αναιρείται ο πρώτος λέγοντας ότι «θα ενημερώνεται το Συμβούλιο της Κοινότητας για σοβαρά ζητήματα που άπτονται κάθε χρήσης π.χ. μισθώσεις, εκμετάλλευση από τρίτους και με σύμφωνη γνώμη της από το συμβούλιό της θα προχωρεί στην υλοποίηση».

Η Απόφαση είναι απαράδεκτη.

Να παρθεί πίσω η παραχώρηση του Πάρκου Ροδινιού. Ο Ροδιακός λαός πρέπει να υπερασπιστεί τη συλλογική μνήμη, τον πολιτισμό, την πολύτιμη αυτή όαση για την αναψυχή και τη ψυχαγωγία του.

Ρόδος 18/05/2020

          ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

              ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου