Έντονο πρόβλημα υπάρχει στην τοπική αγορά ακινήτων, καθώς πλέον τα «αξιοπρεπή» διαμερίσματα ή μονοκατοικίες προς ενοικίαση είναι δυσεύρετα. Όσα ακίνητα είναι σε καλή κατάσταση διατίθενται μέσω Airbnb, της γνωστής πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης κατοικιών για τουριστική χρήση. Τα ακίνητα στις περιοχές του κέντρου είναι τα πλέον περιζήτητα από τους τουρίστες ενώ οι ντόπιοι και όσοι εγκαθίστανται στη Ρόδο για επαγγελματικούς ή άλλους λόγους, είναι απίθανο να βρουν σπίτι για να νοικιάσουν όχι μόνο στο κέντρο, αλλά γενικότερα.
Ο κτηματομεσίτης κ. Μιχάλης Ευσταθίου, περιγράφοντας τις διαστάσεις που έχει προσλάβει το φαινόμενο Airbnb στη Ρόδο, δήλωσε τα εξής: «Παρατηρείται το εξής φαινόμενο στην αγορά ακινήτων που διατίθενται για ενοικίαση στη Ρόδο: κάθε ακίνητο μεσαίας ή ανώτερης κλάσης, έχει περιέλθει στη διαχείριση του θεσμού Airbnb. Οι ιδιοκτήτες με λίγα χρήματα επιπλώνουν τα ακίνητά τους και τα μισθώνουν με αυτό τον τρόπο. Προτιμάται από τους ιδιοκτήτες η εκμετάλλευση των ακινήτων τους για τουριστικούς σκοπούς ώστε να καλύψουν με μεγαλύτερη άνεση υποχρεώσεις όπως ο φόρος εισοδήματος ή ο ΕΝΦΙΑ. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται όμως πλέον πρόβλημα στην αγορά, καθώς τα ποιοτικά διαμερίσματα ή οι μονοκατοικίες είναι πλέον δυσεύρετες για ενοικίαση. Ειδικά στο κέντρο, από του “Αραπάκι” μέχρι και το Μαντράκι δεν υπάρχει πλέον περίπτωση να βρεθεί κάποιο ακίνητο για ενοικίαση. Αυτά είναι τα πλέον περιζήτητα στις πλατφόρμες τύπου Airbnb και δεν μένουν ποτέ άδεια».
Υπολογίζεται ότι τα ακίνητα στη Ρόδο, που νοικιάζονται μέσω Airbnb, ανέρχονται πλέον σε 3.200. Πρόκειται δε για τα καλοδιατηρημένα σπίτια, γεγονός που σημαίνει ότι για τους ντόπιους και το μετακινούμενο πληθυσμό μένουν όσα δεν είναι σε καλή κατάσταση.
«Αυτή τη στιγμή υπολογίζουμε ότι συνολικά 3.200 ακίνητα (διαμερίσματα-μονοκατοικίες) στη Ρόδο μισθώνονται μέσω Airbnb. Ενδεχομένως ο αριθμός να αυξηθεί περισσότερο στα επόμενα χρόνια. Υπάρχει όμως μεγάλος αριθμός ασυντήρητων ή ελλιπώς συντηρημένων διαμερισμάτων-οικοδομών που δεν μπορούν να διατεθούν στον τουρισμό.
Το γεγονός ότι ένας τόσος μεγάλος αριθμός ακινήτων πέρασε από την τοπική αγορά μισθώσεων στο μοντέλο χρονομίσθωσης, θα δημιουργήσει πρόβλημα σε όσους εγκατασταθούν στη Ρόδο, όπως δημοσίους υπαλλήλους ή φοιτητές. Δυστυχώς θα είναι πολύ δύσκολο να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες. Κυριολεκτικά η τοπική αγορά λιμοκτονεί από αξιοπρεπή διαμερίσματα και σπίτια προς ενοικίαση. Θα πρέπει δε να ληφθεί υπόψη ότι είναι δύσκολο έως απίθανο ένα ακίνητο το οποίο έχει αλλάξει χρήση να επιστρέψει στην προηγούμενη κατάσταση. Έχοντας επενδύσει οι ιδιοκτήτες στην επίπλωσή τους και αποκομίζοντας μεγαλύτερα και πιο γρήγορα κέρδη, θεωρούν ότι δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον πλέον να τα ενοικιάζουν. Επιπλέον, μπορούν οι ίδιοι να χρησιμοποιούν τα ακίνητα τη χειμερινή περίοδο ενώ συνυπολογίζουν το γεγονός ότι δεν γίνεται βαρέα χρήση των διαμερισμάτων/μονοκατοικιών τους από τους τουρίστες», είπε ο κ. Ευσταθίου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ