Περισσότεροι από 400 υποψήφιοι οδηγοί στη Ρόδο παραμένουν «όμηροι» της αποχής των εξεταστών οδήγησης, με τον αριθμό να αυξάνεται καθημερινά!
Από την 1η Μαΐου, οι εξεταστές οδήγησης στη Ρόδο, όπως και στην υπόλοιπη χώρα, μετά τη λήξη του προηγούμενου καθεστώτος που συνεπάγεται και τη λήξη της αμοιβής τους για το προσφερόμενο, πέραν του ωραρίου τους, έργο προχώρησαν σε αποχή με αποτέλεσμα να μπλοκάρει η διαδικασία εξέτασης των υποψήφιων οδηγών.
Όπως δήλωσε στη «δημοκρατική» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδηγών Δωδεκανήσου κ. Στέφανος Πορτσέλλη έχει ήδη έρθει σε επαφή με τον εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο κ. Χρήστο Μπάρδο, προκειμένου να αναζητηθεί από κοινού λύση ώστε να ξεμπλοκάρει η διαδικασία και να εξυπηρετηθούν οι υποψήφιοι οδηγοί. «Σε επαφή που είχα με τον κ. Μπάρδο, του ζήτησα να τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος 4402/2016, ώστε οι εξετάσεις των υποψηφίων οδηγών να διενεργούνται εντός του ωραρίου των εξεταστών, όπως είχε γίνει και το 2016, ώστε να ξεμπλοκάρει η διαδικασία», δήλωσε ο κ. Στέφανος Πορτσέλλη που εκτίμησε ότι πρόκειται ουσιαστικά για ζήτημα ημερών, μέχρι να δοθεί λύση σε τοπικό επίπεδο.
Να σημειωθεί ότι και ο 2016 που είχε παρουσιαστεί ανάλογο πρόβλημα ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, με απόφαση που υπέγραψε, έδωσε προσωρινή και μέχρι της οριστικής διευθέτησής του, λύση στο πρόβλημα που είχε ανακύψει με την διακοπή της διενέργειας των εξετάσεων υποψηφίων οδηγών, με τις πρακτικές εξετάσεις (πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων επιτροπών της δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς υποψηφίων οδηγών) οι οποίες διενεργούντο εντός του κανονικού ωραρίου για μία ημέρα κάθε εβδομάδα, μέχρι την εξυπηρέτηση όλων των οδηγών.
Η κατάσταση πάντως κρίνεται ιδιαιτέρως σοβαρή, καθώς η σεζόν έχει ήδη ανοίξει και είναι πολλοί εκείνοι που θέλουν να εκδώσουν είτε επαγγελματικό δίπλωμα προκειμένου να εργαστούν, είτε να χρησιμοποιήσουν ΙΧ ως εργαλείο εργασίας, αλλά δεν μπορούν.
Ωστόσο, αν ληφθεί υπόψη και η γραφειοκρατική διαδικασία που απαιτείται και η καθυστέρηση εκτύπωσης των διπλωμάτων, ενδέχεται κάποιοι υποψήφιοι για επαγγελματικό δίπλωμα, να χάσουν τη σεζόν!
Οι περισσότεροι από 400 υποψήφιοι οδηγοί που περιμένουν να εξεταστούν έχει φτάσει στα όρια της απόγνωσης, ιδίως όσοι περιμένουν για το επαγγελματικό δίπλωμα, και ζητούν να βρεθεί άμεσα λύση.
Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει θέσει σε διαβούλευση το Σχέδιο Νόμου για το νέο σύστημα εξετάσεων για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης, στο πλαίσιο του οποίου οι βασικές στοχεύσεις, σύμφωνα με το υπουργείο, είναι να δημιουργηθεί ένα σύστημα λειτουργικό, με διαφάνεια και την καθιέρωση αδιάβλητων διαδικασιών.
Εντός του Μαΐου, μετά την προσκόμιση των προτάσεων των φορέων στο πλαίσιο της διαβούλευσης στόχος του Υπουργείου είναι να προχωρήσει σε ψήφιση και σταδιακή εφαρμογή των νέων δεδομένων.
Όπως επισημαίνουν οι εξεταστές οδήγησης, αν οι εξετάσεις παραμείνουν στο ωράριό τους δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό για να καλυφθούν οι εξετάσεις, αν εξετάζουν εκτός ωραρίου δεν θα πληρώνονται και κάνουν λόγο για φαύλο κύκλο.
Το νέο Σχέδιο Νόμου επιφέρει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο διενέργειας των εξετάσεων η ισχύς του οποίου μετατέθηκε για τις αρχές Μαΐου οπότε και έληξε πρακτικά το υφιστάμενο σύστημα, συνεπώς και η αποζημίωση των εξεταστών για το έργο πέραν του ωραρίου τους.
Η Ομοσπονδία απαιτεί νομοθετική ρύθμιση για τη συνέχιση – αλλά εκτός ωραρίου- των εξετάσεων οδήγησης με τη χορήγηση της σχετικής αποζημίωσης καθώς και την επαναφορά της χορήγησης της αποζημίωσης στους συναδέλφους τους που εκτελούν το βοηθητικό έργο των εξετάσεων.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ